Det här enkla receptet för sockerkaka är den perfekta semesterkakan året runt!
En enkel blandning av smör, socker och mjöl med några tillägg, dessa sockerkakor bakas perfekt varje gång. De håller sin form, är den perfekta konsistensen och har en utsökt smörig vaniljsmak.
Kombinera dem med vår favoritsockerkakaglasyr för att göra festliga kakor för alla tillfällen!

Ingredienser för sockerkakor
Enkla ingredienser, en mjuk och seg konsistens och fantastisk smak gör detta till det bästa receptet för sockerkakor.
- Socker – Det här receptet för sockerkakor använder vanligt strösocker för sötma och konsistens.
- Smör – Jag använder nästan alltid osaltat smör i bakningen och tillsätter mitt eget salt för att få den bästa smaken.
- Mjöl – Allroundmjöl förenar allt.
- Ägg – Ägg hjälper till att binda ihop allt.
- Övrig – Vanilj ger smak, medan bakpulver hjälper till att uppnå den perfekta konsistensen. Tillsätt ½ tesked mandelextrakt om du vill.




Hur man gör sockerkakor
Jag skippar bakplåtspappret eller silikonmattan för detta recept. Jag tycker att de håller sin form bäst på ett osmordt bakplåtspapper.
Riktigt, riktigt bra sockerkakor är sådana som blandas, formas och bakas enhetligt.
- Blanda smör och socker tills det är fluffigt enligt receptet nedan.
- Blanda i ett ägg. Tillsätt torra ingredienser och blanda, skrapa sidorna efter behov.
- Kyl degen i några timmar. Rulla och skär med kakskärare för att matcha tillfället!
Sockerkakor ser bäst ut när de är gräddade bara tills de är väldigt lätt brynta på kanterna.


Tips för de bästa sockerkakorna
- Ingredienser ska finnas kl rumstemperatur (inklusive smöret och ägget) innan du börjar.
- Det är VIKTIG till mjöl mäts korrekt. Undvik att använda en måttbägare för att ösa upp mjölet, annars kan det packa ihop mjölet vilket resulterar i en torr deg. Istället, sked lätt mjölet i mätningen och använd den raka kanten på baksidan av en kniv för att jämna ut det.
- Rulla degen på en lätt mjölad yta till 1/4″ tjocklek. När du kavlar degen, om den blir för mjuk, ställ in den i kylen några minuter. Tillsätt inte för mycket mjöl när du kavlar degen.
- Hoppa inte över kyla degen eller så sprider sig kakorna och håller inte formen.
- Om du bakar i omgångar, lägg inte nya omgångar på en varm plåt. Detta gör att degen breder ut sig.
- Om degen verkar pudrig eller inte håller ihop är det inte tillräckligt blandat. Fortsätt blanda (i upp till 5 minuter till), så håller degen ihop. Bild nedan.


Hur man dekorerar sockerkakor
Sockerkakor är ett av de mest populära kakrecepten för att dekorera. Roa dig gärna med kakformar, stämplade kavel eller skär dem helt enkelt i cirklar.
För att göra julsockerkakor, eller när som helst på året utskurna kakor, se till att de är helt kylda på ett galler innan du dekorerar (eller så smälter glasyren).
Du kan dekorera med mjuk frosting som smörkräm och utsmyckningar, men vår favorit är att använda en enkel sockerkakaglasyr som slutar glänsande och fast.
Ett annat alternativ är att smälta chokladchips och doppa hälften av varje kaka.
När de är dekorerade, förvara kakorna i en lufttät behållare.

Fler kakrecept vi älskar
Hembakade sockerkakor är perfekta julkakor och här är några av våra andra favoriter!

Enkla sockerkakor
Inget säger att det är kul året runt som att baka enkla sockerkakor och dekorera dem med familj och vänner.
-
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
-
Häll smör och socker i en skål och mixa med en stavmixer (eller stavmixer) på medelhastighet tills det är fluffigt, ca 3-4 minuter.
-
Tillsätt ägg och vanilj. Blanda tills det är väl blandat och slätt.
-
Tillsätt mjölblandningen, lite i taget, med mixern på låg tills mjölet är inkorporerat. Fortsätt blanda tills degen håller ihop, upp till 5 minuter.
-
Dela degen på mitten och forma varje halva till en 5-tums skiva. Slå in i plastfolie och kyl degen i 2 timmar eller över natten.
-
Värm ugnen till 375°F. Medan ugnen förvärms tar du ut degen ur kylen (om den har stått i kylen över natten kan den behöva stå ute 15 minuter innan den kavlas).
-
Strö ytan med en lätt pudra av strösocker eller mjöl så att degen inte fastnar. Med en kavel, kavla degen till ¼” tjocklek (du vill inte att den ska vara för tunn) och skär former med kakformar.
-
Placera sockerkakorna 1-tums isär på en osmorda plåt och grädda i 8-10 minuter eller bara tills kakorna börjar få färg på kanterna.
-
Kyl i 2 minuter på plåten, överför till ett galler och svalna helt innan du dekorerar.
-
När den svalnat, dekorera med sockerkakaglasyr.
- Ingredienser ska finnas kl rumstemperatur (inklusive smöret och ägget) innan du börjar.
- Det är VIKTIG för att mäta mjölet rätt. Undvik att använda en måttbägare för att ösa upp mjölet. Istället, sked lätt mjölet i mätningen och använd den raka kanten på baksidan av en kniv för att jämna ut det.
- Rulla degen till 1/4″ tjocklek, så att den bakas ordentligt. När du kavlar degen, om den blir för mjuk, ställ in den i kylen några minuter. Tillsätt inte för mycket mjöl när du kavlar degen.
- Hoppa inte över kyla degen, annars sprider sig kakorna och håller inte formen.
- Om du bakar i omgångar, lägg inte nya omgångar på en varm plåt. Detta gör att degen breder ut sig.
- Om degen verkar pudrig eller inte håller ihop är det inte tillräckligt blandat. Fortsätt blanda (i upp till 5 minuter till), så håller degen ihop.
Kalorier: 80 | Kolhydrater: 10g | Fett: 4g | Mättat fett: 2g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 47mg | Kalium: 21mg | Socker: 4g | Vitamin A: 125IU | Kalcium: 7mg | Järn: 0,4mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.
