Day of the Dead bröd, eller pan de muerto, är en autentisk och söt tradition i hela Mexiko och flera andra kulturer.

Under Mexikos Days of the Dead, som inträffar den 1 och 2 november, tror man att de avlidnas själar får återvända till jorden. Vänner och släktingar välkomnar dessa andar vid deras gravar med mat, musik och små presenter. Nuförtiden firar de flesta familjer högtiden med en enkel samlingsgrav för att visa respekt, följt av att fira hemma. Många firar med en rik, söt jäst Day of the Dead-brödrecept. Recepten är modellerade efter altarbröden som är speciella festdagserbjudanden i Europa. Den mexikanska fantasin satte en ny snurr på det genom att forma bröden till olika bilder. De kända pan de muerto (dödens bröd) kommer i form av människofigurer, alligatorer, ödlor och andra djur, men oftast skallar och korsade ben eller tårar och kors, alla glatt dekorerade med färgade sockerkristaller.–Zarela Mártinez

HUR PRYDERAR JAG DAG FÖR DÖDA BRÖD?

Authentic Day of the Dead-bröd, eller pan de muerto, delar vissa gemensamma drag, även om det finns många varianter. Vissa recept rör ner lite anis i degen. Andra glaserar det bakade brödet med färgat socker. Men alla tenderar att dekorera toppen av limpan med någon form av symbolisk form, som ett ben för en förlorad själ, tårar för att uttrycka sorg eller något annat själsfullt uttryck.

  • I en liten skål, lös upp jästen i vattnet och låt stå på en varm plats i 5 minuter.

  • När jästen är skum, rör i 4 till 5 matskedar av mjölet för att starta en svamp. Täck med en fuktig handduk och låt stå på en varm plats tills den är full av bubblor och ungefär fördubblad i bulk, ungefär 45 minuter.
  • Placera under tiden knappa 3 1/2 dl mjöl och saltet i en stor skål eller på en bakelsebräda eller ren bänk. Skär eller gnugga in smöret med en konditormixer eller fingertopparna tills degen liknar konsistensen av grovt majsmjöl.
  • Vispa 2 av de hela äggen och de 3 äggulorna och lägg i degen. Tillsätt gradvis kondenserad mjölk och apelsinblomvatten, arbeta in dem med fingertopparna. Tillsätt svampen och arbeta in den, tillsätt mjöl efter behov för att göra en mjuk men knådbar deg.

  • Knåda degen på en lätt mjölad arbetsyta tills den är slät och silkeslen, ca 10 minuter. (Använd alternativt degkroken på en elektrisk mixer.) Smörj lätt en stor skål och lägg degen i den, vänd på den för att belägga den med smöret. Låt stå på en varm plats, täckt med en fuktig trasa eller en bit plastfolie, tills den fördubblats i bulk, 1 1/2 till 2 timmar.

  • Stansa ner degen. Om du gör odekorerade bröd; forma degen till 3 lika stora runda bröd. Om du gör dekorerade bröd; skär av ungefär en åttondel av degen och ställ åt sidan. Dela resten av degen i 2 lika stora delar, forma varje till en boll. Lägg sida vid sida på en smörad och mjölad plåt, kom ihåg att bröden expanderar under gräddningen. Gör dödskalle och korsade ben med den återstående degen genom att först dela den i fyra delar. Rulla 2 bitar mellan handflatorna till långa, smala remsor för korsade ben. Skär varje remsa på mitten och kors och tvärs 2 remsor över varje bröd. Forma de två återstående bitarna till 2 små bollar och tryck lätt in dem i bröden ovanför korsbenen, försök att forma dem till dödskallar. (Om du har svårt att få dem att fastna, gör skåror i bröden med en liten, vass kniv och tryck ner bollarna i skårorna.) Täck lätt med en fuktig handduk och låt jäsa på en varm plats tills den är dubbelt så stor, ca. 1 timme.

  • Värm ugnen till 375°F (190°C).

  • Vispa resterande ägg och pensla lätt över bröden och dekorationerna. Grädda brödet i cirka 40 minuter, tills bröden är gyllenbruna och låter ihåliga när du knackar på dem. Strö bröden med socker eller, om så önskas, sesamfrön och sätt tillbaka till ugnen i ca 1 minut för att smälta. Låt svalna något innan du visar upp bröden och skär i. Ursprungligen publicerad 9 maj 1995.

Servering: 1 skivaKalorier: 236 kcalKolhydrater: 31 gProtein: 6 gFett: 10 gMättat fett: 6 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 3 gTransfett: 1 gKolesterol: 92 mgNatrium: 111 mgKalium: 118 mgFiber: 1 gSocker: 9 gVitamin A: 339 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 63 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 1995 Zarela Martinez. Foto © 2020 Marcos. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta bröd för de dödas dag var utsökt för de levande! Brödets historia var intressant, och receptet gav ett lite sött bröd, mycket likt brioche. Jag gjorde de tre runda bröden istället för de traditionella “dödens bröd”-formerna. Jag använde fyra koppar mjöl, och degen var mjuk och svampig.

Det resulterande brödet var vackert gyllene färgat av all äggula i degen och gjorde fantastiskt rostat bröd till frukost. Jag kommer definitivt att ha det här brödet runt hela året – inte bara under Mexikos Days of the Dead!

Dia de Los Muertos är mycket hyllad i mitt område (Södra Texas) och när tillfället kom att testa detta recept var jag tvungen att hoppa på det, speciellt som det kom på Halloween, dagen innan det traditionellt serveras. Pan de Muerto är i grunden en citrus ta på en berikad deg som en brioche som är formad och dekorerad för semestern Dia de Los Muertos. Det här receptet gjorde ingen besviken även om mina resultat inte alls såg ut som på bilden eftersom jag följde anvisningarna för att forma skallen och korsbenen enligt anvisningarna.

Det tar större delen av en dag att göra, dekorera och baka detta bröd så planera i förväg om du vill ha det till semestern. Praktisk tid för detta recept är ungefär 1,5 timme och med jästiden tog det mig närmare 5 timmar än 4 men kan ha berott på hustemperaturen snarare än receptet i sig. Jag använde snabbjäst i det här receptet eftersom det är det jag har till hands för att baka så jag behövde inte den 5-minuters “jäsningstiden” i det första steget av receptet, men förutom det följde anvisningarna så bra som möjligt.

Jag använde min ugn som jäslåda genom att tända ugnslampan och placera degen där för att jäsa. “Svampen” tog de 45 minuter som föreslagits och den första jäsningen av degen tog hela två timmar. Jag följde anvisningarna för dekorerade bröd och lät dem jäsa ytterligare en timme innan jag penslade med ägg och gräddade enligt anvisningarna i 40 minuter. Jag kanske ändrar anvisningarna lite eftersom mina bröd blev väldigt mörka under de 40 minuterna. Nästa gång låter jag dem grädda i 20 eller kanske 30 minuter och skyddar dem sedan med folie så att de inte blir lika mörka.

Jag kunde inte få sockret att fastna på de bakade bröden på slutet, även med ytterligare äggtvätt så jag kan överväga att slipa socker och lägga på det innan bakning nästa gång så att jag kan få den vackra, färgglada finishen jag ville ha.

Smaken på detta bröd är fantastisk! Något sött med inslag av citrus och på de få tuggor som sockret fastnade för en vacker krispig överraskningshit av sötma. Det var underbart varmt ut ur ugnen med lite smör, och till frukost dagen efter rostat med mer smör. Den påminner mig om degen som användes för att göra King Cake och har liknande toner av citrus. Jag använder Fiori di Sicilia när jag gör det och kan tänka mig att använda det nästa gång jag gör denna Pan de Muerto. Förutom svårigheten med att dekorera och mörkna, skulle jag definitivt göra den här igen och kan till och med överväga att göra den i olika former för olika högtider!

Ursprungligen publicerad 26 oktober 2017

Source link

Rate this post

Leave a Reply