Rostad sötpotatis som är krispiga och kryddade till perfektion gör det bästa tillbehöret för alla måltider! Vi delar med oss av alla tips för att göra dem till de bästa.
För flera år sedan började jag sätta ihop olika recept för den mest otroliga rostade potatisen någonsin tills jag fick det jag trodde var det bästa receptet någonsin. Och så såg jag ett inlägg som handlar om att tillsätta bakpulver till vattnet som du kokar potatisen i följt av ett släng i en tom panna för att göra kanterna raggiga och därmed skapa en skorpa på potatisen och jag har sålts sedan dess. Jag hade uppenbarligen inget annat val än att prova metoden sötpotatis (jams är bra) och herregud, BÄSTA BESLUT NÅGONSIN!!!
De är krispiga på utsidan och mjuka på insidan, och jag kan bokstavligen inte sluta stoppa in dem i munnen.
Du behöver bara några få ingredienser för att göra dessa krispiga sötpotatisar och du kommer att känna att du äter på en fin restaurang. Bra sorg, jag är helt sugen på dem nu! Här är vad du behöver:
- Koshersalt – kryddar vattnet för att koka vilket ger sötpotatisen smak
- Bakpulver – koka potatisen i bakpulver drar ut stärkelsen och gör att utsidan blir brun och krispig
- Sötpotatis – jams fungerar också bra
- Extra Virgin olivolja – infunderas med rosmarin och vitlök och är nyckeln till att få det krispiga exteriören
- Rosmarin (färsk) – du vill säkert ha färsk för att få max smak, kan du istället få färsk timjan om så önskas
- Vitlök – ger oljan massor av smak
- Svartpeppar – färskt kex föredras
- Persilja (färsk) – används som topping efter rostning, tillsätt en färsk pop
Måtten för varje ingrediens anges i receptkortet nedan.

Vi lovade alla tips för världens bästa rostade sötpotatis och nu levererar vi…
- Skär sötpotatisen i liknande storlekar så att den rostar jämnt.
- Blanda olivoljan med vitlök och rosmarin (eller timjan) för optimal smak.
- Koka upp potatisbitarna med bakpulver. Detta drar ut stärkelsen och hjälper potatisen att bli krispig och gyllene på utsidan.
- Efter att ha kokat och tömt potatisen, skaka och släng den i en skål så att en potatismosliknande pasta byggs upp på utsidan av bitarna.
- Lägg sötpotatisen i ett enda lager på en stor plåt så att bitarna inte rör vid varandra. Detta hjälper bitarna att steka snarare än ånga.
- Att rosta sötpotatisen vid hög temperatur karamelliserar det naturliga sockret och skapar det knapriga exteriören.
- Kasta potatisen ofta medan du steker för att hålla den lös och bryn på alla sidor.
- Servera och ät medan det är varmt!

Hur man skär en sötpotatis för perfekt rostning
Efter att ha skalat sötpotatisen skär jag den i tjocka cirklar (ungefär en tum) och sedan i fjärdedelar. Du vill att bitarna ska vara bitstorlek och ganska enhetliga.
Hur man lägger till mat till en varm vätska utan att brännas
Hemligheten med att tillsätta något till kokande vatten eller varm olja är kontraintuitiv. Räck ner handen nära den heta vätskan och släpp försiktigt maten. Det kommer att glida in i stället för att ploppa och rädda dig från brännskador.
Ska jag skala sötpotatis för rostning?
Detta är helt upp till dig! Jag brukar peela dem, men jag har lämnat dem med skinn förut och de är väldigt goda. Jag föredrar texturen på dem utan huden själv, men gör det du älskar.
Hur man väljer en bra sötpotatis
När du plockar ut din sötpotatis, leta efter de som är jämnt formade som är fasta utan squishy fläckar. Det är också häftigt om de känns tyngre än de ser ut.
Jag älskar att göra det här recept på rostad sötpotatis som tillbehör till en klassisk comfort food huvudrätt som en stekt kyckling eller en vitlökssmörbiff.
Du kan också lägga till dem i en sallad eller i våra sötpotatisenchiladas. Kasta dem i en taco eller i en burrito skål. Dessa gör också en fantastisk frukost tillsammans med lite äggröra och bacon.
Förvaring och återuppvärmning av rostad sötpotatis
Förvara rostad sötpotatis i en lufttät behållare. De håller sig i 3 till 5 dagar i kylen.
Sötpotatis som har rostats är bäst att äta färsk, men om du har några rester, värm dem i mikron i en minut eller två. De kommer att förlora den krispigheten som de har när du rostar dem första gången, men smaken kommer fortfarande att vara utsökt. Du kan också värma dem i luftfritösen vid 350-400 grader i 3-4 minuter.
Jag är lätt besatt av sötpotatis och alla sötpotatisrecept, men det här är min nya favorit. Det bästa rostad sötpotatis måste kolla några rutor … krispiga på utsidan, mjuka på insidan, smaksatta perfekt och helt oemotståndliga … och det här receptet kontrollerar alla lådor!
Fler sötpotatisrecept:

Det vattnas i munnen Krispig rostad sötpotatis
Serveringar: 8
- Kosher salt
- 1/2 tesked Bikarbonat
- 4 pund Orange sötpotatis skalade och skär i stora bitar ca 2 1/2-3″ bitar
- 5 Matskedar Extra virgin olivolja
- 1 Matsked Rosmarin färsk, hackad (eller timjan)
- 3 Kryddnejlika Vitlök mald
- Nymalen svartpeppar
- 1 Matsked Persilja färska, malda
-
Justera ugnsgallret till mittläget och förvärm ugnen till 450 grader.
-
Värm 2 liter vatten i en stor gryta och 2 matskedar koshersalt över hög värme tills det kokar.
-
Tillsätt bakpulver och släpp försiktigt ner potatisen och rör om. Hemligheten med att tillsätta något till kokande vatten eller varm olja är kontraintuitiv. Räck ner handen nära den heta vätskan och släpp försiktigt maten. Det kommer att glida in i stället för att ploppa och rädda dig från brännskador.
-
Koka upp igen, låt sjuda och koka tills en kniv långsamt kan stickas in i en potatisbit utan att den blir hård eller faller isär, cirka 10 minuter efter att den har kokat tillbaka.
-
Under tiden, kombinera olivolja, med rosmarin, vitlök och några nypor svartpeppar i en liten kastrull och värm på medelvärme. Koka, rör hela tiden i pannan, tills vitlöken precis börjar bli mer gul, cirka 3 minuter.
-
Sila snabbt oljan genom en finmaskig sil i en stor skål och ställ åt sidan vitlök/rosmarinblandningen, spara den separat.
-
När potatisen är klar, häll försiktigt av vattnet i diskhon och låt potatisen vila i den heta grytan i ca 30 sekunder så att eventuell överskottsfukt kan avdunsta.
-
Lägg över till skålen med infunderad olja, smaka av med lite mer salt och peppar, och skaka sedan och släng runt potatisen kraftigt tills ett tjockt lager av potatismosliknande pasta har byggts upp på bitarna. Överför sötpotatisen till en stor kantad bakplåt och separera dem så att de inte rör vid varandra.
-
För över pannan till ugnen och rosta i 20 minuter. Använd en tunn, flexibel metallspatel som denna för att släppa fast potatis, skaka pannan och vänd sötpotatisen.
-
Fortsätt rosta tills en gyllenbrun färg visas och de är knapriga överallt, vänd och skaka dem några gånger under tillagningen, 25 till 35 minuter längre.
-
Överför sötpotatisen till en stor skål och tillsätt blandningen av vitlök/rosmarin (eller timjan) och hackad persilja. Rör om och smaka av med mer salt och peppar.
-
Servera omedelbart.
Näringsinnehåll
Det vattnas i munnen Krispig rostad sötpotatis
Mängd per portion (0,5 kopp)
Kalorier 275
Kalorier från Fat 81
% Dagligt värde*
Fett 9g14 %
Mättat fett 1g6 %
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 6g
Natrium 194mg8 %
Kalium 774mg22 %
Kolhydrater 46g15 %
Fiber 7g29 %
Socker 9 g10 %
Protein 4g8 %
Vitamin A 32226IU645 %
C-vitamin 7mg8 %
Kalcium 74mg7 %
Järn 2 mg11 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
KOM IHÅG ATT PRENUMERERA PÅ vår GRATIS Oh Sweet Basil NYHETSBREV OCH FÅ ENKLA RECEPT LEVERERADE I DIN INKORTA VARJE DAG!
När du provar ett recept, använd hashtaggen #toppratter.se på INSTAGRAM för en chans att bli med i våra berättelser! FÖLJ ÅH, SÖT BASILKA PÅ FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER FÖR ALLT VÅRT SENASTE INNEHÅLL, RECEPT OCH BERÄTTELSER.