Dessa smutsbomberbaserat på de som säljs på Bantam Bread Company i Bantam, CT, är oemotståndliga bakade munkar spetsade med muskotnöt och kardemumma och rullade i smör och kanelsocker.

Jag skulle kunna bli poetisk om Niles Golovin’s Bantam Bread Company, ett lokalt bageri i Connecticut, och deras mer än ett dussin typer av livliga bröd och fantastiska bakverk. Istället vill jag Sing the Belly Electric om det som utan tvekan är den hemligaste (The One would say “homeliest”) snyggaste godbiten i föreningen: den berömda Dirt Bomb, en sötsak hyllad av New York TimesFood Network och Jane och Michael Stern, bland andra.

“Vad är en smutsbomb?” du kanske frågar. För de tyvärr oupplysta är en smutsbomb en muskotböjd kakmunk bakad i en muffinsform, doppad i smält smör medan den fortfarande är varm och sedan slängd i kanelsocker. Och det är det närmaste du kan komma att ha en olaglig affär utan att faktiskt vara otrogen mot din partner.

Kan du inte ta dig till Bantam, CT, när som helst snart? Säg hej till det näst bästa. Receptet med Dirt Bombs. Jag har tagit mig några friheter med bageriets originalrecept genom att tillsätta kardemumma och vanilj i smeten. Och medan jag försökte vara ödmjuk i videon nedan genom att bara sänka topparna i smör innan jag rullade dem i kanelsockret, när ingen tittar, går jag hel gris och dunkar hela jävla grejjen i smöret och rullar varenda gång millimeter av det i kanelsocker.

Gör dem och du kommer att tacka mig. Och din familj kommer att tacka dig. Och vet att vilket kön du än identifierar dig med, efter att du provat dem, kommer du plötsligt att snurra, i Donna Reed-stil, ut ur köket varje dag med en tallrik med dessa kärleksbullar för alla. Det är kumbayan av frukostar, efterrätter, midnattsjus och snacksattacker när som helst på dagen, vilket ger glädje till alla som äter.–David Leite

VILKA SMAKER KAN JAG TILLÄGG TILL SMUTSBOMB DONUTEN?

Dessa underverk klarar en hel del improvisation. Överväg att lägga mald ingefära till antingen smeten eller beläggningen. Samma sak med kryddnejlika, kryddpeppar och anis. Gå bara lätt. Chokladbitar skulle fungera i smeten för den som gillar att kraftigt förgylla liljan. Se bara till att använda ett märke av högsta kvalitet. Vad du än gör för att få upp dessa, kom ihåg att unlikt Bantam Breads smutsbomber, som kan andas in dagen efter att de har gräddats och fortfarande smakar fantastiskt, äts dessa bäst samma dag och helst varma från ugnen.

Tre smutsbomber som svalnar på galler och en i en skål med kanelsocker

Till kanel-sockertoppen

Gör smutsbomberna

  • Värm ugnen till 375°F (190°C). Belägga en standard 12-kopps muffinsform med nonstick-sprayen.
  • I ett medium skålvispa ihop mjöl, bakpulver, salt, muskotnöt och kardemumma.
  • I en stå mixer eller en stor skål med en elektrisk mixer, vispa smör och socker på medelhastighet tills det är ljust och fluffigt, 4 till 5 minuter. Och ägg och vanilj och vispa tills det är slätt. Med mixern på låg, växelvis tillsätt mjölblandningen och mjölken i tre omgångar som börjar och slutar med mjölet. Smeten ska se ut som en oemotståndligt tjock kaksmet.
  • Dela smeten bland muffinsformarna och grädda genom att vända pannan halvvägs tills en tandpetare som sticks in i mitten av smutsbomberna kommer ut ren, 18 till 23 minuter. Låt smutsbomberna svalna 5 minuter i pannan och flytta dem sedan till ett galler.

Gör kanel-sockertoppen

Belägg smutsbomberna

  • Doppa varje smutsbomb – topp och botten – i det smälta smöret och sedan i kanelsockret, vänd för att täcka dem helt. Skäm bort dig omedelbart, medan du fortfarande är varm, för den mest själstillfredsställande upplevelsen. Smutsbomberna kommer fortfarande att vara ganska suckframkallande även efter flera timmar i rumstemperatur – men inte mer.

Servering: 1 serveringKalorier: 376 kcalKolhydrater: 44 gProtein: 4 gFett: 21 gMättat fett: 13 gTransfett: 1 gKolesterol: 70 mgNatrium: 232 mgKalium: 66 mgFiber: 1 gSocker: 26 gVitamin A: 661 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 76 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 David Leite. Foton © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa smutsbomber, med sitt roliga namn, är möra och smakrika med kardemumma och muskotnöt i själva muffinsen. När ingredienserna är sammansatta kommer receptet snabbt ihop. Min längsta förberedelsetid var att öppna kardemummakapslarna och sedan mala dem i morteln. Som sagt, doften var så härlig, jag njöt av det här steget.

Vi smakade av dessa så fort jag hade doppat dem i smör och sedan rullat dem i kanelsockret. De var fortfarande varma, möra och smakrika. Jag var orolig att kanelen skulle överväldiga muskotnöt och kardemumma men det gjorde den inte alls.

Jag smakade på dem igen 5 timmar senare och igen 9 timmar efter att jag tagit ut dem ur ugnen. Muffinsen var fortfarande möra och smakrika.

Jag liknar dessa smutsbomber vid japanska andagi, som är läckra direkt ur fritösen (förutom, i det här fallet, ugnen). Jag gillade dessa för att de är bakade och inte friterade, men på något sätt känner jag att alla hälsosamma beskrivningar jag kunde ha förknippat med receptet går direkt ut genom fönstret när man doppar dem i smör! Jag älskar kanel-sockertoast så toppingen var bekant. Att först doppa Dirt Bombs i smör är ett rent geni. Dessa är läckra och verkligen ganska lätta att göra.

Först var jag inte säker på varför dessa behövde ätas direkt, eller åtminstone samma dag, men de blir väldigt täta efter att de svalnat.

Dessa smutsbomber är en läcker njutning. Texturmässigt är de en korsning mellan en kakmunk och en muffins med en mjuk smula och lagom krydda. De är inte för söta och perfekta med en kopp kaffe på eftermiddagen, annars skulle de vara ett bra komplement till ett frukostbord.

Visuellt är de också roliga. Tänk på hur din muffins skulle kunna se ut om du tappade den i sanden på stranden – men mycket godare!

De är ganska möra och kan vara svåra att ta bort från formarna om de är för varma, men om du låter dem svalna helt i kastrullerna kan du möta den fruktade “blöta botten” från ångan som fångas i pannan. Jag kylde dem 5 minuter och det var helt rätt.

Dessa smutsbomber är fantastiska som de är, men kommer också att vara en trevlig startplatta för experiment också. Nästa gång kanske jag byter ut en del av mjölken mot kärnmjölk eller gräddfil mot lite syrra och/eller lägger till en sked vanilj för att komplettera kryddorna. Jag tycker att smeten är tillräckligt tung för att den till och med skulle kunna stödja lite blåbär och citronskal för en omväxling.

Ursprungligen publicerad 10 mars 2019

Source link

Rate this post

Leave a Reply