Mandelflundra meunière använder babyflundra som är lätt panerad, tillagad i brunt smör och beströdd med rostad mandel. Prova detta Dorie Greenspan-recept när du vill ha något snabbt men också superimponerande.

Det här receptet på mandelflundra meunière är en uppfinningsrik korsning av två klassiska rätter: amandine, där fisken avslutas med sauterad skivad mandel, och tunga meunière, där fisken, ofta hel, sauteras i brynt smör. I min version använder jag babyflundra (lättare att hitta på marknaden här än äkta tunga), täcker filéerna lätt med mald mandel, stek dem i brynt smör och serverar dem med rostad mandel och ett stänk persilja (lånad från meunière). Det är ett äktenskap av jämlika partners, och ett som jag tror lätt skulle vinna familjens godkännande på båda sidor av gången.

Ett ord om kvantitet. Eftersom jag brukar göra den här till min man och mig själv har jag gett er ett recept som serverar två, men receptet går såklart att multiplicera. Om du måste förbereda filéerna i omgångar är det dock bäst att täcka de sauterade filéerna lätt och förvara dem i en 300°F ugn medan du steker den återstående fisken, med lite extra smör för varje efterföljande sats.–Dorie Greenspan

VAD ÄR BABY FLOUNDER?

Som Dorie noterar är flundra lättare att hitta än äkta tunga – och vi vill tillägga att det är mycket, mycket billigare. Även om det inte alltid märks som “bebis”. Vi har märkt, och vår lokala fiskhandlare bekräftade, att små flundrafiléer oftast är tillgängliga i januari. Om du måste byta ut en enstaka lite större flundrafilé mot två mindre, så är det. Lägg bara till en minut (eller kanske 3) till den slutliga tillagningstiden.

  • Vispa samman den malda mandeln, mjölet och skalet och smaka av med salt och peppar.

  • Klappa fiskfiléerna torra. Ställ upp fisken, äggulan och den malda mandeln löpande band mode.
  • Använder en brödpensel, täck lätt ena sidan av varje filé med lite av den vispade äggulan. (Dorie gillar att belägga den sida som tidigare hade skinn.) Doppa den belagda sidan av varje filé i nötblandningen.
  • Placera en stor nonstick-panna över medelvärme. Tillsätt 1 matsked av smöret och en liten nypa salt, om ditt smör inte är saltat, och koka smöret tills det blir ljusbrunt, cirka 3 minuter. Lägg in filéerna i stekpannan, med nötsidan nedåt, utan att tränga ihop stekpannan. Sänk värmen och koka tills beläggningen är gyllene och fisken är genomstekt halvvägs, cirka 3 minuter.
  • Krydda den utsatta sidan av varje filé med salt och peppar, tillsätt ytterligare 1/2 msk kallt smör i pannan och vänd filéerna mycket försiktigt. Koka, skeda lite av det brynta smöret över filéerna en eller två gånger, tills fisken är ogenomskinlig hela vägen, cirka 2 minuter till. Om det ser ut som att pannan är torr, tillsätt lite mer smör.

  • Ge varje flundrafilé en skvätt citronsaft och strö sedan över lite rostad mandel och persilja. Ha fler citronklyftor vid bordet så att du kan ge fisken ytterligare en kläm eller två om det behövs.

Servering: 1 serveringKalorier: 366 kcalKolhydrater: 7 gProtein: 27 gFett: 26 gMättat fett: 9 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 5 gTransfett: 1 gKolesterol: 199 mgNatrium: 608 mgKalium: 289 mgFiber: 2 gSocker: 1 gVitamin A: 529 IUKalcium: 90 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 Dorie Greenspan. Foto © 2010 Alan Richardson. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Min man och jag gillar verkligen sole meunière, men vårt favoritrecept på den har en häpnadsväckande mängd smör i sig. Även om det skulle göra Julia Child väldigt glad, är jag inte bekväm med att göra det för ofta. Vi gjorde detta recept på mandelflundra meunière med tunga. Det kräver inte mycket smör. Vad den har är mald mandel, som är ett härligt tillskott till mjölet och citronskalet.

Eftersom jag tenderar att älska allt som har med citron att göra, använde jag skalet från hela citronen blandat i mjölet, liksom all saft på slutet. Det här var en härlig rätt, som dessutom var lätt att slänga ihop. Det kändes som att jag åt lite hälsosammare. Jag ser fram emot att prova igen.

Ursprungligen publicerad 8 november 2010Source link

Rate this post

Leave a Reply