
Denna mocka-valnöts-torte från Dorie Greenspan är en rik, nötig kaka som också råkar vara glutenfri. Tillverkad med massor av valnötter och choklad smakar den otroligt. Det är så gott att du till och med kan skippa chokladganachen (men vi tycker ändå att du borde prova!)
Anpassad från Dorie Greenspan | Baka med Dorie | Mariner Books, 2021
Det här är den sortens tårta som serveras på italienska kaféer, franska bistroer och österrikiska kaféer. Du kan hitta återgivningar av den, vanligtvis gjord med mandel, runt Medelhavet. Och du kan hitta den på påskbord över hela världen. (Det finns ingen jäsning, så den är perfekt för semestern.) Det är en enkel, enkel och ojämn kaka. En smal torte gjord med bara tre ingredienser: ägg, socker och nötter. Det finns inget vete, så det är glutenfritt.
Här använder jag valnötter som har en behagligt bitter sida över sig. För att spela på nötternas styrkor har jag inkluderat några andra smakrika ingredienser – viktigast av allt, choklad och malet kaffe (helst espresso), samt en touch av kanel och vanilj.–Dorie Greenspan
Vanliga frågor om Dorie Greenspans Mocha Walnut Torte
Inslagen väl, tårtan håller sig i ungefär en vecka i kylen eller upp till 2 månader i frysen; tina i omslaget.
Absolut. Använd lika mycket instant espressopulver eller granulat.
För mocka valnöt torte
Till chokladganachen (valfritt)
Gör mocka valnöt torte
-
Placera ett galler i mitten av ugnen och förvärm det till 180°C (350°F).
-
Belägg en 9-tums (23 cm) springform med smör eller bakspray. Klä botten med bakplåtspapper och smör eller spraya pergamentet, pudra sedan pannan med kakaopulver. Lägg formen på en kantad bakplåt fodrad med bakplåtspapper eller en bakmatta av silikon.
-
I en matberedare, kombinera nötterna, 2 matskedar (25 g) av sockret, chokladen, kaffet och kanel och puls, skrapa sidorna och botten av skålen ofta och se till att du inte bearbetar så länge att valnötterna blir en pasta och chokladen smälter. Du vill sluta med en brödsmul-liknande blandning – det är bättre att ha några urskiljbara bitar än att överdriva.
-
Separera äggen, lägg gulorna i en stor skål och vitorna i skålen i en eller en stor skål som du kan använda med en stavmixer.
-
Arbeta med en visp, vispa äggulorna tills de är homogena. Vispa gradvis i 3/4 kopp (150 g) av sockret och vispa sedan tills blandningen är blek och din visp lämnar spår, cirka 2 minuter.
-
Slå i vaniljen. Byt till en smidig spatel och rör ner valnötsblandningen.
-
Tillsätt saltet till vitorna. Fäst skålen på mixerstället, om du använder det, och montera den med vispfästet. Vispa vitorna tills de är skummande, ogenomskinliga och bara lite tjocka, 1 till 2 minuter.
-
Slå i den återstående 1/4 koppen (50 g) sockret, tillsätt en matsked i taget. När allt socker är i ska vitorna vara tjocka och glansiga – lyft vispen/visparna, så ska marängen hålla en vacker topp. Om det inte gör det, fortsätt att vispa i 2 till 3 minuter till.
-
Använd en smidig spatel, ös upp ungefär en fjärdedel av marängen och tillsätt den i skålen med ägguleblandningen. Rör ihop allt energiskt så att vitorna ljusnar den tjocka blandningen.
-
Skrapa ner resten av marängen i skålen och var försiktig, rör om och vik ner den. (Utan att överdriva vill du få så mycket av marängen i nötblandningen så snabbt som möjligt. Om det finns några vita strimmor , det går bra (bättre att ha ränder än att slå ut all luft ur marängen.) Skrapa ner smeten i pannan, sväng pannan från sida till sida för att sätta smeten jämnt.
-
Grädda tills kakan känns fast vid beröring och har rest sig och en testare som sätts in i mitten av kakan kommer ut ren, 40 till 50 minuter. (Höjningen kan vara högre runt kanterna, men mitten bör också lyftas.)
-
Flytta formen till ett galler och låt vila i 5 till 10 minuter, kör sedan en bordskniv mellan kakan och sidorna av formen för att släppa kakan. Ta bort sidorna av springformen och låt kakan svalna till rumstemperatur på gallret.
Gör chokladganachen (valfritt)
-
Skölj en liten kastrull med kallt vatten, men torka den inte (detta hjälper till att förhindra att grädden bränns). Häll i grädden, ställ pannan på medelvärme och låt bara koka upp.
-
Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Vänta 30 sekunder och börja sedan, arbeta med en liten flexibel spatel och börja i mitten av kastrullen, röra ihop chokladen och grädden. Rör i allt bredare koncentriska cirklar tills du har en tjock, glänsande, slät blandning. Blanda i smöret bit för bit tills det smält och slät, ca 3 minuter.
Servera kakan
-
När kakan är sval, vänd upp den, ta bort botten av formen och bakplåten och vänd kakan med rätsidan upp på gallret.
-
Om du vill glasera kakan är det dags nu. Lägg en bit folie eller annan droppuppsamlare under gallret, häll ganachen över kakan och använd en förskjuten spatel eller kniv för att jämna till den överst. (Alternativt kan du ringla ganachen över kakan. Och om du använder rostade valnötter, strö dem över glasyren medan den fortfarande är varm.)
-
Ställ kakan i kylen tills den är kall, linda in den väl när den är kall. Kakan är god i rumstemperatur, men jag föredrar den direkt från kylen. Den skär också bättre när det är kallt.
-
Servera med vispad grädde eller crème fraîche eller, om du föredrar det, pudra toppen med konditorsocker. Eller inte – det är bra precis som det är.
Servering: 1 serveringKalorier: 630 kcalKolhydrater: 51 gProtein: 9 gFett: 45 gMättat fett: 19 gFleromättat fett: 12 gEnkelomättat fett: 11 gTransfett: 1 gKolesterol: 132 mgNatrium: 192 mgKalium: 388 mgFiber: 5 gSocker: 41 gVitamin A: 567 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 76 mgJärn: 4 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Åh yummm! Eftersom kakor inte är den vanliga frestelsen som tillåts i vårt hushåll (för svåra att motstå!) och vår smak i allmänhet går mot att inte vara alltför söt, uppskattar jag verkligen en riktigt god tårta som går ihop lätt, och som även behåller några för framtida tider vi längtar efter. bara en skiva. Tortes gjorda med nötter fungerar riktigt bra för detta. Och det är något lite magiskt med att vika äggvitan i den nötiga smeten som gör mig optimistisk.
Denna mocka-valnöts-torte från Dorrie Greenspan uppfyller alla dessa kriterier och kan snyggas till med en glasyr om du serverar allt för gäster, eller så kan du vara mer stram med en damm av socker eller några perfekta bär. Vi hade tur och några vänner tittade förbi med färsk limecurd, som var en perfekt accent tillsammans med en klick grädde (mjukt vispad, mascarpone eller crème frâiche) att servera, och bara med en liten pudring av konditorsocker.
Ett recept som utan ansträngning är glutenfritt är en bonus – inga avvägningar eller detekterbara ersättningar är inblandade, så detta är mycket användbart för att dela eller underhålla.
Med så få ingredienser säkerställer detta mockavalnöts-torte-recept av underbara Dorie Greenspan att de viktigaste smakerna är fram och tillbaka, särskilt den tanniska nötigheten i valnötterna och den djupa mörka chokladhiten. Vi njöt av hur lätt slutresultatet blev. Utan mjöl och med den vispade äggvitan har kakan en härlig smulig (på ett bra sätt) knappt-håller samman konsistens som vi verkligen gillade tillsammans med en mörk espresso.
Jag valde att inte göra den valfria glasyren och jag tycker verkligen inte att receptet behöver det. För min smak tror jag dock att jag hellre reducerar kanelen eller tar bort allt tillsammans. Jag tror att dess smak distraherar från resten.
Denna mocka valnöt torte är en underbar överraskning. Jag har inte använt valnötter i en sådan här tårta, bara mandel, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Huvudnoten för receptet säger att valnötter ger en “bitter” sida. Du kommer inte att uppfatta den som bitter, bara riktigt god, jag kanske till och med föredrar den framför de gjorda på mandel. Det går ganska enkelt ihop med hjälp av skafferiingredienser.
Mocka valnöt torte luktade himmelskt medan bakning. Denna dystra dag transporterades jag till Wien med min underbara torte och en kopp kaffe. Kakan har en riktigt fin konsistens. Jag misstog mig med att underpulsera i matberedaren och jag älskade bitarna av nötter och choklad.
En efterrätt med nötter som huvudingrediens kommer alltid att få min uppmärksamhet OCH när receptet krävde choklad och kaffe var jag helt med. piska upp detta. Receptet var lätt att följa och var lika gott i rumstemperatur eller kylt, servera det med en klick vispgrädde för att mildra lite av rikedomen.
Kombinationen av alla ingredienser ger en läcker och rejäl torte som lätt serverar 10 till 12 personer och jag garanterar kommer att imponera på dina gäster. Mina smakprovare älskade torten och blev förvånade över hur få ingredienser den innehöll. Det andra bra med denna torte är att den är glutenfri!
Jag lade till en mindre förändring i processen. Från all min tidigare erfarenhet av bakning har alla nötter mer smak om de rostas lätt innan de läggs till något bakverk. Så jag rostade mina valnötter lätt och lät dem svalna helt innan jag lade dem i matberedaren.
Den enda avgörande instruktionen att vara uppmärksam på i anvisningarna är att inte överdriva det allra sista steget att försiktigt vika in marängen, ett mycket viktigt steg.
Åh, herregud. Vänta en sekund medan jag svimmar över min tallrik.
Den här tårtan är helt underbar. Det är en väldigt vuxen smak: mörk, fyllig choklad med en bitter kant från kaffet, valnötterna och ganachen, och en fantastisk knubbig konsistens från valnötterna och chokladbitarna i smeten och bara för att förgylla liljan är den både glutenfri OCH passar till påsk! Det är också förvånansvärt enkelt att göra; om jag ätit detta på en restaurang skulle jag ha antagit att det var en mycket mer komplex kaka.
Även om jag tvivlar på att vi kommer att få reda på dess hållbarhetsegenskaper, är jag glad att läsa i receptet att den håller bra förutom att den är fantastiskt god. Vi väntade inte på att ganachen skulle svalna innan vi provade den så vi gjorde inte vispgrädde, men jag kanske går och vispar upp lite till resten av kakan för det kommer att vara en fantastisk folie för den djupa, mörka bittra chokladkänslan ! Jag tror att om jag gör den här för en speciell efterrätt så kan jag göra kanderade valnötshalvor för snygg dekoration.
Jag var angelägen om att prova denna mocka-valnötsköldpadda som en behandling för min kollega med glutenallergi. Jag kommer att göra det här igen och igen. När jag läste igenom receptet och tittade på bilden förväntade jag mig att det skulle vara ganska tätt. Det var förvånansvärt luftigt, mycket fuktigt och så rikt. Den malda chokladen smälte så jämnt att det var svårt att tro att det inte fanns kakao eller smält choklad i smeten. Jag använde 60 % bittersöt Ghiradelli-choklad och mald espresso.
Jag gjorde halvreceptet av ganache och ringlade över det. Små klyftor med en klick vispgrädde på sidan var en perfekt efterrätt.
Om du letar efter en rik och dekadent mjölfri chokladkaka behöver du inte leta längre. Den är packad med djupa kaffe- och kanelsmaker som blåser de flesta andra kakor av denna sort ur vattnet.
Var dock varnad, när den väl har parats ihop med ganachen är detta en RIK kaka. Receptet säger att man ska göra en halv sats ganache och ringla den, även om en halv sats fortfarande räcker för en flod av bibliska proportioner. Om du inte har för avsikt att göra en sjö i centrum (och det är inget fel med det), ringla med så mycket du vill och spara resten till ett annat ändamål. Jag toppade mina med rostade hackade valnötter och delade dem med några mycket glada grannar.
Jag är ingen entusiastisk bagare, inte heller en chokladälskare, och jag tycker att det är svårt att följa bakinstruktionerna till punkt och pricka. Med det sagt, ingressen till detta mockavalnöts-torte-recept, som frammanar europeiska desserter och rikt kaffe, fick mig att föreställa mig hur det klirrade av porslinsfat på marmorskivor innan jag ens hade skrivit ut det.
Dessutom såg jag att jag kunde hoppa över ganachen; att använda vispgrädde istället skär chokladen lite, och den här kakan är RIK. Jag rekommenderar att rosta och kyla valnötterna innan du startar receptet.
Ursprungligen publicerad 6 november 2021