Dorie Greenspans rugelach är precis vad du kan förvänta dig av den makalösa Dorie. Denna rugelach kombinerar en mör, flagnande och syrlig färskostdeg, rullad runt massor av fyllningar som inkluderar, ja…kanelsocker, hackade nötter, bittersöt choklad, sylt och vinbär, eller något annat du kan önska dig.

Flera av Dorie Greenspans rugelach tumlar av en burk

Någon gång under det första året av mitt äktenskap besökte jag min svärmor i hennes kök. Där var hon, lyssnade på radion, visslade (hon är en formidabel visslare) och rullade gräddostdeg runt russin och nötter för att bilda de halvmåneformade kakorna som kallas rugelach.

Jag var trollbunden – jag hade ingen aning om att rugelach kunde göras hemma. Så vitt jag visste gjordes rugelach, som ketchup eller fartyg-i-flaskor, bara i laboratorier. Men här var min svärmor och formade kakorna med lätthet.

Och en kort tid senare stod jag där och åt dem med lätthet. Dessa kakor var inte som den rugelach som min mamma köpte varje vecka på det lokala tyska bageriet – de var mycket godare. Jag blev så exalterad att jag bad om receptet.

Min svärmor skrev ut det i sin exakta hand på ett 3-av-5 registerkort. Och som hon skrev berättade hon för mig att det här receptet inte var exakt detsamma som hennes mamma använde, att det hade kommit från fru Strauss, hennes granne, och att hon var säker på att jag inte skulle ha några problem göra kakorna så länge jag inte överblandade degen.

Hon hade rätt. Jag var en nykomling i bakningsvärlden, men jag hade inga problem med degen, den enda potentiellt knepiga delen av processen.

Det här är ett väldigt gammalt recept, och jag tvivlar inte på att alla som har gjort det har lagt till eller dragit ifrån lite för att göra det till sitt eget – och min svärmor, fru Strauss, och jag förväntar mig att du gör samma.–Dorie GreenspanSource link

Rate this post

Leave a Reply