Mjölkchoklad och bittersöt choklad kombineras i dessa dubbla chokladkrukor de crème. Ovanpå är vispgrädde täckt med chokladslingor.

Mjölkchoklad förbises ofta i jakten på de nyaste och mörkaste erbjudandena, men det är fortfarande en favorit – med både barn och vuxna. Dess närvaro är en överraskning i detta dubbla chokladpots de crème-recept, eftersom den läckra mjölkchokladkrämen är gömd under ett tunt lager varm chokladganache. Så även om skeden doppas i en mörk yta kommer den ut med en ljusare chokladkräm full av mjölkchokladens maltiga, karamellliknande egenskaper. Samspelet mellan sval, mjölkaktig sötma mot varm, mörk rikedom är sublim.

Pots de crème kan bakas upp till 2 dagar i förväg och kylas över med plastfolie. Täck med den varma ganachen strax före servering.–Sur La Table och Cindy Mushet

VAD ÄR GANACHE?

Ganache är en slags glasyr men det är inte en fluffig, sockersöt glasyr. Ganache är gjord med mycket mer kakao och tung grädde, och den är inte vispad. Den är inte gjord för att breda ut (även om den fortfarande kan slickas av en sked och det rekommenderar vi att du gör), istället är den ganska lite tunnare och har en vacker hällkonsistens. Ganache kan hällas upp några gånger, bygga upp lagren så att du får en tjockare topping. I kylen stelnar den vackert och blir den perfekta fyllningen för tryffel.

Till mjölkchokladkrämen

Till den mörka chokladganachen

Gör mjölkchokladkrämen

  • Lägg den hackade chokladen i den mellanstora skålen. Blanda ägg och äggulor i den lilla skålen.
  • Värm grädden, mjölken och sockret i en medelstor kastrull på medelvärme tills precis innan blandningen kokar. Häll den genast över den hackade chokladen. Låt stå i 1 minut och vispa sedan försiktigt men noggrant för att blanda blandningen helt. Tillsätt hela ägget och äggulorna, vispa så att det blandas ordentligt.
  • Häll chokladkrämen genom silen i kannan.

  • Placera vaniljsåsmuggarna i den stora långpannan, se till att de inte rör vid varandra och dela den varma chokladkrämen mellan dem. Dra ut ugnsgallret och ställ formen på gallret; ta sedan bort en av kopparna, häll tillräckligt med varmt kranvatten (inte kokande) i det området för att komma halvvägs upp på kopparnas sidor och sätt tillbaka koppen. Skär en bit folie som är tillräckligt stor för att passa precis innanför kanterna på pannan, lägg sedan folien över toppen av kopparna, se till att den inte rör vid vaniljsåsen. Du kan behöva jämna till och platta till folien på bänken om några rynkor vidrör vaniljsåsen. Skjut försiktigt tillbaka gallret in i ugnen, stäng ugnsluckan och grädda vaniljsåsarna i 50 till 60 minuter, precis tills kanterna på vaniljsåsen har stelnat – det bör fortfarande finnas ett vätskeområde i storleken av en krona i mitten av vaniljsås (testa genom att knacka försiktigt på sidan av pannan).
  • Ta bort folien och sedan pannan från ugnen, var försiktig så att du inte lutar pannan och stänker vatten ovanpå vaniljsåsen. Ställ pannan på en värmesäker yta. Använd tången (eller din hand skyddad av en kökshandduk) för att omedelbart ta bort kopparna från vattenbadet och placera dem på ett galler för att svalna till rumstemperatur, cirka 40 minuter. Täck med plastfolie och kyl tills den är kall, minst 4 timmar eller över natten.

Gör den mörka chokladganachen

  • Lägg den hackade halvsöta chokladen i den rengjorda lilla skålen. Värm grädden i den lilla kastrullen på medelvärme precis tills den börjar sjuda (låt inte grädden koka och avdunsta).

  • Häll genast grädden över chokladen. Låt blandningen stå ostört i 1 minut och rör sedan försiktigt med spateln tills den är ordentligt blandad och slät. Sked en matsked ganache på ytan av varje vaniljsås och snurra sedan försiktigt varje kopp tills den mörka chokladen helt täcker vaniljsåsen. (Om ganachen verkar för tjock för att lätt spridas, värm ytterligare en matsked grädde och tillsätt den i blandningen).

  • Servera pots de crème omedelbart, medan ganachen fortfarande är varm, eller kyl upp till 1 timme. När ganachen fryser börjar den stelna och dra sig bort från koppens sidor, förlorar sin silkeslena konsistens och exponerar vaniljsåsen under, vilket förstör överraskningen. Servera var och en med en sked vispad grädde, toppad med en strö chokladslingor om du vill.

Servering: 1 delKalorier: 538 kcalKolhydrater: 38 gProtein: 7 gFett: 42 gMättat fett: 25 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 13 gTransfett: 1 gKolesterol: 244 mgNatrium: 68 mgKalium: 271 mgFiber: 2 gSocker: 32 gVitamin A: 1198 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 127 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Cindy Mushet. Foto © 2009 Maren Caruso. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa krämkrukor levereras som annonserat … cool mjölkchokladkräm gömd under en krämig varm mörk chokladganache. De är smidiga och eleganta. Toppa dessa definitivt med klick lätt sötad vispgrädde.

Jag bestämde mig för att piska dessa dubbla chokladkrukor de crème upp på ett infall eftersom jag hade ingredienserna till hands och gäster som kom på middag. Jag gjorde dem mitt på morgonen och vid middagen hade de satt sig perfekt och jag kunde inte vänta på att se hur de hade blivit.

Föga överraskande var de gudomliga. Det är till och med med tanke på att jag använde mitten-på-vägen bakchoklad för det var vad jag hade. Och de var fortfarande väldigt, väldigt bra. Det här är ett recept som jag kommer att ha i bakfickan för att imponera på gästerna, troligen ännu bättre med en choklad av högsta kvalitet. Men oroa dig inte om du inte har det – jag använde ett välkänt bakverk och resultatet var fortfarande fantastiskt.

Slät och krämig vaniljsås med varm ganache och kall vispgrädde – skillnaden i temperaturer och intensiteter tillför mer än du tror. Jag avslutade dem med chokladspån och en Luxardo körsbär, bara för att ta det över toppen. Alla ramekins slickades nästan rena.

Dessa killar var små Pots de Heaven. Vaniljsåsen var sammetslen och slät. Balansen av smaker med mjölkchokladen toppad med den bittersöta ganachen var den mest perfekta tuggan. Jag toppade min med en klick vispad grädde (1 c grädde, 1 tsk vit vanilj, 1 msk konditorsocker) och några lockar av båda typerna av choklad. Jag lade också till en liten nypa Maldon-salt på toppen för en antydan till sälta, eftersom jag är en saltfantast.

Jag gjorde dessa i små burkar med lock, vilket gjorde dem så lätta att förvara, transportera och hålla fräscha. Dessa pots de crème är lite av ett tidsförpliktelse men jag är värd det tio gånger om i min bok.

Ursprungligen publicerad 11 augusti 2009

Source link

Rate this post

Leave a Reply