Detta är en extra snabb vardagsversion av ett traditionellt recept på Shepherd’s Pie.
Shepherd’s Pie är en irländsk maträtt med en bas av fräsigt malet lamm och grönsaker (även om många använder nötkött). Det hela toppas med potatismos och bakas tills det är bubbligt.
Enkelt och gott, året runt!

Ingredienser till Shepherd’s Pie
Shepherd’s Pie kan tillagas färsk men det är också ett bra sätt att använda överblivet kött, grönsaker, sås eller potatismos.
- Köttfärs – Lamm är traditionellt men du kan använda valfri köttfärs i detta recept (jag använder oftast köttfärs). Överbliven stek funkar också!
- Grönsaker – Frysta blandade grönsaker gör förberedelser snabbt och enkelt men överblivna rostade grönsaker fungerar perfekt också. Om du använder färska, ånga dem tills de är mjuka innan du lägger till.
- Sås – Shepherd’s Pie är så mångsidig, jag har gett ett par genvägssåser i receptet nedan, men du kan använda överbliven sås (eller såsblandning), tomatsås … himlen är gränsen här.
- Potatismos – Traditionellt mos är det jag oftast använder men vitlöksmos ger fantastisk smak till denna maträtt! Om du har bråttom kan du använda köpt potatismos

Hur man gör Shepherd’s Pie
- Gör potatismos: Om du har potatismos använd dem! Om inte, gör hemgjord potatismos eller köp förpackad. Även tater tots på toppen gör en bra topping!
- Brunt kött: Bryn lamm (eller annan typ av köttfärs som nötkött) i en stekpanna med lök. Om du använder färska grönsaker kan de tärnas och tillagas tillsammans med nötköttet och löken.
- Tillsätt sås: Rör i kryddorna och såsen enligt receptet nedan (om du vill ha en herdepaj från grunden är det här receptet vi använder!). Rör ner grönsakerna.
- Lagra och baka: Lägg potatisen ovanpå och ett stänk ost eller en pensel smör om du vill!


Förberedelser och tips för Shepherd’s Pie
Du kommer att älska hur lätt den här rätten är. Den kan göras en dag i förväg, vilket gör middagen lättare.
- Skiktning Efter att ha förberett köttblandningen, låt den svalna och kyl den sedan i kylen i 20 minuter. Detta hjälper till att hålla potatismoslagret åtskilt.
- Förbered dig framåt Förbered och montera upp till en dag i förväg och ställ i kylen. Låt den komma till rumstemperatur 30 minuter innan gräddning.
- Snabbstädning Om ugnsformen är mycket full, lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt för att undvika att safter rinner ner i ugnen.
- Att frysa innan bakning
- Kyl helt. Slå in tätt i plastfolie och sedan i folie. Frysa.
- Tina över natten i kylen. Grädda i 45 minuter under lock och 15 minuter utan lock

Shepherd’s Pie är en läcker kombination av malet lamm (även om många använder nötkött) som har tillagats med grönsaker i sås eller sås. Lammblandningen toppas sedan med en skorpa av krämig potatismos.
Denna gryta är traditionellt gjord av malet lamm. Många gör det här receptet med köttfärs men om du använder köttfärs är det det kallas faktiskt Cottage Pie! (Du kan även byta ut köttet mot en vegetarisk linsversion).
Hur som helst, denna köttpaj utan skorp är toppad med krämig potatismos och gräddad tills den är bubblig.
Traditionellt en herdepaj är inte toppad med ost.
Som sagt, ost är mitt kärleksspråk så jag gillar att lägga till lite på toppen. Om du föredrar, pensla potatisen med lite smör och hoppa över osten.
Grädda receptet på shepherd’s pie nedan i 25-30 minuter. Om du har gjort den i förväg och den är kall efter att ha stått i kylen, grädda den lite längre, ca 30-35 minuter.
Absolut!! Gör mosad sötpotatis med det här receptet och stapla dem högt!
Servera detta med…
Och avsluta måltiden med en magvärmande Irish Coffee!

Fler favoriter på St. Patrick’s Day

Enkelt recept på Shepherd’s Pie
Shepherd’s Pie är en traditionell irländsk maträtt gjord på malet lamm, ärtor och morötter, toppad med potatismos och cheddarost.
-
Värm ugnen till 400°F.
-
I en stor stekpanna eller holländsk ugn, koka lamm (eller nötkött), lök och vitlök på medelvärme tills ingen rosa återstår. Tappa av eventuellt fett.
-
Rör ner blandade grönsaker, soppa, Worcestershiresås, salt, basilika och peppar.
-
Sprid ut i botten av en 3 liter eller 9×13 tums gryta.
-
Häll över potatismos och strö över ost om du använder.
-
Grädda i 25-30 minuter eller tills den är bubblig.
Detta är ett genvägsrecept, se vårt recept på herdepaj från början här.
Byt ut tomatsoppan i detta recept mot något av följande:
- 10,5 oz grädde svampsoppa
- 1 paket såsblandning beredd enligt anvisningarna och låt puttra tills den tjocknat
- överbliven hemgjord nötsås.
Kalorier: 648 | Kolhydrater: 85g | Protein: 22g | Fett: 24g | Mättat fett: 11g | Kolesterol: 74mg | Natrium: 730mg | Kalium: 916mg | Fiber: 4g | Socker: 47g | Vitamin A: 2775IU | C-vitamin: 37mg | Kalcium: 180mg | Järn: 2.5mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.

Varför heter den Shepherd’s Pie?
Ursprungligen var en köttpaj gjord på malet (eller malet) kött och potatismos känd som en Cottage Pie (och den gjordes till och med ibland med bakverk för många år sedan). Det är mycket populärt i Irland, Skottland och England också! I slutet av 1800-talet fick pajen namnet Shepherd’s Pie om den gjordes på lamm (eftersom herden tog hand om fåren) och om den gjordes på nötkött kallades den Cottage Pie.
Oavsett namnet är det här receptet ett klassiskt Shepherd’s Pie-recept laddat med smak och den perfekta färdigmaten att servera året runt!



