Denna enkla béchamelsås är helt enkelt mjöl, smör, mjölk och muskotnöt sammanrörda till en rik och krämig och klassisk vit sås. Metoden här är snabb och enkel, snabb och idiotsäker, men skapar ändå klassiska resultat.

Räck upp handen om du har försökt göra béchamel tidigare och det slutade med att du skrubbade brända roux från din favoritpanna medan du förbannar dig. Du är inte ensam. Vi förleddes alla att tro att det rätta sättet att göra béchamel är att koka mjöl och smör, röra tills det bildar en pasta på precis perfekt värme och röra tillräckligt mycket så att det inte bränns, och sedan långsamt tillsätta mjölken tills du får en klumpfri sås värdig June Cleaver.

Detta förslag är mer än lite osäkert. Och det beror på att din béchamelsåss förträfflighet inte bara beror på din förmåga som kock utan på den exakta temperaturen på smöret, mjölets exakta vikt, dagens händelser och hur tungt de kan väga ditt sinne. och distraherar dig från uppgiften, om ditt barn började skrika och du vände ryggen åt spisen, och, vi svär, planeternas exakta inriktning. Det finns ett enklare sätt. Låt helt enkelt sjuda lite mjölk och smör och rör sedan ner mjölet. Snabbare. Idiotsäker. Och mycket lättare för ditt ego. Varsågod.–Angie Zoobkoof

VAD KAN JAG ANVÄNDA BÉCHAMEL-SÅS TILL?

När du har sett hur lätt det är att vispa ihop en gryta med krämig béchamel, kommer du att vilja använda den ofta. Jim Lahey använder den som sås på vit pizza och vi föreslår att du börjar där för den är bara så god. Men sluta inte där – lägg den i lasagne, använd den som bas för den bästa mac and cheese någonsin, vispa ihop en croque monsieur gryta. Moussaka, fiskpaj, pastabakar. Tillsätt purerad, sauterad lök och du har en klassisk soubise, en sås som passar till nästan allt. Ser? Béchamel är svaret på alla dina såsfrågor.

  • Häll ca 2/3 dl mjölk i en kastrull. Skär smöret i några bitar (den exakta storleken är inte viktig, det är bara för att det ska smälta lättare) och släng ner dem i mjölken. Värm på medel-låg värme under omrörning tills smöret smälter, var noga med att inte låta mjölken koka upp.
  • Under tiden, dumpa mjölet i en medelstor skål, tillsätt den återstående mjölken och vispa det till en slurry.
  • När smöret har införlivats helt i den varma mjölken, slev lite av den varma blandningen i den kalla mjölblandningen och vispa tills den är varm. Häll tillbaka innehållet i skålen i kastrullen och vispa i. Rör ner saltet. Sätt pannan på medelhög värme och vispa blandningen ofta för att förhindra att den fastnar när den kokar och tjocknar. Béchamelen görs vid cirka 180°F (82°C), eller när den har nått konsistensen av en rinnig sås eller tung grädde.
  • Riv i eller tillsätt muskotnöt, ta av från värmen och låt såsen svalna något eller ända till rumstemperatur. Den kommer att fortsätta att tjockna lite när den svalnar.

  • Använd bechamel omedelbart eller kyl, täck över och ställ i kylen i upp till 5 dagar (om du kyler béchamel, återställ den till rumstemperatur innan du använder den).

Servering: 1 serveringKalorier: 73 kcalKolhydrater: 2 gProtein: 1 gFett: 7 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gTransfett: 1 gKolesterol: 18 mgNatrium: 50 mgKalium: 43 mgFiber: 1 gSocker: 2 gVitamin A: 226 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 36 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2012 Jim Lahey. Foto © 2012 olga afanasieva. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag hade aldrig använt den här tekniken för att göra béchamelsås, men jag är absolut såld. Det är mycket enklare och säkert snabbare än den vanliga metoden. Såsen kom ut i lagom konsistens och jag kunde breda ut den i ett fint, jämnt, tunt lager. Jag använde faktiskt glutenfritt universalmjöl och hade inga problem med det.

Det här receptet på béchamelsås är lite involverat men fungerar perfekt. Jag gillade verkligen den här tekniken eftersom såsen var väldigt slät. Detta är en av de mest grundläggande såserna som kan användas på många sätt.

Ursprungligen publicerad 8 oktober 2013

Source link

Rate this post

Leave a Reply