Enkel jordgubbspaj med färska jordgubbar överdragna i en ljus jordgubbsglasyr och sedan toppad med vispad grädde. Hoppa till receptet på jordgubbspaj

Färsk jordgubbspaj

Hur man gör den bästa jordgubbspajen

Letar du efter en enkel och ödmjuk paj? Du har hittat den. Den är fylld med färska, söta jordgubbar överdragna i en ljus jordgubbsglasyr. En glasyr som är precis lagom tjock för att hålla ihop jordgubbarna, men lagom lös så att ett par herrelösa jordgubbar faller ut på tallriken. Det är inte perfekt – vi älskar det. För att inte nämna, dessa herrelösa jordgubbar är perfekta för att svepa igenom lite lättvispad grädde.

Färsk jordgubbspaj med vispad grädde

Den här pajen är en lek att göra. Det finns två delar till detta recept – pajskalet och jordgubbsfyllningen.

Du kanske också gillar: Våra recept på hemlagad blåbärspaj och körsbärspaj

Hur man bakar den perfekta pajskalet

Oavsett om du köper pajdeg eller gör hemmagjord deg så behöver du baka pajskalet. Detta tar 20 till 30 minuter.

Steg för hur man bakar pajskal

Börja med att kavla ut lite pajdeg och lägga i en pajform (för hjälp, ta en titt på vår pajskalsreceptvideo – i den ser du hur vi gör den, rullar den, lägger den i pajformen och krusar den kanterna).

Använd sedan en gaffel för att sticka botten av pajskalet – detta hjälper till att förhindra att degen bubblar upp när du bakar. Lägg lite aluminiumfolie eller bakplåtspapper i botten och väg sedan ner det med ris, torkade bönor eller pajvikter. Grädda tills de är gyllene, ta sedan bort folien eller pergamentet och pensla hela skalet med äggtvätt och grädda lite längre. De äggtvätt hjälper till att göra pajskalet glänsande och gyllenemen det också tätar botten av pajskalet och förhindrar att jordgubbsfyllningen gör skorpan blöt. Kyl pajskalet och fyll sedan på.

Hur man gör jordgubbsfyllningen

Vi gillar verkligen att använda färska jordgubbar till detta. Börja med mosa ca 2 koppar jordgubbar. Tillsätt lite socker, majsstärkelse och extra smakämnen (som vanilj och citron) sedan koka tills det är bubbligt och tjockt. — Det är din jordgubbsglasyr.

Tillsätt jordgubbspajfyllningen till det bakade pajskalet

Sedan, släng med mer jordgubbar och lägg till det bakade och avsvalnade pajskalet. Ställ i kylen några timmar och toppa sedan med vispad grädde.

Skiva jordgubbspaj

Fler jordgubbsrecept

Recept uppdaterat, ursprungligen publicerat i maj 2013. Sedan vi publicerade detta 2013 har vi justerat receptet för att vara tydligare och lagt till en snabb receptvideo. – Adam och Joanne

Enkel färsk jordgubbspaj

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Vi älskar denna jordgubbspaj gjord på färska jordgubbar. De är belagda i en glasyr som är precis tillräckligt tjock för att hålla ihop jordgubbarna, men bara tillräckligt lösa så att ett par herrelösa jordgubbar faller ut på tallriken. Sockermängden för detta recept varierar beroende på hur söta dina jordgubbar är. Lägg till efter din smak.

Gör 1 paj eller cirka 8 portioner

Se hur vi gör receptet

Du kommer behöva

Kyld pajdeg för en 9-tums paj (se vårt pajskalsrecept)

5 koppar (24 ounces eller 680 gram) kvartade och skalade jordgubbar

1/4 kopp (30 gram) majsstärkelse

2/3 till 3/4 kopp (134 till 150 gram) socker, justerat efter jordgubbarnas sötma

1/8 tsk salt

1 tsk vaniljextrakt

1/4 tsk mandelextrakt

1 msk citronsaft

1 äggula

1 msk grädde

Vispad grädde, valfritt

Vägbeskrivning

 • Förbered skorpa
 • Kavla ut pajdegen så att den passar till pajformen. Tryck försiktigt ner degen i formen så att den kantar botten och sidorna av formen. (Var noga med att inte dra eller sträcka degen). Använd sedan en kniv eller en kökssax för att trimma degen till inom 1/2-tums kant av skålen.

  Vik kanterna på degen under sig, skapa en tjockare, 1/4-tums kant som vilar på kanten av skålen. Krymp sedan kanterna. (Du kan se oss göra detta i vår receptvideo för pajskal).

  • Baka skorpa
  • Värm ugnen till 425 grader F (220 C). Lägg en bakplåt på ett galler i mitten av ugnen.

   Stick igenom botten av skorpan med en gaffel (detta förhindrar att luftfickor eller bubblor bildas under gräddningen). Klä skorpan med två ark aluminiumfolie. (Se till att trycka folie mot skorpans kanter). Fyll sedan folien med torkat ris, torkade bönor eller pajvikter. Kyl 30 minuter eller frys i 10 minuter, eller tills den är fast vid beröring.

   Placera pajskalet på förvärmd bakplåt och sänk ugnstemperaturen till 400 grader F (200 C). Grädda 20 till 30 minuter eller tills skorpan är gyllene.

   Gör äggtvätt genom att vispa äggula och grädde i en liten skål. Ta sedan bort ris, bönor eller pajvikter och folie från pajskalet. Pensla botten och sidorna av skorpan med äggtvätt. Grädda tills ägget är torrt och blankt, 3 till 5 minuter. Kyl skorpan helt innan du fyller på.

   Jordgubbspaj-recept-steg-1

   • Gör fyllning
   • Tillsätt 2 koppar jordgubbar i en liten kastrull. Mosa jordgubbarna tills de blir tjocka. Tillsätt socker, majsstärkelse, vaniljextrakt, mandelextrakt, citronsaft och salt. Låt sjuda på medelvärme och koka, rör om då och då, tills sockret löst sig och glasyren har tjocknat; 3 till 5 minuter. Kyl helt.

    • Att avsluta
    • Kombinera återstående 3 koppar jordgubbar med kyld jordgubbsglasyr. Rör om tills jordgubbarna är väl belagda. Häll jordgubbsfyllningen i det svalnade pajskalet.

     Jordgubbspaj-recept-steg-3

     Kyl pajen minst 2 timmar före skärning så att fyllningen stelnar. Toppa med vispad grädde.

Adam och Joannes tips

 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA Supertracker receptkalkylator för att beräkna ungefärliga värden. Vi inkluderade 1 1/2 dl osötad vispgrädde i beräkningarna.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/8 av pajen / Kalorier 385 / Protein 4 g / Kolhydrat 46 g / Kostfiber 3 g / Totalt socker 24 g / Totalt fett 22 g / Mättat fett 14 g / Kolesterol 85 mg

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply