Att göra en blåbärspaj från grunden är mycket lättare än man kan tro. Vi visar dig hur du gör vår favoritblåbärspaj med färska eller frysta blåbär, varma kryddor, citron och en enkel gallerskorpa. Blåbär lyser i denna paj! Hoppa till receptet på blåbärspaj

Enkel hemlagad blåbärspaj

Att göra hemlagad blåbärspaj från grunden

Det här blåbärspajreceptet är så enkelt! Du är på rätt plats om du aldrig har gjort en paj från grunden. Jag kommer att leda dig genom hela processen. Blåbär lyser i denna paj. Vi håller blåbärsfyllningen enkel med en touch av socker, citronskal och lite krydda, tack vare kryddpeppar och kanel. Jag älskar det.

Bakad blåbärspaj gjord från grunden

Ingredienser för blåbärspaj

Låt oss prata om ingredienserna först. Här är vad du behöver för att göra en blåbärspaj från grunden (hela receptet finns nedan):

Pajskal — Du kan använda hemgjorda eller köpta bakverk. Jag använder mitt favoritrecept med flagnande pajskal när jag gör denna paj. Den är gjord med smör och har inte svikit mig ännu.

Blåbär — Dessa kan vara färska (mitt föredragna alternativ) eller frysta. Frysta blåbär måste tinas och tömmas på extra juice innan du använder för att göra pajen.

Socker, citronskal, kanel och kryddpeppar — dessa tillför sötma och smak till pajen.

Majsstärkelse — för en förtjockad pajfyllning behöver vi majsstärkelse. Vissa recept kräver mjöl, majsstärkelse verkade fungera bäst i våra tester.

Smör — bara en liten smula smör gör fyllningen glänsande och extra god.

Äggula och grädde — dessa utgör vår äggtvätt, som vi borstar över skorpan. När pajen bakas gör ägget och grädden att skorpan blir gyllene och ser blank ut.

Jag älskar kryddan från kryddpeppar och kanel och zing från citronskal i denna paj. Vi tillsätter inte för mycket så att blåbären förblir vår stjärna.

Proffstips: Om du använder färska blåbär, köp (eller plocka) bär som är fylliga, söta och saftiga. Du kan använda frysta blåbär i detta recept, bara tina och rinna av dem innan du använder dem.

Hemlagad blåbärspaj

Att göra pajfyllningen

För att göra fyllningen, vi slänger blåbär med en blandning av socker, majsstärkelse, kryddpeppar, kanel, salt och lite citronskal. När allt är väl slängt tumlar vi fyllningen i en förberedd skorpa.

Så långt som skorpan går, vi föredrar att använda det här receptet för pajskal av helt smör. Det är utsökt och bakar upp så att det blir väldigt flagigt.

Precis som med det här pajereceptet har vi delat en snabbreceptvideo som visar hur vi gör den, du kan se den här: Hur man gör fläckig pajskal.

Hur man lägger till en gitterskorpa

Vi älskar att lägga till en gitterskorpa till våra pajer. Saften i fyllningen bubblar ut och över gallret – vilket gör en paj som ser alldeles ödmjuk och hemlagad ut.

Om du aldrig har lagt till en gitterskorpa tidigare kan det verka lite skrämmande, men oroa dig inte! Det är enkelt (lovar), och om du tittar på videon går vi igenom hela processen.

Lägga till en gallerskorpa till blåbärspaj
Att lägga till en gitterskorpa är enkelt!

Om du inte vill gå gallervägen kan du alltid lägga ett degark över fyllningen och sedan lägga till skåror på toppen (som vi gjorde för den här körsbärspajen). Eller lägg till en smula topping, som den vi använde för dessa äppelpajsmuffins eller den vi använder för att göra denna läckra blåbärssmula.

Innan vi bakar, borstar vi gärna skorpan med en rik äggtvätt gjord av äggula och grädde. Sedan bakar vi tills de bubblar och är gyllenbruna.

Den svåraste delen av att göra en fruktpaj är att vänta på att den ska svalna – du måste vänta i två till tre timmar innan du skär. Annars kommer fyllningen att rinna ut och göra skorpan blöt.

Servera pajen med glass, vispgrädde eller gör som vi gör och njut av den helt vanlig (jag har till och med ätit den till frukost?).

Fler enkla pajerecept

 • Ta en titt på vår Easy Cherry Pie — vi kan inte bestämma oss för vilken vi föredrar, blåbärs- eller körsbärspaj.
 • Du kan också njuta av vår jordgubbspaj – den är lite snabbare att göra och väldigt god.
 • Vår favoritäppelpaj — med perfekt kokta (inte mosiga) äpplen omgivna av en förtjockad och försiktigt kryddad sås allt bakat i en flagnande, gyllenbrun skorpa
 • Om tiden inte är på din sida, kanske du vill prova våra handhållna bärpajer!

Receptet uppdaterat, ursprungligen publicerat juni 2013. Sedan vi publicerade detta 2013 har vi justerat receptet för att vara tydligare och lagt till en snabb receptvideo. – Adam och Joanne

Enkel hemlagad blåbärspaj

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Blåbär lyser i denna hemgjorda blåbärspaj. Använd färska eller frysta bär; se våra tips nedan för att använda frysta. Vi älskar att lägga till en gitterskorpa till denna paj och har delat steg-för-steg-instruktioner för att lägga till den i receptet nedan. Du kan också ha nytta av vår receptvideo (ovan). Om du föredrar att skippa gallerskorpan kan du toppa pajen med en hel plåt istället. Var noga med att skära några skåror så att ånga kan strömma ut innan du bakar.

Blåbärspajen är färdigbakad när man ser safterna i fyllningen bubbla ivrigt. Om du tar bort pajen innan fyllningen bubblar blir fyllningen för tunn och rinner ut ur pajen på din tallrik efter skivning.

Äntligen älskar vi att använda vårt recept på helsmörflagiga pajskal. Vi rekommenderar det starkt, men du kan alltid använda ditt favoritbakelserecept eller köpta pajskal.

En 9-tums paj, 8 skivor

Se hur vi gör receptet

Du kommer behöva

Pajdeg för topp och botten 9-tums paj, kyld (se vårt recept på Flaky Pie Crust)

2/3 kopp till 3/4 kopp (130 till 150 gram) strösocker, justerat efter sötma hos bär

1/4 kopp (30 gram) majsstärkelse

2 tsk nyrivet citronskal

1/8 tsk mald kryddpeppar

1/8 tsk mald kanel

1/8 tsk kosher salt

2 pund (900 gram eller 6 koppar) färska blåbär, se tips för att använda frysta

1 msk smör, skär i små rutor

1 äggula

1 msk tung grädde

1 msk grovt socker, till garnering

Vägbeskrivning

 • Förbered bottenskorpan
 • Kavla ut hälften av pajdegen för att passa en 8-tums eller 9-tums pajform. Strö mjöl på arbetsytan och din kavel för att förhindra att degen fastnar. För en jämn tjocklek, kavla från mitten och utåt och fortsätt lyfta och vända degen ett kvarts varv medan du kavlar ut den. Se vår video för att se detta i aktion.

  Kolla efter rätt storlek genom att vända pajformen över degen. Degen ska vara ca 2 tum större än fatet.

  Lägg degen i pajformen när du har nått rätt diameter. När du flyttar degen, var försiktig så att du inte sträcker ut degen.

  Klipp degen till inom ¾ tum från skålens kant. Ställ i kyl medan du gör pajfyllningen.

  • Gör pajfyllning
  • I en stor skål, rör ihop socker, majsstärkelse, citronskal, kryddpeppar, kanel och salt.

   Tillsätt blåbären och blanda försiktigt för att kombinera.

   Överför blåbärsfyllningen till det förberedda pajskalet och ställ sedan tillbaka pajen i kylen medan du förbereder gallerskalet.

   • Montera och tillsätt gitterskorpa
   • Kavla ut den andra halvan av degen till samma storlek som tidigare och skiva den i ¾ tum breda remsor.

    Lägg fem remsor över den fyllda pajen, parallella och på lika avstånd från varandra.

    Vik försiktigt tillbaka den andra och fjärde remsan och lägg sedan ytterligare en degremsa vinkelrätt mot dem. Vik ut den andra och fjärde remsan över den nya remsan.

    Vik tillbaka den första, tredje och femte remsan och lägg sedan en annan degremsa vinkelrätt mot dem. Vik ut den första, tredje och femte remsan över den nya remsan. Upprepa tills pajen är täckt. Se oss göra detta i vår video: hur man gör en gitterskorpa.

    Klipp eventuella överhängande degremsor till ¾-tums kant av formen. Vik kanten på varje remsa och bottendegen under sig, skapa en tjockare kant som vilar på pajformens kant. Krympa kanter.

    Pricka smöret över de öppna ytorna av gallret.

    Gör en äggtvätt genom att vispa ihop äggula och grädde och pensla det sedan över skorpan. Strö en matsked grovt socker ovanpå och ställ sedan pajen i kylen i 10 minuter innan den gräddas.

    • Att avsluta
    • Placera ett ugnsgaller i den nedre tredjedelen av ugnen och lägg sedan en plåt på ugnsgallret för att fånga upp eventuella dropp från pajen när den gräddas

     Värm ugnen till 400 ° Fahrenheit.

     Grädda pajen ovanpå den varma bakplåten i 20 minuter, sänk värmen till 350 ° Fahrenheit och fortsätt sedan att grädda i 35 till 45 minuter, eller tills skorpan är gyllene och safterna i fyllningen bubblar ivrigt.

     Om skorpan börjar bli över brun, täck kanterna på pajen med aluminiumfolie och fortsätt att grädda tills den är klar.

     Kyl pajen i två till tre timmar innan du skär upp så att fyllningen stelnar.

Adam och Joannes tips

 • Krympa kanter: För att krympa kanterna på pajen, tryck ena handens pekfinger mot degens kant från insidan av formen medan du försiktigt trycker med två knogar på den andra handen från utsidan. För att se oss göra det, titta på vår Flaky Pie Crust-video.
 • Frysta blåbär: Om du inte kan hitta färska blåbär kan du ersätta 6 koppar frysta blåbär som har tinats och dränerats.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1 skiva / Kalorier 502 / Protein 6 g / Kolhydrat 63 g / Kostfiber 4 g / Totalt socker 24 g / Totalt fett 26 g / Mättat fett 16 g / Kolesterol 88 mg

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply