Detta Kyckling parmesan recept (aka chicken parmigiana) är en familjefavorit! Möra pannstekta kycklingbröst toppade med tomatsås och ost gräddade tills de är gyllene och bubbliga.
Det kommer att se ut som om du tillbringade timmar i köket, men detta parmesan-kycklingrecept går lätt ihop med ingredienser som du förmodligen redan har i skafferiet … ända ner till marinarasåsen!
Servera kycklingparm över spagetti, äggnudlar eller potatismos för den perfekta vardagsmiddagen.
Hemlagad kycklingparmesan
Kycklingparmesan tros ha sitt ursprung från aubergineparmesan, ett traditionellt italienskt recept! Traditionellt är kycklingparm en stekt panerad kycklingbröst toppad med marinarasås och smält ost. Det ger en härligt mättande söndagsmiddag och det bästa är att den är klar på under 30 minuter!
Även om den här rätten ofta är friterad, är den här versionen panerad och pannerad med bara lite olja och sedan toppad med tomatsås och ost. Kycklingen bakas färdigt i ugnen.
Hur man gör kycklingparmesan
Kycklingparmesan börjar med krispig panerad kyckling för läcker smak och konsistens!
- Slå kycklingen till 1/2″ med en köttklubba eller kavel för att säkerställa jämn tillagning.
- Om kycklingbrösten är extra stora kan du skära dem på mitten innan panering.
- Torka av innan du doppar ner i de vispade äggen och sedan panering/parmesanblandningen.
- Tryck ut paneringen på kycklingen så att den fäster.
Bryn kycklingbrösten i lite olja, några minuter på varje sida (du behöver inte koka igenom, den gräddas i ugnen). Lägg i en gryta och toppa med marinarasås, mozzarella och parmesanost. Snåla inte med osten, den sliskiga osten gör verkligen den bästa kycklingparmesanen!
För att lätta upp det
För att göra detta bakade kycklingparmesanrecept lite nyttigare finns det ett par alternativ. För att minska kalorier och kolhydrater kan du hoppa över paneringen (som jag gör i mina parmesan-kycklingfoliepaket) och bara använda ugnsbakade kycklingbröst (eller om om du är lågkolhydrat, kan du också använda en blandning av mandelmjöl och parmesanost)!
Lätt upp måltiden genom att servera detta med zucchininudlar eller spaghetti squash istället för pasta.
Vad ska man servera med kycklingparmesan
Oavsett om du serverar ditt recept med kycklingparm över pasta eller inte, är det verkligen en hel måltid för sig själv.
Vi brukar lägga till en sida med Caesarsallad, eller en sida av rostad brysselkål och naturligtvis middagsrullar med hemgjort vitlökssmör!
Eller byt till och servera kycklingparmesan-burgare för en rolig twist på en klassiker!
Kan kycklingparmesan frysas?
Ja, kycklingparmesan kan frysas när den är genomstekt.
Tänk på att även om kycklingen kanske inte är så krispig när den har frysts så är den fortfarande helt underbar!
Förslut i fryssäkra matförvaringsbehållare eller fryspåsar i kvartsstorlek. Glöm inte att märka med innehåll, datum och om du behöver korta uppvärmningsanvisningar! Omedelbar entré!
Fler recept på bakad kyckling!

Lätt kycklingparmesan
Detta enkla kycklingparmesanrecept är en familjefavorit, perfekt serverad över pasta.
-
Värm ugnen till 425°F.
-
Lägg mjölet i en grund skål eller form. Lägg äggen i en andra grund form och vispa med en gaffel.
-
I en tredje grund skål, kombinera Panko, italienska kryddade smulor, riven parmesan, 2 msk färsk persilja, ½ tsk salt och ¼ tsk peppar.
-
Använd en köttklubba och slå kycklingbrösten till ½-tums tjocklek. Om de är väldigt stora kan du skära dem på mitten efter att du har slagit dem. Torka kycklingen torr med hushållspapper och krydda med ½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar.
-
Doppa kycklingen i mjölet och skaka för att ta bort eventuellt överskott. Doppa kycklingen i uppvispade ägg, sedan i brödsmulsblandningen och tryck försiktigt för att fästa.
-
Värm oljan på medelhög värme i en stor stekpanna. Bryn kycklingen i cirka 2 minuter per sida eller tills den är gyllene. Den behöver inte koka igenom.
-
Tillsätt 1 ½ koppar marinarasås i botten av en 9×13 ugnsform. Tillsätt den brynta kycklingen. Toppa varje kycklingbit med 2 matskedar marinarasås i mitten. Toppa med mozzarella och strimlad parmesan.
-
Grädda i 20-25 minuter eller tills den är gyllene och bubblig och kycklingen når en innertemperatur på 165°F med en omedelbar termometer.
-
Strö över färska örter och servera över pasta.
- Banka kycklingbrösten till en jämn tjocklek så att de kokar jämnt. Kycklingkotletter kan användas istället för kycklingbröst.
- Torka kycklingen torr med hushållspapper, det hjälper att beläggningen fastnar.
- Tryck försiktigt ströbrödet på kycklingen för att säkerställa att de fäster.
- Värm oljan i pannan innan du lägger i kycklingen för en krispigare smula.
- Tillsätt inte för mycket sås i bakformen, du kan värma extra sås vid sidan om så önskas.
Kalorier: 634 | Kolhydrater: 42g | Protein: 46g | Fett: 31g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 14g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 186mg | Natrium: 1584mg | Kalium: 1071mg | Fiber: 4g | Socker: 8g | Vitamin A: 1364IU | C-vitamin: 16mg | Kalcium: 412mg | Järn: 5mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.