Träffa din nya favorit Lätt äppelkaka! Denna ryska äppelkaka (alias Sharlotka) är mjuk, fuktig, luftig och enkel med endast 6 ingredienser.

Äpplen är så mångsidiga för höstbakning, och vi älskar verkligen att använda dem på ett bra sätt i recept som bakade äpplen, klassisk äppelpaj och naturligtvis äppelfritter (en favorit för våra barn). Kokta äpplen blir möra och koncentrerade med sina bästa söta och syrliga smaker.

Vi publicerade ursprungligen vår Sharlotka-tårta 2014 och det här är den nya och förbättrade versionen. Vi uppgraderade den med mer sötsyrliga äpplen och den här reser sig högre med tillsats av bakpulver. Se den enkla videoinstruktionen nedan med steg-för-steg-instruktioner om hur du gör denna äppelkaka.

Videotutorial för äppelkaka

Om du gillade den här videon för Easy Apple Cake, tack prenumerera på vår Youtube-kanal (PS Klicka på KLOCKA-ikonen så att du kan vara den första att veta när vi lägger upp en ny video).

Vad är Sharlotka?

Sharlotka är en klassisk rysk äppelkaka som har gjorts i århundraden. Smeten förlitar sig på att de vispade äggen får den att höja sig vilket resulterar i en mjuk, fuktig och mör smula. Det är en enkel men vacker tårta när den serveras och allt du behöver är en pudra av strösocker för att avsluta den. Den har en seriös rustik charm med bitar av äpple som kröner toppen.

Skiva av äppelkaka sharlotka på en tallrik

Ingredienser till äppelkaka

Ingredienserna till denna äppelkaka är så enkla. Du har förmodligen redan allt du behöver för att göra denna äppelkaka.

 • Ägg – vi använder stora ägg i rumstemperatur. Kalla ägg tar betydligt längre tid att vispa.
 • Socker – sötar kakan och ger stabilitet för att vispa ägg.
 • Mjöl – vi använde allroundmjöl (se till att mäta rätt)
 • Bakpulver – hjälper kakan att jäsa jämnare.
 • Vanilj extrakt – ger mer smak och en behaglig arom
 • Granny Smith äpplen – dessa håller sig riktigt bra för bakning men kan ersättas med ett annat skarpt, sött syrligt äpple.
 • Florsocker – aka konditorsocker för att pudra av toppen innan servering.

Vad du kommer att behöva

Ingredienser för att göra äppelkaka med granny smith äpplen, ägg, mjöl, socker, vanilj

Hur man gör äppelkaka

 1. Förberedelser: Värm ugnen och klä botten av en 9″ springform med bakplåtspapper.
 2. Vispa ägg i en stå mixer försedd med vispfäste på hög hastighet i 1 minut. Tillsätt socker gradvis och vispa ytterligare 8-10 minuter.
 3. Skala, kärna ur och skiva äpplena i 1/4″ tjocka bitar. En äppelskiva eller en äppelkärna gör det här jobbet lättare.
 4. Vispa torra ingredienser tillsammans i en skål sikta sedan i äggblandningen i 3 tillsatser, vik med varje tillsats och vänd sedan i vanilj.
 5. Vik i äpplen, reservera 1 kopp äpplen. Överför smeten till den förberedda springformen, strö över toppen med reserverade äpplen och grädda vid 350˚F i 50-55 minuter tills den är gyllenbrun ovanpå.
 6. Vila i pannan i 15 minuter kör sedan en kniv runt kanterna för att lossna från formen och överför till ett tårtfat för att svalna. Pudra med strösocker för servering.
Steg för steg hur man gör Sharlotka äppelkaka recept

Proffstips: Som med alla äggbaserade kakor är det extremt viktigt att vara säker på att du vispar äggen och sockret tillräckligt. Om du använder en kraftfull elektrisk stavmixer, lägg till 2 minuter till visptiden i steg 2. Håll också den här kakan borta från utomhusdrag, vilket kan göra att den luktar äggigt.

Bakad äppelkaka omgiven av äpplen

Den här äppelkakan tillfredsställer suget efter något sött, men den är inte för söt. Allt den behöver är en lätt pudring av strösocker för att servera. Du kommer att njuta av varje tugga!

Kan jag göra detta framåt?

Sharlotka-kakan smakar bäst om den avnjuts inom 4 timmar efter att den gjorts så att du kan göra den några timmar i förväg. Om du har rester, täck med plastfolie och förvara kakan på ett dragfritt ställe, i rumstemperatur över natten. Jag älskar en skiva överbliven Sharlotka som en godbit efter frukosten.

Lantlig äppelkaka pudrad med strösocker för servering

Den här enkla äppelkakan är ett av de recept du kommer att göra om och om igen. Jag hoppas det eftersom en favorit go-to-tårta för dig också under äppelsäsongen.

Tack för att du provar våra recept och delar dem med människor du älskar. Jag är så tacksam för dig :). DU är anledningen till att jag älskar det här jobbet så mycket!

Massor av kärlek, -Natasha

Våra bästa äpple recept

Äppelkaka Sharlotka (VIDEO)

Förberedelsedags: 15 minuter

Tillagningstid: 55 minuter

Total tid: 1 timme 10 minuter

Äppelkaka Recept pudrat med strösocker

Möt din nya favorit äppelkaka! Denna lantliga äppelkaka (alias Sharlotka) är mjuk, fuktig och otroligt lätt med bara 6 ingredienser – perfekt för sista minuten-sällskap!

Författare: Natasha från toppratter.se

Kurs:

Efterrätt

Kök:

ryska, ukrainska

Nyckelord:

Äppelkaka Sharlotka

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$5-$8

Kalorier: 267

Serveringar: 8 människor

 • 6
  stora ägg, rumstemperatur
 • 1
  kopp
  strösocker
 • 1 1/3
  koppar
  mjöl för alla ändamål, *mätt rätt
 • 1/2
  tsk
  bakpulver
 • 1
  tsk
  vanilj extrakt
 • 1 1/2
  lbs
  3 med/stora granny smith äpplen
 • 1
  tsk
  Konditorer (pulver)socker , att damma, valfritt
 1. Värm ugnen till 350˚F. Linje botten av osmorda 9″ springform med en ring av bakplåtspapper

 2. Tillsätt 6 ägg i skålen med a stå mixer försedd med visptillbehöret och vispa på hög hastighet i 1 minut tills det skummar. Med mixern på, tillsätt gradvis 1 dl socker och vispa på högt i 8 till 10 minuter eller tills ett tjockt och fluffigt band bildas.**

 3. Under tiden, skal, kärnakvarta och skiva äpplena i 1/4″ tjocka bitar.

 4. I en medelstor skål, vispa ihop 1 1/3 koppar mjöl med 1/2 tsk bakpulver. Sikta mjölblandningen i den vispade äggsmeten i 3 steg, vik med en spatel mellan varje tillsats. Skrapa från botten av skålen för att säkerställa att mjölfickor inte missas. Sluta blanda när du inte längre ser strimmor av mjöl (mixa inte för mycket). Vänd snabbt i 1 tsk vaniljextrakt bara tills det är blandat.

 5. Vik i skivade äpplen, reservera 1 kopp till toppen. Vik bara ihop tills den blandas i smeten och häll sedan smeten i den förberedda springformen. Fördela smeten jämnt med en spatel (knacka inte på pannan) och strö ut det återstående äpplet jämnt över toppen. Grädda i 350˚F i 50-55 minuter. Toppen blir gyllenbrun.

 6. Ta ut ur ugnen och vila i pannan 15 min. Skjut en tunn spatel eller kniv runt kanterna på formen för att lossa och överför sedan till ett tårtfat för att svalna till rumstemperatur. Pudra med strösocker för servering.

*För att mäta mjöl: fluffa mjölet och häll sedan upp det i en mätbägare för torra ingredienser och jämna till toppen.

**När ska man sluta blanda: När du drar upp vispen ska bandet med smet sitta några sekunder på ytan innan det införlivas tillbaka i smeten. Som med alla äggbaserade kakor, se till att du vispar äggen och sockret tillräckligt. Om du använder en kraftfull elektrisk handmixer, lägg till 2 minuter till visptiden i steg 2.

PS Håll tårtan borta från utomhusdrag för att förhindra en “äggig” arom.

Näringsinnehåll

Äppelkaka Sharlotka (VIDEO)

Belopp per portion

Kalorier 267
Kalorier från fett 27

% Dagligt värde*

Fett 3g5 %

Mättat fett 1g6 %

Kolesterol 122mg41 %

Natrium 48mg2 %

Kalium 190mg5 %

Kolhydrater 53g18 %

Fiber 2g8 %

Socker 34 g38 %

Protein 6g12 %

Vitamin A 225 IU5 %

C-vitamin 3,9 mg5 %

Kalcium 40 mg4 %

Järn 1,7 mg9 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Source link

Rate this post

Leave a Reply