Detta är ett riktigt enkelt hantverksbrödrecept som bara behöver 4 ingredienser och cirka 15 minuters praktisk tid. Ingen knådning, ingen specialutrustning!
Det här receptet ger ett bröd med massor av smak som är den perfekta konsistensen perfekt för att doppa i soppor och grytor eller hälla i smör.

Vad gör detta hantverksbröd så enkelt
Även om ett brödrecept inte har specifika krav för att kallas “hantverksbröd”, tenderar de vanligtvis att ha få ingredienser och vara handgjorda.
- 4 ingredienser. Det betyder lite förberedelser och lite mätning.
- Ingen knådning så det mesta är hands-off.
- Kan vara fördubblats och vila i kylen upp till en vecka för att baka färsk en annan dag.
- Gör en enkel limpaperfekt för en måltid.
- Inga specialverktyg eller panna behövs.

Ingredienser för hembakat bröd
Mjöl – Jag använder all-purpose mjöl i denna limpa för att göra saker enkelt eftersom jag alltid har det till hands redan.
Jäst – Detta recept använder torrjäst som blandas i mjölet. Aktiv torrjäst kan ersättas med snabbjäst (eller snabbjäst). Det kommer sannolikt att ha lite snabbare stigtid så håll ett öga på det.
Vatten – Varmt vatten hjälper till att aktivera jästen. Eftersom jästen blandas in i mjölet är vattnet lite varmare (ca 125°F) än det skulle vara om du blommade jästen.
Salt – Det här receptet använder bordssalt, hoppa över eller minska inte saltet eftersom det ger brödet smak.
Majsmjöl – Majsmjöl är valfritt men ger en fin konsistens till botten av brödet och hjälper till att hålla den från att fastna. Du kan lägga bakplåtspappret direkt i pannan och skippa majsmjölet.


Hur man gör bröd
- Blanda deg: Det finns ingen anledning att knåda den här degen. Rör bara om ingredienserna tills de är väl blandade enligt receptet nedan.
- Resten: Täck skålen och låt den vila på en varm plats i ett par timmar.
- Formlimpa: Degen blir väldigt klibbig, strö den generöst med mjöl och överför den till en förberedd gjutjärnspanna.
- Baka: Ställ en kastrull med vatten på nedersta hyllan i ugnen och ställ brödet på mitten. Baka enligt anvisningarna i receptet nedan.


Tips för en fantastisk limpa
- Strimlad ost eller örter kan läggas till de torra ingredienserna i detta bröd.
- Detta bröd kan jäsa i så lite som 30 minuter under den andra jäsningen och kommer att baka vackert. Den kan även jäsa upp till 90 minuter om tiden tillåter (jag har märkt till två skivade bröd med jästid i det här inlägget). Den längre jästiden ger ett mer smakrikt bröd med en något segare konsistens.
- Hantera degen försiktigt efter att den har jäst, du vill behålla alla luftfickor i degen intakta.
- Detta enkla brödrecept kan fördubblas och hälften av degen kan förvaras i kylen upp till 1 vecka efter första jäsningen. Om degen är kyld behöver den minst 60 minuter för den andra jäsningen.
- Degen blir väldigt klibbig så se till att mjöla utsidan av degen innan du hanterar den.
- Att tillsätta vatten i en panna under brödet ger ånga till ugnen, vilket ger en bättre skorpa.

Fler jästbrödsrecept

Enkelt brödrecept
Detta är ett enkelt bröd med fyra ingredienser med fantastisk smak. Perfekt för att doppa i soppa eller hälla i smör.
-
Smörj en 10-tums gjutjärnspanna eller panna. Strö över 2 tsk majsmjöl och ställ åt sidan.
-
Vispa mjöl, jäst och salt i en stor skål.
-
Tillsätt det varma vattnet och rör om för att kombinera. Degen blir väldigt kladdig och blöt.
-
Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
-
Strö över toppen av degmjölet och gnugga in händerna med mjöl. Vänd upp degen på en mjölad yta (jag använder bakplåtspapper). Degen blir extremt klibbig, strö mjöl på undersidan och vik försiktigt in sidorna för att skapa en boll (den blir ömtålig och lite platt).
-
Lägg med sömmen nedåt i den förberedda pannan. Pudra toppen med ytterligare mjöl om det behövs och täck med en handduk. Låt jäsa 30-90 minuter. *se not
-
Värm ugnen till 450°F.
-
Spåra brödet, ca 1/8-tums djupt 2-3 gånger.
-
Fyll en ugnsform eller liten form med cirka 2-tums vatten och placera den på nedre delen av ugnen.
-
Lägg gjutjärnspannan med brödet i mitten av ugnen. Grädda 24-28 minuter eller tills de är gyllene. Kyl på galler innan du skär upp.
- Tillägg: Strimlad ost eller färska örter kan läggas till de torra ingredienserna i detta bröd.
- Stigtid: Detta bröd kan jäsa i så lite som 30 minuter under den andra jäsningen och kommer att baka vackert. Den kan också stiga upp till 90 minuter om tiden tillåter. Den längre jästiden ger ett mer smakrikt bröd med en något segare konsistens.
- Deg: Degen blir väldigt klibbig så se till att mjöla utsidan av degen innan du hanterar den. Hantera degen försiktigt efter att den har jäst, du vill behålla alla luftfickor i degen intakta.
- Bakning: Att tillsätta vatten i en panna under brödet ger ånga till ugnen, vilket ger en bättre skorpa.
- Dubbelt upp: Detta enkla brödrecept kan dubblas och hälften av degen kan förvaras i kylen i upp till 1 vecka efter första jäsningen. Om degen är kyld behöver den minst 60 minuter för den andra jäsningen.
Näringsinformation gäller för ¼ av limpan.
Kalorier: 300 | Kolhydrater: 62g | Protein: 10g | Fett: 1g | Mättat fett: 0,2g | Fleromättat fett: 0,3g | Enkelomättat fett: 0,3g | Natrium: 4mg | Kalium: 123mg | Fiber: 3g | Socker: 0,2g | C-vitamin: 0,01mg | Kalcium: 13mg | Järn: 4mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.
Recept anpassat BHG, 17:e upplagan Ny kokbok. “Vardagligt hantverksbröd”. Recept. Des Moines, IA, 2018. 490. Tryck.