Hollandaisesås låter fancy men det är verkligen lätt att göra. Det duggar ofta över en klassisk rätt av Eggs Benedict med knaperstekt bacon, rostade engelska muffins och Pocherade ägg.
Om du är en älskare av frukostmat i fransk stil, prova också på att göra vår Perfekt omelett, Quiche Lorraineeller Crepes.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.
Vad är klassisk hollandaisesås?
Hollandaisesås är en av de fem “mammasåserna” i det franska köket och består av äggulor, smör, citronsaft och vatten vispat till krämig perfektion på låg värme. När du förbereder detta dekadenta recept, välj ägg och smör av hög kvalitet – det gör hela skillnaden. Jag föredrar att få gräsmatat smör för dess djupgula färg och ekologiska ägg.

Ingredienser för hollandaisesås
- Äggulor – separera äggen och använd endast äggulorna som hjälper till att tjockna såsen. Spara äggvitan för en hälsosam Äggvitomelett nästa dag!
- Ljummet vatten – För att reglera temperaturen på såsen, tillsätt ljummet vatten.
- Citron juice – Syran från citronsaften hjälper äggulorna att absorbera mer fett från smör och tillför en fin klick. Du behöver det också för att förhindra sprickor och hjälpa såsen att tjockna.
- Dijon senap – lägger till ett bra lager av smak och bett till såsen.
- Osaltat smör – Smör är nyckelingrediensen för att hjälpa din hollandaise att emulgera och tjockna till en fin konsistens.
- Salt – Vi använder fint havssalt i 99 % av vår matlagning. Anpassa gärna mängden du använder efter din smak.
- cayenpeppar – Om du älskar en kick av värme, tillsätt cayennepeppar efter smak.

Hur man gör Hollandaisesås
- Separera äggen – tillsätt äggulor i en liten kastrull och spara vita till ett annat recept.
- Tillsätt vatten, citronsaft och dijon och vispa ihop tills det är väl blandat.
- Tillsätt smör – Skiva smöret i små bitar och lägg ner dem i kastrullen.
- Koka Hollandaise – Sätt kastrullen på medel-låg värme, vispa såsen konstant och kraftigt tills det smälta smöret gör blandningen skum. Fortsätt vispa tills såsen precis börjar tjockna och täcker baksidan av en sked.
- Ta bort såsen från värmen – När såsen tjocknat tar du omedelbart bort såsen från värmen och smakar av med mer cayennepeppar och salt. Servera omedelbart eller täck för att hålla sig varm.
Proffstips: Se till att vispa såsen hela tiden det är överhettat annars klämmer äggen!

Att tjäna
Förutom traditionella Eggs Benedict finns det många sätt att servera hollandaisesås:

Make-Ahead
- Lagring: För att hålla hollandaise fräsch, förvara den i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 dagar. Detta kommer att förhindra att den suger upp några kvardröjande lukter i ditt kylskåp.
- Återuppvärmning: För att värma upp den igen, använd en dubbelpanna på spishällen för att värma upp den över ett ångbad (direkt värme är benägen att bränna den känsliga såsen). Om du inte har en dubbel broiler kan du förvara såsen i den lufttäta behållaren och låta den stå i varmt vatten i 25 minuter.
Vanliga frågor
Även om de är superlika i konsistens och ingredienser, finns det viktiga skillnader i hur de är kryddade. Bearnaise innehåller vanligtvis schalottenlök, pepparkorn, dragon, vinäger och vin.
En perfekt hollandaisesås blir perfekt silkeslen och krämig. En dåligt gjord hollandaise blir rinnig eller alltför gummiaktig av att tillaga den på för hög värme.
Din hollandaisesås kommer att spricka om den tillagas på för hög värme. Detta gör att mejeriet kokar för snabbt, vilket resulterar i sprickor. Håll värmen över medel-låg och låt såsen koka gradvis.
Din hollandaisesås blir rinnig om du inte vispar den kraftigt och konsekvent medan den värms upp. Genom att lufta blandningen blir den lätt, fluffig och tjock. Undvik också ersättningar eller ändringar.
Fler hemgjorda såser
Enkelt recept på hollandaisesås
Förberedelsedags: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Hollandaisesås är en fransk sås som låter fancy men är verkligen lätt att göra. Det serveras till frukost eller brunch över Eggs Benedict.
Skicklighetsnivå:
Lätt
Kostnad att göra:
$1-$2
Nyckelord:
hollandaise recept, hollandaisesås
Kök:
franska
Kurs:
Frukost, Brunch
Kalorier: 234
Serveringar: 4 serveringar
-
Separera äggulorna från äggvitorna. Förvara äggvitorna i en lufttät behållare i kylen för ett annat recept.
-
Tillsätt äggulorna i en liten kastrull med vatten, citronsaft och dijon och vispa tills de är väl blandade.
-
Skär smöret i små bitar och tillsätt dem i äggblandningen.
-
Ställ grytan på medel-låg värme, vispa blandningen konstant. När smöret smälter blir det lite skummande. Fortsätt att vispa konstant i cirka 3 minuter eller tills blandningen börjar tjockna och ta sedan genast bort från värmen. Den ska vara tillräckligt tjock för att täcka baksidan av en sked.
-
Krydda med salt och cayennepeppar, tillsätt mer krydda efter smak. Servera direkt eller täck för att hålla värmen. Om såsen blir för tjock, vispa i en tesked varmt vatten för att lossa den.
Näringsinnehåll
Enkelt recept på hollandaisesås
Belopp per portion
Kalorier 234
Kalorier från fett 225
% Dagligt värde*
Fett 25g38 %
Mättat fett 15g94 %
Transfett 1g
Fleromättat fett 1g
Enkelomättat fett 7g
Kolesterol 158mg53 %
Natrium 160mg7 %
Kalium 21mg1 %
Kolhydrater 1g0 %
Fiber 1g4 %
Socker 1 g1 %
Protein 2g4 %
Vitamin A 865 IU17 %
C-vitamin 1 mg1 %
Kalcium 19mg2 %
Järn 1 mg6 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.