Enkel vardagsvänlig spagetti och köttsås som är gjord helt från grunden. Använd köttfärs, kalkon, fläsk, kyckling eller lamm för att göra detta enkla spagettirecept. Hoppa till receptet Spaghetti med köttsås

Hur man gör den bästa spaghetti
För denna spagetti vänder vi oss till vårt favoritrecept för snabb köttsås. Den är gjord med en pott, är supersmakrik och kan göras på under 45 minuter. Spaghettisåsen är också perfekt att göra i förväg. Den kan kylas i upp till tre dagar och förvaras i frysen i cirka tre månader.

För att laga den bästa spaghettin har vi några enkla knep
Kontrollera anvisningarna på förpackningen för spaghettin du planerar att laga. På lådan bör det finnas en ungefärlig tillagningstid för “al-dente”, vilket betyder att pastan blir mör, men inte mosig. Det kommer fortfarande att ha lite bett, vilket är perfekt.
När du vet den föreslagna tillagningstiden, ställ in en timer på någon minut innan den. Så om rutan föreslår 10 minuter, ställ in en timer på 8 minuter.
På så sätt, vid 8-minutersstrecket, kan du kontrollera spaghettin för att se till att den inte redan är färdig. Lådans anvisningar är en användbar guide, men det är alltid en bra idé att kolla pastan tidigt!

Koka spaghettin i saltat vatten. Vattnet ska smaka salt. Detta kryddar pastan när den tillagas och är nödvändig för att pastan ska smaka bäst.
Blanda den kokta spaghettin med en smakrik sås — som vår hemgjorda spaghettisås. Skeda inte bara såsen ovanpå pastan.
För fler spagettirecept, titta på denna bakade spagetti som liknar lasagne, men enklare och om du älskar grönsaker, prova vår enkla vegetabiliska spagetti.
Genom att blanda ihop pastan och såsen börjar pastan absorbera en del av smakerna i såsen. Det smakar bara bättre så här.
Om du var ute efter att minska kolhydraterna i din maträtt, byt ut hälften av eller hela pastan med zucchininudlar. Här är vårt recept på zucchininudlarpasta.
Hur mycket salt ska jag lägga till pastavatten?
Vi tillsätter mycket salt i vårt pastavatten (det gör att pastan smakar gott). För varje 4 liter (16 koppar) vatten, tillsätter vi ungefär en matsked salt. Detta är perfekt för att laga 1 pund pasta.

Fler enkla pastarecept
Denna lättbakade spaghetti kombinerar en enkel tomatköttsås, spagetti, ost och ett krämigt lager av pesto.
Våra läsare har sagt att vårt köttiga lasagnerecept är det bästa de någonsin gjort. Vi kombinerar nötkött, korv och en hemgjord sås.
Denna lätta fettuccine Alfredo har en silkeslen sås gjord på smör och parmesanost, kokt korv och lätt vissen spenat.
För en lättare inställning av spagetti, prova vår Fresh Veggie Spaghetti. Såsen är enkel, vegetarisk och gjord till 100 % från grunden.
Lätt weeknight spaghetti med köttsås
- PREP
Vårt favorit veckodagsvänliga spagettirecept med köttsås som är gjord helt från grunden. Använd köttfärs, kalkon, fläsk, kyckling eller lamm för att göra denna enkla spaghetti.
Ger 5 koppar sås och cirka 6 portioner
Se hur vi gör receptet
Du kommer behöva
Spaghetti och köttfärssås
1 pund magert köttfärs som nötkött, kalkon, kyckling eller lamm
3 matskedar olivolja
1 kopp (130 gram) hackad lök
3 vitlöksklyftor, hackade (1 matsked)
2 msk tomatpuré
1/2 tsk torkad oregano
Nyp krossade rödpepparflingor
1 dl vatten, buljong eller torrt rött vin
1 (28-ounce) burk krossade tomater
Salt och nymalen svartpeppar
Handfull färska basilikablad, plus fler till servering
12 uns torkad spagetti eller favoritpastaform
1/2 dl riven parmesanost
Valfria ingredienser, se anmärkningar
2 till 3 teskedar fisksås
3 till 4 ansjovisfiléer, hackade med lite av sin olja eller använd ansjovispasta
Nyp socker
1 överblivet skal från en klyfta parmesan
Vägbeskrivning
- Gör sås
- Koka spagetti
- Att avsluta
Värm oljan i en stor gryta på medelhög värme (vi använder en holländsk ugn). Tillsätt köttet och koka tills det fått färg, ca 8 minuter. När köttet tillagas, använd en träslev för att bryta upp det i mindre smulor.
Tillsätt löken och koka, rör om då och då, tills den mjuknat, cirka 5 minuter.
Rör ner vitlök, tomatpuré, oregano och röd paprikaflingor och koka under konstant omrörning i cirka 1 minut.
Häll i vattnet och använd en träslev för att skrapa upp alla bitar av kött eller lök som fastnat i botten av grytan. Rör ner tomaterna, 3/4 tesked salt och en generös nypa svartpeppar. Låt såsen småputtra. Koka, utan lock, på låg sjud i 25 minuter. När den kokar, rör om och smaka av såsen några gånger så att du kan justera kryddningen därefter (se anteckningar för förslag).
Ungefär 15 minuter innan såsen är klar, koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka sedan pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men kontrollera om den är klar en minut eller två innan den föreslagna tillagningstiden.
Ta såsen från värmen och rör sedan ner basilikan. Häll i den kokta pastan och låt sedan stå en minut så att pastan absorberar en del av såsen. Kasta igen och servera sedan med parmesan strös över.
Adam och Joannes tips
- Förvaring/Make-ahead: Köttsåsen kan göras i förväg och bör hålla sig i ditt kylskåp i upp till 3 dagar och i frysen i cirka tre månader.
- Om smaken av såsen inte poppar, behöver du förmodligen lite mer salt.
- Om såsen är för sur gör en nypa socker susen.
- Om såsen smakar lätt, tänk på att lägga till några skvätt fisksås eller några hackad ansjovis eller ansjovispasta (båda ger en rik, välsmakande smak).
- Att lägga till en överbliven svål av en parmesanklyfta till såsen samtidigt som tomaterna tillsätts ger fyllighet och extra smak. Den smälter inte helt, bara ta bort det som är kvar innan servering.
- Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.
Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se
Näring per portion: Serveringsstorlek 1/6 av receptet / Kalorier 486 / Totalt fett 16,7 g / Mättat fett 4g / Kolesterol 58,1mg / Natrium 977,4mg / Kolhydrat 58,2g / Kostfiber 4,7 g / Totalt socker 10,3 g / Protein 27,3g