Detta recept på klassiker Tranbärssås är så lätt och gjort med bara 3 ingredienser. Oavsett hur många satser tranbärssås jag har gjort, kommer jag alltid tillbaka till den här. Det är enkelt, det är klassiskt och det är verkligen det bästa.

När du väl har provat hemlagad tranbärssås går det bara att köpa i butik. Det är bättre i smak, konsistens och presentation. Kombinera denna ikoniska jultillbehör med din Juicy Roast Turkey för en explosion av söt-syrlig smak i varje tugga.

En skål med hemgjord tranbärssås med en sked.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Vi älskar tranbär till semestern, från sockersockrade tranbär (och du kan använda rester för att göra denna tranbärssås!) till fuktigt och fluffigt tranbärsbröd. Om du letar efter en go-to tranbärssås så är det här! Dessutom kan du ändra det på så många olika sätt och göra det till ditt eget (se varianter nedan).

Klassisk tranbärssås recept

Hemlagad tranbärssås är ikonisk för semestern och en stapelvara i vår Thanksgiving-meny varje år. Ingenting passar bättre med Thanksgiving Turkiet. Kombinationen av sött och syrligt med salta kött är oemotståndligt god.

Läs vidare för våra tips om hur du sötar detta recept på naturligt sätt, utan bearbetat socker. Vi har också inkluderat några roliga varianter för att verkligen göra detta recept till ditt eget eftersom det finns hundra sätt att göra tranbärssås.

Ingredienser

Du behöver inte mycket för att göra en god tranbärssås (scrolla ner för att få alla tillgängliga mängder i receptkortet):

 • Sötningsmedel – Använd ditt val av strösocker eller ett naturligt sötningsmedel, som honung eller lönnsirap. Min favorit är lönnsirap eftersom det ger ett fint lager av lönnsmak.
 • Tranbär – Vi älskar att göra det här receptet med hela färska tranbär. Många livsmedelsbutiker kommer att bära påsar med färska tranbär när de är i säsong.
Ingredienserna till hemgjord tranbärssås.

Proffstips: Du behöver inte majsstärkelse för att stelna denna perfekta tranbärssås. Tranbär innehåller pektin, ett naturligt förtjockningsmedel som frigörs när bären värms upp. Om du sjuder såsen tillräckligt länge kommer den att tjockna av sig själv.

Kan jag använda frysta tranbär?

Ja, det här receptet fungerar också med frysta tranbär. Frysta tranbär tar lite längre tid att koka upp och puttra, men konsistensen blir alltid lika god.

Det är lätt att frysa in färska tranbär i påsarna de kom i (eller föra över dem i en fryspåse). De kommer att förvaras frysta i upp till ett år, och vi har nästan alltid ett lager i frysen.

Påsar med frysta tranbär förseglade i en stor påse med dragkedja.

Hur man gör tranbärssås från grunden

Vi bara älskar hur snabbt detta recept kommer ihop på spishällen. Det är bara 3 steg:

 1. Lös upp sockret – I en kastrull, kombinera ditt valfria sötningsmedel med vatten på spishällen och låt det koka upp. Rör om tills sockret har löst sig helt.
 2. Tillsätt tranbär och koka – Tillsätt tranbären i grytan och låt dem koka upp lågt, koka sedan utan lock tills såsen tjocknar. Kom ihåg att röra om då och då.
 3. Kyl och servera – Rör i ytterligare sötningsmedel efter smak och låt sedan tranbärssåsen svalna. Se nedan för enkla serveringsförslag.
Fotocollage som visar hur man gör tranbärssås.

Proffstips: Om din tranbärssås fortfarande smakar lite bittert eller för syrligt efter att den är tillagad, kan du tillsätta mer sötningsmedel efter smak.

Enkla variationer

Min favoritvariant är den här klassiska och enkla versionen, men det finns så många sätt du kan ändra på och njuta av den här såsen. Nedan finns fler enkla varianter och tilläggsidéer (se receptkortet för mer detaljerade instruktioner):

 • Tranbär apelsinsås
 • Citronskal och färskpressad citronsaft
 • Apelsinskal och apelsinjuice
 • Torkade körsbär och pekannötter

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan tranbärssås och tranbärsrelish?

Tranbärsrelish är generellt sett mer bitter, gjord av råa tranbär som mals i en matberedare.

Kan jag lägga till mindre socker?

ja! Mindre socker eller tillsatt sötma kommer att resultera i en syrligare och syrligare sås. Börja med ½ kopp sötningsmedel och tillsätt mer efter smak.

Kan jag dubbla receptet?

Hemlagad tranbärssås fryser vackert (se nedan), så fortsätt och gör en dubbel sats om du vill ha extra.

Tranbär sjuda i en gryta med socker och vatten.

Sätt att servera tranbärssås

Vi kommer ofta att servera denna hemlagade sås kall eller i rumstemperatur. Här är bara några av de många sätten att njuta av det:

Make-Ahead

Denna klassiska krydda håller bra i flera dagar efter att den är gjord. Så här förvarar du dina rester:

 • För att kyla: Förvara de kylda tranbären lufttätt i kylen i upp till 1 vecka.
 • Frysning: Du kan frysa hemgjord tranbärssås i upp till 2 månader. Förslut den i en fryssäker behållare eller fryspåse att förvara och tina upp den i kylen innan servering.
En sked tranbärssås med en skål med sås i bakgrunden.

Vi kan inte vänta på att du ska prova denna enkla, men otroligt syrliga och välsmakande tranbärssås med 3 ingredienser.

Fler tranbärsrecept

Kan du inte få tillräckligt med tranbär för semestern? Kolla in ännu fler enkla tranbärsrecept:

Enkelt recept på tranbärssås

Tillagningstid: 20 minuter

Total tid: 20 minuter

En skål med hemgjord tranbärssås med en sked.

Hemlagad tranbärssås är en ikonisk Thanksgiving-tillbehör gjord med bara 3 ingredienser. Du kan söta den med socker eller använda ett naturligt sötningsmedel som honung eller lönnsirap (vår favorit!). De söta och syrliga smakerna passar perfekt med salta kalkoner.

Författare: Natasha Kravchuk

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$2-$6

Nyckelord:

tranbärssås, hemgjord tranbärssås, hur man gör tranbärssås

Kök:

amerikansk

Kurs:

Kryddor, tillbehör

Kalorier: 116

Serveringar: 8 serveringar

 • 1
  kopp
  strösocker, eller 3/4 kopp honung eller lönnsirap, plus mer efter smak
 • 3/4
  kopp
  vatten
 • 12
  uns
  färska eller frysta tranbär

Valfria tillägg i början av tillagningen:

 • 2
  breda remsor av citronskal, plus 1 msk citronsaft
 • 2
  breda remsor av apelsinskal, plus 1/4 kopp juice
 • 1/2
  kopp
  torkade körsbär
 • 1/2
  kanelstång
 1. I en stor kastrull, kombinera socker (eller lönnsirap eller honung) och vatten. Sätt på medelvärme och rör om så att sockret löses upp. Tillsätt tranbär och låt koka upp försiktigt. Sänk värmen till låg och låt puttra utan lock, rör om då och då, tills tranbären spricker och såsen tjocknar, cirka 12-15 minuter.

 2. Tillsätt mer lönnsirap, honung eller socker efter smak om det behövs, ta sedan bort från värmen och kyl såsen till rumstemperatur innan servering.

 • Att förvara: När tranbärssåsen har svalnat till rumstemperatur, överför till en lufttät behållare och kyl i upp till 1 vecka.

Näringsinnehåll

Enkelt recept på tranbärssås

Belopp per portion

Kalorier 116
Kalorier från fett 1

% Dagligt värde*

Fett 0,1 g0 %

Mättat fett 0,004g0 %

Fleromättat fett 0,02g

Enkelomättat fett 0,01g

Natrium 2 mg0 %

Kalium 35 mg1 %

Kolhydrater 30 g10 %

Fiber 2g8 %

Socker 27 g30 %

Protein 0,2 g0 %

Vitamin A 26IU1 %

C-vitamin 6mg7 %

Kalcium 4mg0 %

Järn 0,1 mg1 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.Source link

Rate this post

Leave a Reply