Så gör vi de bästa hemgjorda fluffiga pannkakorna. Detta enkla recept gör pannkakor som är lätta och fluffiga. Du behöver bara några enkla ingredienser som du förmodligen har i ditt kök just nu. Hoppa till receptet för enkla fluffiga pannkakor

Hur man gör fluffiga pannkakor
Säg adjö till pannkaksblandningen i boxen. Allt du behöver för att göra läckra pannkakor finns förmodligen i ditt kök just nu. Det här receptet är enkelt! Pannkakorna är inte för söta och doftar lätt med vanilj. De är läckra och de är lätta att anpassa efter vad du har i ditt kök. Nu gör vi det!

Pannkaka ingredienser
Vi älskar enkla recept som inte misslyckas och det här pannkaksreceptet är just det. Det går snabbt att göra, och vi är villiga att slå vad om att du har allt du behöver för att göra dem just nu. Vi efterlyser ägg i detta recept. Om du letar efter äggfria pannkakor, här är vårt recept på veganska pannkakor. Här är en snabb uppdelning av vad du behöver (hela receptet med ingrediensmängder delas i receptet nedan).
Mjöl: Använd universalmjöl, fullkornsmjöl eller en kombination av de två. För glutenfria pannkakor, använd din favorit glutenfria mjölblandning eller prova bovetemjöl. Här är vårt recept för bovetepannkaka som referens.
Socker: Vi använder strösocker, men andra sockerarter som kokossocker, råsocker eller farinsocker fungerar i receptet.
Bakpulver: Det är bakpulvret som gör dessa pannkakor lätta och fluffiga. Om du vill göra pannkakor utan bakpulver har jag delat med mig av tips för att använda bakpulver i de vanligaste frågorna nedan.
Salt: Vi använder gärna 1/2 tsk fint salt. Det balanserar sockret fint och tar fram massor av smak i pannkakorna. Om du använder saltat smör, överväg att minska saltet till 1/4 tesked.
Mjölk: Helmjölk, reducerad fetthalt och till och med skummjölk kommer att fungera i detta recept. För mejerifria pannkakor, ersätt icke-mejerimjölk (som osötad mandelmjölk eller hemgjord havremjölk). Jag har även använt apelsinjuice i stället för mjölken tidigare och det fungerade bra. Om du vill använda kärnmjölk, ta en titt på vårt recept på kärnmjölkspannkakor.
Smält smör: Du kan inte slå smaken av smör för detta, men om du behöver ett växtbaserat alternativ, fungerar smält kokosolja eller smält växtbaserat smör också. Vi använder osaltat smör, men saltat smör fungerar som ersättning. Om du använder saltat smör, minska mängden salt med 1/4 tesked.
Ett ägg: Ägget ger struktur, smak och fluffighet. Jag har delat med mig av tips i de vanliga frågorna nedan för att göra pannkakor utan ägg. Vi använder ett linägg. Du kan också njuta av vårt recept på veganska pannkakor.
Vanilj extrakt: Vanilj tillför sötma och djup av smak. Du kan också prova andra extrakt. Mandelextrakt skulle vara ganska gott.
Vi har massor av pannkaksrecept på bloggen. Om du älskar blåbär måste du ta en titt på det här receptet och om du gillar att byta ut vanligt mjöl mot fullkorn, prova dessa fluffiga fullkornspannkakor. Vi har också nyligen lagt till ett vegansk pannkaksrecept på bloggen, som vi båda älskar!
Vår steg-för-steg-metod för de fluffigaste pannkakorna
Dessa enkla pannkakor går snabbt ihop! De är perfekta för barn (om du bläddrar igenom recensionerna gör så många våra läsare dessa med sina barn och ibland gör barnen dem!) Följ dessa enkla steg för att få dem att göra:
- Vispa ihop torra ingredienser
- Smält smör och varm mjölk (vi använder mikrovågsugn)
- Vispa samman blöta ingredienser
- Blanda de torra och våta ingredienserna
- Koka på en het stekpanna med smör
- Njut av!
Här är hemligheten bakom de fluffigaste pannkakorna: Blanda torra och våta ingredienser separat först och blanda sedan strax före tillagning. Du kan blanda de torra ingredienserna så mycket du vill och göra samma sak för de blöta ingredienserna, men när de två blandningarna går ihop, använd en lätt beröring. Att övermixa smeten är ett vanligt misstag – det gör dem tunga och platta, inte fluffiga.
Dessa tips gäller förresten även våfflor och muffins. Vi använder samma strategi när vi gör våra favoritblåbärsmuffins såväl som våra favoritvåfflor.

När vi är redo att laga mat, vi kombinerar de två blandningarna med en gaffel eller visp. Jag gillar att röra om tills jag inte längre ser torra mjölklumpar. Det kan dock finnas några små klumpar.

Receptet ger 8 pannkakor, så beroende på hur många du äter på en gång, kan detta recept tjäna 2 till 4 personer. Har du några pannkakor över kan du frysa in dem! Jag älskar det här tricket när bara en av oss vill ha pannkakor på morgonen. Se de vanligaste frågorna nedan för hur vi fryser dem.
Variationer
Detta är vårt grundläggande pannkaksrecept. Vi använder det ofta som det är, men har använt det som bas för andra recept. Lägg till det du älskar. Här är några förslag:
Vad våra läsare säger
Det finns massor av saker du kan göra för att göra dessa till dina egna. Om du vill, kom tillbaka och dela vad som fungerade för dig. Vi vill gärna läsa om det. Faktum är att det här är vad våra läsare har sagt om receptet:
“Bästa pannkakor vi har gjort hittills. Utsökt!” – Leigh
“Det här var ett fantastiskt recept! Jag gör hemgjorda pannkakor med mina barn och de blir alltid platta och gummiaktiga, de är fluffiga och mina barn fortsätter att fråga efter mer!” – Ebenholts
“Pannkakor från himlen! Så lätt och fluffig. Jag var tvungen att göra en andra sats, ingen kunde sluta äta dem!” – Kimberly
“Det här är de absolut BÄSTA pannkakor jag någonsin har ätit!” – Kayla
Vanliga frågor
Sedan vi publicerade det här receptet har vi fått några vanliga frågor. Här är de vanligaste:
Kan jag göra pannkakor utan bakpulver? Ja absolut. För att använda bakpulver istället för bakpulver måste du byta ut mjölken mot surmjölk eller kärnmjölk och använda 3/4 tesked bakpulver. Om du inte har kärnmjölk kan du göra hemgjord kärnmjölk eller “surmjölk” genom att röra 1 msk citronsaft eller vinäger i de 1 ¼ koppar mjölk som krävs i receptet och ställ åt sidan i 10 minuter. Tillsats av surmjölk krävs eftersom bakpulver, till skillnad från bakpulver, behöver syra för att fungera i receptet. Om du går med kombinationen bakpulver/surmjölk blir de lika fluffiga som originalreceptet.
Hur gör man pannkakor utan ägg? För pannkakor utan ägg använder vi ett linägg. För att göra ett linägg, blanda en matsked linfrömjöl (malet rå linfrö) med 3 matskedar vatten. Ställ den åt sidan i cirka 15 minuter i kylen för att tjockna och använd sedan för att ersätta ägget i receptet. Vi rekommenderar också att du tittar på vårt recept på veganska pannkakor.
Kan jag göra pannkakorna i förväg? Kan jag frysa pannkakorna? ja! Dessa är perfekta att frysa in och värma upp ordentligt. På så sätt kan du ha pannkakor för en, två eller fler vilken dag i veckan som helst. För att frysa dem, koka pannkakorna och lägg dem sedan i ett lager på en plåt. Lägg bakplåtarna i frysen i 20 till 30 minuter (eller tills de är hårda). Dela dem sedan mellan fryspåsar med ett bakplåts- eller vaxpapper emellan (så att de inte fastnar vid varandra). För att värma upp, använd mikrovågsugnen eller ugnen. För att mikrovåga, placera dem på en tallrik och mikrovågsugn i 20 sekunder för en pannkaka eller längre för flera pannkakor. För att värma upp dem i ugnen, packa dem i folie och placera dem sedan i en 350°F ugn i cirka 10 minuter.
Vad ska man servera till pannkakor
Recept uppdaterat, ursprungligen publicerat i september 2013. Sedan vi publicerade detta 2013 har vi justerat receptet för att vara tydligare och lagt till en snabb receptvideo. Sedan vi delade den första videon har vi uppdaterat den. För att se den gamla receptvideon, se den på YouTube.– Adam och Joanne
Enkla fluffiga pannkakor från grunden
- PREP
Dessa pannkakor är lätta och fluffiga och gjorda helt från grunden. De är inte för söta och doftar med vanilj, vilket gör dem extra läckra. Dessa är lätta att anpassa – prova att lägga till en näve bär, nötter eller choklad i smeten.
*Vi efterlyser osaltat smör i receptet. Du kan använda saltat smör, men du kanske vill minska mängden salt som används.
Ger 4 portioner, 2 pannkakor vardera
Se hur vi gör receptet
Du kommer behöva
1 ½ koppar (195 gram) universalmjöl, se tips nedan för hur du mäter mjöl
2 matskedar socker
1 matsked aluminiumfritt bakpulver, se anteckningar för att ersätta bakpulver
1/2 tesked fint havs- eller bordssalt, reducera till 1/4 tesked om det är känsligt för salt
1 ¼ koppar (295 ml) mjölk, mejeri eller icke-mejeri
1 stort ägg
4 matskedar osaltat smör, smält, plus mer för stekpanna
1 tsk vaniljextrakt
Vägbeskrivning
- Gör smet
- Laga pannkakor
Vispa mjöl, socker, bakpulver och salt i en medelstor skål.
Värm mjölk i mikron eller ovanpå spisen tills den är ljummen, inte varm. Du bör kunna hålla fingret nedsänkt i 10 sekunder.
Vispa mjölk, ägg, smält smör och vaniljextrakt tills det blandas. (Genom att värma mjölken något blandas det smälta smöret i mjölken istället för att bli till små klumpar).
Värm en stor stekpanna (eller använd stekpanna) på medelvärme. Pannan är klar om när du stänker lite vatten på pannytan, vattnet dansar runt pannan och så småningom avdunstar.
Gör en brunn i mitten av mjölblandningen, häll mjölkblandningen i brunnen och använd en gaffel för att röra om tills du inte längre ser mjölklumpar. Det är okej om smeten har små klumpar – det är viktigt att inte övermixa smeten.
Pensla stekpannan lätt med smält smör (detta är valfritt om du har en non-stick-panna av hög kvalitet). Använd en 1/4-kopps måttbägare för att hälla ut smeten på stekpannan. Bred försiktigt ut smeten i en 4-tums cirkel.
När kanterna ser torra ut och bubblor börjar dyka upp och dyker upp på pannkakans ovansida, vänd på den. Detta tar cirka 2 minuter. När den väl har vänts, koka ytterligare 1 till 2 minuter eller tills den är lätt brynt och kokt i mitten. Servera genast med varm sirap, smör och bär.
Adam och Joannes tips
- Mätning av mjöl: Felmätning av mjöl kan göra att detta recept misslyckas. Mät antingen efter vikt (gram) eller fyll din måttbägare, fluffa upp mjölet i din behållare eller påse och häll sedan ner mjölet i måttbägaren. När koppen är full, använd något platt (som en smörkniv) för att skrapa bort överflödigt mjöl från toppen av mätkoppen.
- Bakpulver: För de fluffigaste pannkakorna, använd bakpulver. Vi använder ganska mycket för att uppnå den där fluffiga mitten (jag vet att det verkar vara mycket, men lita på oss). Jag köper aluminiumfritt bakpulver (Rumford och Bob’s Red Mill är exempel) eftersom de förhindrar den där blekiga smaken som kan uppstå när bakpulver används i större mängder (som i det här receptet).
- Ersättning för bakpulver: För att använda bakpulver istället för bakpulver måste du byta ut mjölken mot surmjölk eller kärnmjölk och använda 3/4 tesked bakpulver. Om du inte har kärnmjölk kan du göra hemgjord kärnmjölk eller “surmjölk” genom att röra 1 msk citronsaft eller vinäger i de 1 ¼ koppar mjölk som krävs i receptet och ställ åt sidan i 10 minuter. Tillsats av surmjölk krävs eftersom bakpulver, till skillnad från bakpulver, behöver syra för att fungera i receptet. Om du väljer kombinationen bakpulver/surmjölk blir pannkakorna lika fluffiga som originalreceptet.
- Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA Supertracker receptkalkylator för att beräkna ungefärliga värden.
Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se
Näring per portion: Serveringsstorlek 1 pannkaka / Kalorier 184 / Protein 4,5 g / Kolhydrat 23,8g / Kostfiber 0,7 g / Totalt socker 5,2 g / Totalt fett 7,8 g / Mättat fett 4,5 g / Kolesterol 42,3mg / Natrium 173,5 mg