
Fattoush är särskilt läcker under de varma sommarmånaderna när du letar efter något coolt och fräscht, med massor av crunch. En dressing gjord av citron, mynta och en nypa cayennepeppar piggar upp denna redan blixtiga sallad. Friterade pitabrödkrutonger är den perfekta finishen.
Anpassad från Mayada Anjari | Brödet och saltet mellan oss | Lake Isle Press, 2018
Vi kan helt enkelt inte få nog av detta färgstarka sortiment av färska grönsaker, syrlig citrondressing och knaprig stekt pita. Det är ganska högt beröm för en sallad. Inte konstigt att fattoush är så otroligt populärt i hela Mellanöstern.–Angie Zoobkoff
KAN JAG LÄGA TILL NÅGOT ANNAT TILL FATTOUSH?
Fattoush görs oftast med en grön som kallas bakleh – i Nordamerika kallas den portulak. Om du kan hitta det är det ett lysande tillskott till salladen, som ersätter en del av eller hela salladen. Den här salladen är ett fantastiskt sätt att använda vad som är i säsong och vad du har till hands. En populär grönsak att lägga till är rädisa, skuren i bitar för milda utbrott av kryddig fräschör.
-
Klä en stor tallrik med hushållspapper. I en stor gryta ställ över medelhög värme, tillsätt 2 tum (5 cm) vegetabilisk olja. När oljan är varm, tillsätt pitabröd och stek tills den är gyllenbrun, vänd bitarna då och då, 2 till 3 minuter. Håll noga koll på pitabröden eftersom de kan gå från färdiga till brända på ett ögonblick. Använd en hålslev eller tångflytta pitabrödet till den pappershandduksklädda plåten för att rinna av.
-
I en stor skål, kombinera gurkor, tomater, sallad, grön paprika och lök. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, mynta och cayennepepp. Om dina tomater och gurkor inte är alltför saftiga, fortsätt och häll i lite vatten. Kasta för att kombinera. Tillsätt persiljan och rör om igen.
-
Fördela salladen mellan serveringsskålar eller tallrikar och toppa med den stekta pitan. Enskilda gäster kan slänga ihop ingredienserna i skålen innan de äter.
Servering: 1 delKalorier: 139 kcalKolhydrater: 19 gProtein: 4 gFett: 6 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gNatrium: 320 mgKalium: 455 mgFiber: 3 gSocker: 4 gVitamin A: 3578 IUC-vitamin: 36 mgKalcium: 60 mgJärn: 2 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Kategorisera denna fattoush-sallad som en absolut showpropp! De rostade pitabrödbitarna sög in den underbart smakrika och uppfriskande vinägretten, och man kunde lätt bli frestad att äta denna sallad som en måltid i sig. Jag tillsatte inte det valfria vattnet eftersom mina grönsaker var väldigt saftiga och jag ville inte späda ut vinägrettens smak. Jag hackade faktiskt mina grönsaker först och hade dem kvar i min skål medan jag stekte pitabröd. Efter att ha avslutat pitabrödet, avslutade jag salladen med vinägrettingredienserna, så jag hade massor av ackumulerade juicer att suga upp.
Definitivt en målvakt i min bok.
Jag älskar fattoush och tycker att det är en så bra sallad, speciellt på sommaren. När jag har gjort den tidigare har jag alltid bakat pitabröd så jag var intresserad av att se hur det skulle gå att steka den. Det är perfekt. Dessutom behöver du inte sätta på din ugn vilket alltid är en välkomstbonus när det är varmt ute. Åh, och nämnde jag att det bara tar cirka 10 minuter att göra?
Jag tyckte att timingen för allt var ganska exakt. Du vill definitivt ha pitan på toppen och vill inte att den ska sitta hur länge som helst eftersom pitan kan bli blöt.
Jag försöker servera en sallad till de flesta middagsmenyer jag satt ihop. Färskheten hos säsongsbetonade grönsaker tillsammans med vad din huvudrätt än är lättar alltid upp allt och är alltid ett välkommet, hälsosamt tillbehör. Den här fattoush-salladen var precis det och mer, fylld med en krispig blandning av tunt skivad romansallad, gurka, vitlök och grön paprika. Jag gillade att alla dessa ingredienser var fint hackade. Denna förberedelse gav en härlig konsistens med varje tugga av salladen.
Jag hade några riktigt fina mogna heirloom-tomater från vår CSA-låda den här veckan som var supersaftiga och precis rätt tomater till denna enkla sallad. Alla dessa beredda grönsaker slängs med en lätt och enkel citron-olivoljevinägrett som gör saker lättade, och jag älskade extra av torkad söt mynta och kryddig cayennepeppar i dressingen också. Att avsluta salladen med hackad färsk persilja bidrar bara till fräschören och den vackra kombinationen av färger här. Men vänta! Hur välsmakande den här salladen än låter än så länge skulle den inte vara en traditionell fattoush utan pitabröd. En av de främsta anledningarna till att jag drogs till det här receptet var den knapriga toppingen av lättstekt pitabröd. De rostade brödbitarna ger verkligen ytterligare ett lager av läcker crunch till salladen och en unik snurr på saker. Vi gillade verkligen den här salladen och den var ljuvlig tillsammans med några grillade lammkotletter och lite rostad spaghetti squash smaksatt med färsk basilika och smulad fetaost.
Jag skulle vilja prova den här salladen någon gång kanske med lite smulad grekisk fetaost för en touch av krämighet och extra syrlighet.
Jag tyckte det här receptet på fattoush var väldigt gott. Vi åt det hela som vår middag. Vi hade persilja färsk från trädgården och OH MY, färska örter från trädgården gör stor skillnad.
Vi tillsatte cirka 2 matskedar vatten och jag var skeptisk tills jag åt salladen och insåg att alla de läckra saftiga sakerna på botten var manna och jag var tvungen att gå för att hämta lite baguette för att avsluta den. Pitabröderna sög inte riktigt upp det.
Om jag ändrade en sak skulle det vara att lägga till lite mer persilja och absolut använda färsk mynta. Jag tror att man skulle göra klokt i att smaka av dressingen innan man bara blint tillsätter “saften av en citron.” Citroner skiljer sig åt i smak och storlek. Denna sallad är dock en keeper.
Denna fattoush är en snabb och enkel tillbehör. Perfekt för sommaren eller att piska på en vardag.