Fettuccine Alfredo med cannellinibönor är en otrolig version av en klassiker. En vegansk sås ersätter tung grädde med mosade vita bönor utan att göra avkall på något alls. Näringsjäst lyfter också umamien ett snäpp. Hälsosamt men ändå fullkomligt tillfredsställande och välsmakande.

Anpassad från Andrea Soranidis | The Vegan Bean Cookbook | Page Street Publishing, 2021

Du kommer att bli förvånad över hur många saker du kan göra med bönor, de där små kraftpaketen. Om du någonsin har tyckt att bönor är tråkiga, är jag här för att ändra dig med ett veganskt bönorcept på en krämig, citronig, umamifylld pastarätt. Bönor är billiga, lätta att hitta och laddade med växtbaserat protein och massor av annat hälsosamt gott. Jag menar, vad är inte att älska?—Andrea Soranidis

VAD ÄR #LC HUMP DAY PASTA?

Vi är glada att du frågade. LC Hump Day Pasta (#LCHumpDayPasta) är något som vi har lagat för att hjälpa dig den kväll i veckan som du känner minst för att laga mat. Onsdagen var traditionellt sett Prince Spaghetti Day (för er som är gamla nog att minnas). Vi har förnyat och uppdaterat det till Hump Day och inkluderat alla typer av pasta som finns.

Fettuccine Alfredo med Cannellini Beans Vanliga frågor

Vad är näringsjäst? Behöver jag använda den i den här såsen?

Umamirik näringsjäst är en nyckelingrediens i såsen, eftersom den ger en ostliknande smak, så det är värt att plocka upp det även om det inte är en av dina häftklammer.

Kan jag använda torra bönor här?

Om du har tid är det en mycket bekväm och billig lösning att använda torra bönor, men det finns en liten sak att notera. När du kokar torra bönor kanske du märker att de fortfarande är ganska hårda även efter att ha kokat dem i timmar. Det betyder förmodligen att bönorna är för gamla. Om så är fallet blir de tyvärr inte mörare när de tillagas, och det finns inte mycket du kan göra för att rädda dem.

  • Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs tills den är mjuk, 2 till 4 minuter. Rör ner vitlök, pepparflingor och bönor och fortsätt koka tills grönsakerna har mjuknat, tillsätt en skvätt vatten om det behövs, ca 5 minuter till.
  • Överför den sauterade bönblandningen till en matberedare. Tillsätt 1 msk citronsaft och näringsjästen och pulsera tills den når en tjock konsistens.
  • Sätt matberedaren på låg hastighet och häll försiktigt i fonden, lite i taget, och fortsätt att mixa tills såsen blir krämig. Du kanske inte behöver hela lagret. Krydda med en rejäl nypa havssalt och nyknäckt svartpeppar. Smaka av och tillsätt mer citronsaft, salt och peppar, om så önskas.

  • Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten och så fort vattnet kokar, vänd ner pastan och koka tills den är al dente enligt anvisningarna på förpackningen.

  • Spara 1/2 kopp (118 ml) av pastakokvattnet från grytan och rinna av pastan i ett durkslag. Lägg tillbaka pastan i grytan, rör ner den veganska alfredosåsen och blanda försiktigt för att kombinera alla ingredienser, tillsätt lite av det reserverade pastavattnet, om det behövs, för att få en sammetslen såskonsistens.
  • Toppa fettuccinen med citronskal, hackad persilja och nyknäckt svartpeppar och servera.

Servering: 1 serveringKalorier: 514 kcalKolhydrater: 86 gProtein: 20 gFett: 11 gMättat fett: 2 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 77 mgNatrium: 500 mgKalium: 300 mgFiber: 9 gSocker: 3 gVitamin A: 352 IUC-vitamin: 2 mgKalcium: 106 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Andrea Soranidis. Foto © 2021 Andrea Soranidis. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Detta recept på fettuccine Alfredo med cannellinibönor var en trevlig överraskning. Jag älskar vanligtvis en rik krämig sås gjord på traditionell tung grädde. Den här rätten överträffade dock mina förväntningar och kan fungera som ett bra substitut.

Bönblandningen skapade en krämig konsistens som höll fast vid pastan. Att sautera bönorna med vitlök, lök och rödpepparflingor gav den resulterande sammetslena blandningen en fantastisk smak. Vissa kockar gillar inte att ta sig tid att krydda vissa ingredienser. Detta viktiga steg framhävs dock i detta recept och resultatet bevisar dess betydelse.

Sammantaget är detta recept ett för böckerna. Det är enkelt och lätt att följa. Om en justering skulle göras, skulle jag inte lägga till vatten i steg ett om ingredienserna började fastna i stekpannan. Istället skulle jag använda den smakrika grönsaksbuljongen som krävs i andra delar av receptet, så håll lite extra i ditt skafferi. Att tillsätta grönsaksbuljong späder inte ut de smaker du arbetat hårt för att skapa utan kommer att förstärka dem.

Alfredo är en av mina favoritpastarätter och även om jag inte är säker på att jag skulle kalla detta en alfredo, är det en härlig pasta som är krämig utan att vara tung.

Jag gjorde såsen tidigt så den här rätten kom ihop under den tid det tog att koka pastan. Värmen från pepparflingorna var ganska uttalad från sittande och även om det inte brukar ingå i alfredo, njöt vi verkligen av det. Jag skulle sakta tillsätta citronsaften för att passa din smak. Jag tyckte att det räckte med att lägga till 1,5 teskedar för att ljusna upp smaken för oss. Jag lämnade också lusten vid sidan av för folk att lägga till sig själva.

Om du skivar din vitlök på den tjocka sidan, tillsätt sedan en skvätt vatten och täck pannan för att ånga vitlöken tills den är mjuk. Nästa gång ska jag öka näringsjästen något. Jag tror att värmenivån kan ha tagit bort lite av smaken. Vi kommer definitivt att göra det här igen.

Denna fettuccine alfredo med cannellinibönor var utsökt men det var inte vad jag förväntade mig. Jag trodde att det här skulle vara mer som en riktig alfredosås – krämig med bara en touch av vitlök. Det här var mer som en krämig version av Aglio e Olio. Min svägerska är vegan, så jag fick henne att komma över för att smaka. Hon höll med om att det smakade underbart, men att konsistensen/munkänslan inte var helt rätt. Tillsatsen av några blötlagda råa cashewnötter skulle ge den en silkeslenare konsistens och skära ner på citronen och minska (eller eliminera) rödpepparflingorna skulle göra den mer Alfredo-liknande.

Ursprungligen publicerad 22 december 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply