Fikonsyltkakor med tumavtryck är en kombination av mördegskakor med en smakrik libanesisk fikonsylt. En frodig kombination av torkade fikon, rosenvatten, mandel, kardemumma, vindruvor och citron toppar de krispiga kexen.

Anpassad från Salma Hage | Mellanöstern godis | Phaidon Press, 2021

Som någon från en stor familj är det kanske inte förvånande att jag började laga mat i ung ålder och såg min mor och mormor laga libanesiska kakor, med doftande, saftiga druvor och fikon att se fram emot, redan innan den välsmakande måltiden hade serverats . Mat, och särskilt söta saker, är ett av de mest allmänt förekommande kärleksspråken, som överskrider länder, generationer och dialekter. Även om vi kanske inte alla delar samma tidiga erfarenheter (medan du kanske har specialiserat dig på mördegskaka först, för mig var det frun), kan vi alltid känna igen ett erbjudande om tillbedjan i en omsorgsfullt dekorerad tårta eller en varm sats kakor direkt från ugnen.

Jag kämpar för att tänka på några söta dofter som är mer stämningsfulla för min barndom än rosenvatten. Detta doftande vatten är i själva verket en biprodukt av destillationen av rosenblad för deras eteriska olja, och används för att smaksätta sirap och genomsyra deras delikata arom genom smetar och fyllningar, vilket ger en distinkt smak av bakverksdiskarna och tårtställen på Mellanöstern, såväl som de flagnande bakverken som serveras i hemmen för att markera slutet på en måltid. Doften är så tilltalande, exotisk och har styrkan att förvandla den ödmjukaste av svampar till en kunglig kaka som passar de mest speciella gästerna runt bordet.–Salma Hage

För tumavtryckskakor

Gör fikonmarmeladen

  • I en medelstor kastrull, kombinera socker, citronsaft och krossad mastix. Häll i 1 3/4 koppar vatten, ställ över hög värme och låt blandningen koka upp. Koka utan lock tills sockret har löst sig och blandningen är sirapslik, ca 8 minuter.
  • Tillsätt fikon, druvor, rosenvatten och kardemummafrön i pannan. Koka upp blandningen igen och låt sedan sjuda försiktigt. Låt puttra utan lock tills den är tjock och sirapslik, cirka 25 minuter.

  • Under tiden, i en torr stekpanna på låg värme, rosta mandeln försiktigt, rör om då och då, tills de blir ett par nyanser mörkare (alla mörkare än honung och de har gått för långt), 3 till 4 minuter. Häll i en skål för att svalna och stoppa tillagningen omedelbart.

  • När fikonmarmeladen är tjock och sirapslik, rör ner den rostade mandeln och koka i 3 minuter till.

  • Ta bort sylt från värmen. När det är kallt, häll upp det i en steriliserad 18-ounce (500 ml) burk och täck med ett lock. Sylten håller sig ett par månader i en burk med lock och mycket längre i kylen.

Gör kakorna med tumavtryck

  • Vispa ihop socker, smör, äggula och apelsinskal i skålen på en försedd med paddeltillbehör. Tillsätt salt och mjöl, 1/3 kopp (50 g) åt gången, tills en mjuk, smidig deg bildas.

  • Rulla degen till en boll och ställ in i kylen i 20 till 30 minuter.

  • Värm ugnen till 350°F (180°C).

  • När du är redo att montera, ha en digital köksvåg i närheten och klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper. Väg upp 3/4 uns (20 g) av degen (ungefär lika stor som en valnöt) och rulla den mellan handflatorna för att bilda en boll. Lägg den på bakplåten och tryck ner med tummen för att göra ett indrag i mitten. Skeda i lite av fikonmarmeladen och upprepa med resterande deg och sylt.
  • Grädda tills de börjar få färg runt kanterna, 12 till 15 minuter. Låt svalna på plåten i några minuter innan du flyttar över till ett galler för att svalna helt. Kakorna håller sig i en försluten behållare i 3 dagar.

*Vad är mastixgummi?

Du kanske inte är bekant med denna ingrediens och du skulle bli förlåten för det. Mastixgummi är hartset från mastixträdet, inhemskt på ön Chios i Grekland. Det sägs vara det ursprungliga tuggummit.
I det här receptet tillför mastixgummi en underbar träsmak men det ersätter också pektin, vilket är det som hjälper till att stelna sylt och gelé. Om du någonsin har ätit äkta turkisk glass kommer du att känna igen konsistensen som mastixgummi ger – fasthet med ett försiktigt tugga.
Om receptet på fikonmarmelad verkar vara mycket jobb (eftersom du vill ha kakor NU), eller om du inte hittar ingredienserna, kan du absolut använda en köpt fikonmarmelad eller annan sylt du har till hands.

Servering: 1 serveringKalorier: 126 kcalKolhydrater: 29 gProtein: 1 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 8 mgNatrium: 16 mgKalium: 97 mgFiber: 1 gSocker: 21 gVitamin A: 16 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 24 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Salma Hage. Foto © 2021 Liz och Max Haarala Hamilton. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det bästa med dessa förtjusande fikonmarmeladkakor med tumavtryck är det fantastiska receptet på fikonmarmelad. Tja, jag kanske överdriver lite, kakdegen är lätt att göra, delikat och har en underbar smulig konsistens. Kombinationen av kardemummasylt och den möra smöriga kakan är en match made in heaven med en mörk kopp kaffe eller ännu hellre – espresso.

Fikonsyltkakor med tumavtryck bredvid en burk libanesisk fikonsylt.

Fikonsylten är absolut något jag kommer tillbaka till med eller utan kakan. Det är en utmärkt version av den libanesiska fikonmarmelad som min mormor brukade göra (även om hon inte skulle använda kardemumma). Den är lätt att göra och blir tjock, klibbig och perfekt i kakorna, på en bit rostat bröd, med vass ost eller bara på en sked. Om du inte är ett fan av kardemumma (min fru är inte det!) kanske sylten som den är inte fungerar för dig när du biter på de läckra kryddfröna, så föreslår jag att den utelämnas eller ersätts med ett par kanelstänger eller kryddnejlika.

Dessa fikonmarmeladkakor med tumavtryck är läckra. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde sylten utan använde en sylt som jag köpte i butik. Fikonen från min trädgård är inte riktigt klara än men så fort de är så ska jag testa fikonmarmeltreceptet också.

Kakdegen var lätt att göra och lätt att arbeta med för att forma kakorna. Jag tog mig tid att mäta varje kaka så kakorna blev väldigt enhetliga. Apelsinskalen kompletterar fikonmarmeladen väldigt bra. Kakdegen, liknande mördegskaka, och sylt var en bra kombination.

Jag kunde göra 30 kakor, så de bakades i två omgångar. Jag bakade kakorna i 12 minuter eftersom vi föredrar en skarpare kaka, och de var brynta men inte mörka. Jag gick lätt med syltfyllningen på första satsen (1/4 tsk), trodde att sylten skulle bli rinnig och bred med kakorna men så var det inte alls. Så till den andra satsen lade jag till en fin klick sylt (1/2 tsk). Vi gillade verkligen dessa kakor, de är underbara och jag kommer att göra dem igen.

Ursprungligen publicerad 25 oktober 2021



Source link

Rate this post

Leave a Reply