Till detta fläsk med kantareller och aprikossylt kvävs rostad fläskfilé i en smörig sås av svamp, vitt vin, kycklingfond och aprikossylt. Den är elegant nog att servera till sällskap och är klar på under en timme.

Ett ovalt fat innehållande skivat fläsk med kantareller och aprikossyltsås

Anpassad från Eugenia Bone | Fantastic Fungi Community Cookbook | Insight Editions, 2021

Jag började med svampjakt när min familj och jag började tillbringa tid i Colorados North Fork Valley på Klippiga bergens västra sluttning. På sensommaren, om det faller monsunregn, sprider sig kantarellerna, och vi samlar pounds av dem. Aprikoserna är i säsong ungefär samtidigt. Coloradokantareller har en intensiv aprikosparfym, och eftersom fläsk är ett sött kött, var denna kombination en no-brainer.–Eugenia Bone

Vanliga frågor om fläsk med kantareller

Vad är det som gör kantarellsvamp så speciell?

Kantarellsvampar är kända för sin underbara gul-orange färg, sitt vackra blomliknande utseende, sin relativt korta säsong (och resulterande knapphet större delen av året – färska kantareller är vanligtvis i säsong under sensommaren och hösten) och för sina spektakulära smak, som är pepprig, jordig och lite fruktig.

Hur tar jag bort silverskalet från min fläskfilé?

Sätt en urbeningskniv (eller annan vass, smal kniv) mellan silverskalet och köttet. En viktig säkerhetsåtgärd att vidta är att skära bort från dig själv. Med bladet pekande bort från dig, håll silverskinnet i ena handen och börja sakta skära bort silvret med den andra, arbeta med kniven längs huden. Håll bladet lutat uppåt en liten bit så att du inte skär för djupt och tar bort en del av köttet. Detta är också ett bra tillfälle att ta bort eventuellt oönskat fett från ditt kött.

Fläsk med kantareller och aprikossylt

Ett ovalt fat innehållande skivat fläsk med kantareller och aprikossyltsås

Jag började med svampjakt när min familj och jag började tillbringa tid i Colorados North Fork Valley på Klippiga bergens västra sluttning. På sensommaren, om det faller monsunregn, sprider sig kantarellerna, och vi samlar pounds av dem. Aprikoserna är i säsong ungefär samtidigt. Colorado-kantareller har en intensiv aprikosparfym, och eftersom fläsk är ett sött kött, var denna parning en no-brainer.

Prep 10 minuter

kock 40 minuter

Total 55 minuter

  • Värm ugnen till 350°F (175°C).

  • Gnid in fläsket med vitlöksklyftor och salt och peppar. Låt köttet vila medan du kokar svampen.

  • Smält smöret i en medelstor stekpanna på medelhög värme. När smöret är skummande, tillsätt svampen och koka tills de släpper vattnet och vattnet avdunstar, 7 till 10 minuter.

  • Stänk i vinet och fortsätt koka tills det mestadels har avdunstat, 2 till 4 minuter till. Det bör finnas 2 till 3 matskedar vätska i botten av stekpannan.

  • Lägg fläsket i en stekpanna och stek tills det precis börjar få färg, men inte genomstekt, cirka 20 minuter.

  • Under tiden, i en liten kastrull på medelhög värme, kombinera aprikossylt, kycklingfond och salt och peppar efter smak. Koka försiktigt upp och koka tills sylten löst sig och såsen är trögflytande och lätt reducerad, 7 till 8 minuter. Tillsätt såsen till svampen.

  • Ta bort fläsket från ugnen och häll svampsåsen över det, sätt tillbaka det i ugnen och tillaga tills en termometer i köttet visar 145°F (63°C), 10 till 15 minuter till. Pensla fläsket med såsen några gånger för att hålla det fuktigt.

  • Ta bort fläsket och låt det vila några minuter, lägg sedan på en skärbräda och skiva.

  • Lägg skivor på ett serveringsfat och täck med kantarellsåsen. Garnera med persilja, om så önskas.

Servering: 1delKalorier: 318kcal (16 %)Kolhydrater: 17g (6 %)Protein: 37g (74 %)Fett: 9g (14%)Mättat fett: 4g (25 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 3gTransfett: 1gKolesterol: 118mg (39 %)Natrium: 114mg (5 %)Kalium: 954mg (27 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 9g (10 %)Vitamin A: 131IU (3%)C-vitamin: 2mg (2 %)Kalcium: 27mg (3%)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Vad ska jag servera till fläsk med kantareller?

Något sådant här skriker bara efter en stor skål med smörig potatismos, särskilt i svalare väder. Men om du inte känner för att förgylla liljan – och vi förstår det – tänk på sauterade gröna: bitterheten i escarole passar bra med sötman i aprikosen. Gröna bönor och spenat är alltid en publikbehagare liksom spenat med brödsmulor.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 8 april 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply