Förkolnade gröna med vitlök är ett utsökt sätt att få in dina supergrönsaker, utan att behöva ta till en smoothie med grässmak. Dina favoritgrönsaker förkolnas snabbt och får sedan en boost med chiliflakes och rå vitlök. Låter inte det bättre?

Anpassad från Elizabeth Van Lierde | Underhållande varje dag | Weldon Owen, 2021

Denna gröna kraftfulla, hälsosamma rätt är inspirerad av en från en fantastisk indisk restaurang, Dishoom, i London. Jag och mina bästa vänner väntade två timmar på ett bord på den här restaurangen och jag gick därifrån efter att ha ätit en av de bästa sidrätterna jag någonsin har ätit.–Elizabeth Van Lierde

VILKA GRÖNA ÄR BRA NÄR FÖRKOLADE?

Om du inte gillar grönkål eller inte kan hitta broccolini är inte allt förlorat. Det finns alla sorters gröna som kommer att stå emot denna ganska okänsliga behandling. Uppenbarligen kommer du att behöva saker som tål värmen så att ingen babyspenat eller ärtskott skjuter. Men vad sägs om escarole, senapsgröt, fullvuxen spenat, fiddleheads eller endive? Och i stället för gröna bönor skulle sparris vara en njutning, liksom broccoli. Vad vi säger är att det är öppet för tolkning, din smak och vad din skarpare låda rymmer. Ha på det!

  • Putsa broccolin så att bitarna inte blir tjockare än haricots verts. I en stor skålkombinera broccolini, bönor och grönkål.
  • Ringla över olja och blanda väl för att täcka.

  • Hetta upp en gjutjärnsstekpanna eller wok över medelhög värme tills mycket varmt.
  • Arbeta i 2 eller 3 omgångar, tillsätt gröna blandningen och koka tills de är förkolnade, 6 till 8 minuter per sats. Överför till en stor skål och upprepa med resterande grönsaker.

  • Blanda gröna blandningen med röda paprikaflingor och vitlök, krydda med 1/4 tsk salt och några varv av pepparkvarnen. Smaka av och justera kryddningen, om det behövs. Sluka.

Servering: 1 serveringKalorier: 50 kcalKolhydrater: 9 gProtein: 3 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 25 mgKalium: 148 mgFiber: 2 gSocker: 3 gVitamin A: 1551 IUC-vitamin: 61 mgKalcium: 69 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Elizabeth Van Lierde. Foto © 2021 Elizabeth Van Lierde. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa förkolnade grönsaker med vitlök är ett superenkelt och gott sätt att äta dina gröna grönsaker. Min kolning tog lite längre tid än de 6 till 8 minuter som noterades när jag tillagade på medelhög värme i en gjutjärnsstekpanna, trots att jag arbetade i omgångar. Vi gillade detta med lite mer oomph, så vi lade till extra krossade rödpepparflingor efter smakprovning och före servering. Efter smaktestning slängde vi också i lite stekt tofu i tärningar, så istället för att servera med ett protein, blandades vårt protein direkt i, och rätten gick från att vara en tillbehör till att vara entrén.

Detta kan vara fantastiskt även med annat grönt, till exempel vanlig grönkål istället för lacinato, eller senapsgrönsaker, maskrosgrönsaker, etc., samt grönsakerna i olika proportioner, så om sommarens bounty i ditt kylskåp inte är just dessa ingredienser , skulle du fortfarande ha en underbar, snabb, enkel och näringsrik sida även med några byten eller justeringar.

Förkolnade gröna med vitlök är supergott! Detta enkla lilla recept ger en mycket god tillbehör med minimal tid och ansträngning. Och du kan gå vidare och känna dig dygdig för att servera en sådan hälsosam rätt som smakar så fantastiskt.

Vad jag lärde mig på vägen: 1/2 tsk flingigt havssalt var för mycket för oss. Klipp ner och lägg till mer om det behövs. Det är bäst att inte tränga ihop pannan. Kom ihåg att du vill att saker ska lagas på hög värme utan ånga. Med mitt 12-tums gjutjärn krävde det 3 omgångar för att få allt tillagat med lite kolning.

Innan tillagningen såg det ut som en enorm mängd grönt. De kokade ner till en mer hanterbar mängd, tillräckligt för 4 portioner i hälsosamma storlekar. Serveras tillsammans med grillade kycklingbröst.

Dessa förkolnade grönsaker med vitlök är en ljuvligt enkel tillbehör. Metoden var fantastisk! Jag var till en början rädd för den råa vitlöken men wow – när den en gång kastades med de varma grönsakerna mjuknade den och vågade, säger jag, blommade? Vi älskade det alla – smakade dekadent och dygdigt på samma gång.

Ska prova denna metod med andra grönsaker. Vi serverade först det gröna med fläskkotletter. Skulle vara underbart tillsammans med vilket protein som helst, eller med bönor i. Jag använde rester med äggröra dagen efter – underbart.

Receptets huvudnot kallar detta för en av de bästa sidorätterna någonsin, och även om jag inte skulle gå så långt, var dessa förkolnade grönsaker med vitlök en välsmakande, enkel maträtt. Vad tycker du inte om grönkål, gröna bönor och broccolini? Den råa vitlök-rödpepparblandningen gav en riktigt fin tugga.

Att förbereda grönsakerna var den mest tidskrävande delen av att göra den. Nästa gång jag gör den här (och det blir det snart!) ska jag riva grönkålen i mindre bitar och skära salladslöken i längder för att matcha haricots verts. Jag serverade den med kyckling med apelsin, grädde och dragon och ris.

Dessa förkolnade grönsaker med vitlök hade enkla ingredienser men var och en packad med en klick smak – kunde inte hindra familjen från att komma tillbaka för mer! Den knapriga grönkålen, haricots verts och broccolin har en fin förkolnad smak som framhäver salta toner som vanligtvis inte syns i dessa gröna.

En matlagningsrekommendation är att hålla ett öga på greenerna, för beroende på din spistemperatur kan dina greener oväntat förkolna förr eller senare än den rekommenderade tillagningstiden. Detta recept serverades med en tahinisapsdressing men jag rekommenderar starkt rätten även ensam, som den är.

Det här receptet på förkolnade grönsaker med vitlök går utmärkt att servera till nästan vad som helst (och jag tror att du till och med skulle kunna göra det till en stek i sista minuten om du vill). Grönsakerna blir fina och gröna och håller sig krispiga på grund av den snabba tillagningstiden, och vitlöken som tillsätts på slutet är helt rätt. Älskar smakligheten hos den förkolnade salladslöken också. Kommer göra det igen. Vi hade det här med miso-ingefärslax och majskolvar. Utsökt!

Ursprungligen publicerad 26 augusti 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply