Fransk lök-panna kyckling är en mix av fransk löksoppa – nötköttsbuljong, bröd, massor av karamelliserad lök och en hel del ost – med stekt kycklinglår i stekpanna. Enkelt och fantastiskt gott.

Första gången jag åt fransk löksoppa gick jag i sjuan. Vår lärare, Mrs. Pelletier, tog vår franska klass till en restaurang i Seekonk, MA. Jag kan inte föreställa mig att det var fancy-schmancy, det var Seekonk, trots allt, men för mig var det höjden av frank elegans. Vi hade fransk löksoppa, biff bourguignon och chokladmousse. Jag var helt säker på att jag var full efter att ha hört att den var smaksatt med konjak. Jag var en lättviktare redan då.

Fransk lök stekpanna kyckling i en koppar stekpanna

Efter det var jag sugen på att prova alla fantastiska, klassiska, obskyra, obscent dyra franska rätter jag kunde få tag på. Och på den resan, som tog mig till många länder, gynnade jag det flamboyanta framför det enkla. Nåväl, ålder har ett konstigt sätt att föra dig dit du började. (Kan vara lättja, jag har inte bestämt mig helt.)

Nuförtiden är det det enkla jag söker. Fransk löksoppa är rätt där uppe. Så är middagar med en stekpanna. (Berättade att jag var lat.) När du sätter ihop dem får du fransk lök-panna kyckling. Jag tror att 13-åringen jag skulle ha svimmat över det.

Vanliga frågor om fransk lök-kyckling

Hur kan jag göra detta om jag är laktosintolerant?

Knyter ost din mage i knutar? Rädsla knut. Prova vår mejerifria version. Bara utelämna osten, och du kommer fortfarande att ha en mäktig finsmakande middag.

Fransk lökpanna kyckling med karamelliserad lök och brödbitar stoppade runt låren

Kan jag göra dessa franska lökkycklinglår i förväg?

Det kan du säkert. Gör receptet till steg 8. Låt kastrullen och dess innehåll svalna, täck med folie och ställ i kylen. När du är redo att servera, värm långsamt stekpannan över låg tills kycklingen är genomvärmd och fortsätt sedan med receptet.

Behöver jag verkligen karamellisera löken?

Absolut. Att ta sig tid att karamellisera löken fördjupar smaken på rätten, tillför lite sötma och gör såsen så mycket mer komplex.

Finns det en genväg till detta recept?

Det finns det verkligen. En sak du kan göra är att karamellisera en stor kastrull med lök och förvara dem i en återförslutningsbar behållare i kylen. Varje gång ett recept kräver karamelliserad lök, ös upp dem bara ur behållaren och i din gryta. Badda bing, badda boom!

 • Hetta upp en stor ugnssäker stekpanna över hög värme tills den är varm. Tillsätt oljan.
 • Krydda under tiden generöst kycklingen med 1/2 tsk vardera salt och peppar. Arbeta i omgångar, om det behövs, stek kycklingen med skinnsidan nedåt tills den är djupt gyllenbrun, cirka 8 minuter. Vänd och stek den andra sidan tills den är brun, ca 5 minuter. Flytta till en tallrik. Häll av fettet från stekpannan.

 • Sänk värmen till medel, tillsätt smöret och låt det smälta.

 • Strö över lök, vitlök och lagerblad i stekpannan och smaka av med salt och peppar. Koka, täckt, rör om då och då tills löken mjuknat, ca 15 minuter. Avtäck och fortsätt koka och rör om tills löken är djupt gyllenbrun, 10 till 12 minuter till.
 • Häll sherryn eller vinet i stekpannan, skrapa upp eventuella brynta bitar som fastnat i botten.

 • Strö mjölet över löken och rör om för att täcka. Koka i 30 sekunder.

 • Häll i köttbuljongen, strö över timjan och salvia och rör om. Tillsätt cidervinägern. Koka upp.

 • Lägg in kycklingen i stekpannan. Sänk värmen till låg och låt sjuda försiktigt tills kycklingen är genomstekt och har en innertemperatur av 165°F (74°C), cirka 15 minuter. Rör i ytterligare fond om såsen blir för tjock eller minskar för mycket.
 • Sätt igång broilern under tiden.

 • Stoppa in brödbitarna runt och mellan kycklinglåren. Toppa kycklingen och brödet med osten. Strö lite salt och peppar över toppen.

 • Skjut in stekpannan i ugnen och stek bara tills osten är brun och bubblig, 3 till 4 minuter.

 • Garnera med fler timjanblad. Servera omedelbart.

Servering: 1 serveringKalorier: 781 kcalKolhydrater: 63 gProtein: 34 gFett: 42 gMättat fett: 20 gFleromättat fett: 5 gEnkelomättat fett: 14 gTransfett: 1 gKolesterol: 98 mgNatrium: 959 mgKalium: 429 mgFiber: 5 gSocker: 8 gVitamin A: 992 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 852 mgJärn: 5 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 David Leite. Foto © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Ja till detta franska lök-panna kycklingrecept! Den blev vacker och var värd den franska löken i dess namn. Den har ingredienserna. Det har teknikerna. Den har smakerna. Jag blandar ofta nöt- och kycklingbuljong när jag gör fransk löksoppa, och att kombinera kycklingsmaken från de stekta och puttade låren med god nötbuljong är ett geni.

Min man och jag skiljer sig ibland i vår bedömning av rätter men inte i denna. Vi kände båda att detta var en TC hela vägen. Även om han kan vara motvillig till hud-på kyckling, gjorde han inga invändningar mot denna behandling.

Den franska lökkycklingpanna serverades med en grönsallad och smörade gröna bönor.

Denna franska lök-panna kycklingrätt var utsökt! Den var rik och smakrik. Enkelt uttryckt smakade det som kyckling i löksoppa men bättre. Eftersom “soppan” kokade ner till en rik och karamelliserad chutney av slag, var den tjock och rejäl. Jag tog med mig några till min mamma och hon bara älskade det, liksom min partner. Hur kan du inte, så länge du njuter av fransk löksoppa och kyckling.

Om du gillar fransk löksoppa är denna franska lök-panna kyckling verkligen bara mör, gyllene kyckling badad i fransk löksoppa. Hela processen tar lite tid, men resultatet är en rik, mättande rätt. Och ditt kök doftar gudomligt medan du lagar detta.

Det behövs inte mycket ackompanjemang. Jag lade till brödtärningarna, som jag tyckte var utmärkta eftersom de sög upp den läckra såsen. Det skulle vara lika gott utan dem, speciellt om du serverar rätten med något slags bröd för att suga upp såsen. (Självklart tycker jag att det viktiga är att suga upp såsen!)

Jag rekommenderar starkt att du lägger till extra buljong när du lägger tillbaka kycklingen i stekpannan för att sjuda – så att du får mer sås. Jag skulle också rekommendera att inte snåla med saltet och kanske tillsätta lite mer timjan.

Detta skulle vara fyra till sex portioner, beroende på storleken på låren (och ätarna!) Jag serverade den med en Capresesallad och lite surdegsbröd.

Ursprungligen publicerad 17 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply