Denna franska lökpotatisgratäng tar de bästa delarna av fransk löksoppa – smält ost och karamelliserad lök – och kombinerar dem med potatis, svamp, vitlök och timjan för en fantastiskt god tillbehör.

jag känner att Britney Spears. Låt mig förklara. Jag bär inte korta shorts medan någon svävar över mig och kontrollerar allt jag gör, säger och äter. Nåväl, vid närmare eftertanke har The One vid enstaka tillfällen styrt vårt liv med järnhand i sammetshandske. Nej, jag känner mig som en britt i de allra tidiga grejerna eftersom jag hela tiden tänker, “Oj!…Jag gjorde det igen.” Och vad jag har gjort igen är att vända mig till smakerna av fransk löksoppa för inspiration.

Först var det min franska Lök Skillet Chicken, som är grymt god; om du inte har klarat det, uppmanar jag dig att prova det. Du kommer att tacka mig. Sedan publicerade vi French Onion Mac and Cheese-en annan vinnare. Och, naturligtvis, vilken typ av matplats skulle vi vara utan ren av dem alla, klassisk fransk löksoppa. (Och om du håller ögonen öppna kommer du att se några fler hyllningar till fransmännen potage på dessa sidor under de kommande månaderna.)

En gryta med fransk lökpotatisgratäng

Den här gången tog jag på mig min metaforiska kattdräkt i röd latex och begav mig mot köket. Där gav jag mig själv utmaningen att ingjuta min favoritpotatisgratäng med söt karamelliserad lök, massor av smält gruyereost och svamp – inte en klassisk ingrediens i fransk lök, men, pojke, ger de härliga umamitoner. Plus de på toppen av skålen blir alla fantastiskt sega när de brynar och fräser.

Nu måste du berätta för mig om jag verkligen gjorde det igen, men låt mig lämna dig med detta: Han har ätit nästan hela gratängen själv och känner inte ett dugg skuld. Säger bara.

Vanliga frågor om fransk lökpotatisgratäng

Vad kan jag ersätta Gruyère eller Emmental i fransk lökpotatisgratäng?

Om du inte har dem till hands, eller bara vill prova något annat, kan du ersätta Gouda eller Swiss och få en ganska liknande smak och konsistens. En ost som fontina kommer att ge dig mycket riktigt fin smälthet men kommer att ha mindre smak.

Hur förhindrar jag att min potatis blir grå eller brun?

Du kanske upptäcker att din skivade potatis börjar mörkna om den står ett tag. Lägg dem bara i en skål med kallt vatten tills du är redo att använda dem och de kommer att behålla den krämiga potatisfärgen. Häll av och klappa torrt före användning.

En tallrik och en gryta med fransk lökpotatisgratäng
 • Placera ett galler i mitten av ugnen och höj värmen till 375°F (190°C). Generöst smör a 2-liters (1,9 L) gryta.
 • I en stor stekpanna på medelhög värme, smält smöret.
 • Skopa i skivorna av svamp och lök och rör om för att täcka. Krydda med salt och peppar. Fortsätt att laga mat, rör om då och då, tills svampen och löken mjuknat och brynt, 13 till 15 minuter.
 • Häll i vitlök och timjan och koka tills det doftar, 1 till 2 minuter. Rör ner muskotnöt. Ta av stekpannan från värmen.

 • Använder en mandolin eller vass kniv, skär försiktigt potatisen i 1/8-tum (3 mm) tjocka skivor.
 • Klä botten av den förberedda grytan med ett dubbelt lager potatisskivor, som överlappar något – ungefär som spelkort. Strö lätt över salt och peppar.

 • Ös ca 1/3 av svamp-lökblandningen i skålen och fördela över potatisen. Det täcker det inte helt, men det är okej.

 • Strö 1/3 av osten över toppen.

 • Upprepa lagring av potatis, salt och peppar, svamp-lökblandning och ost två gånger till.

 • Häll långsamt grädden i en springa längs sidan, var uppmärksam på att inte skölja bort osten ovanpå.

 • Skjut in grytan i ugnen och grädda tills potatisen är gaffelmör och toppen är gyllenbrun, 50 till 60 minuter. Om toppen brunnar för snabbt, täck den med folie halvvägs genom gräddningen.

 • Ta ut grytan ur ugnen och låt stå i 20 minuter innan servering.

Servering: 1 serveringKalorier: 530 kcalKolhydrater: 27 gProtein: 17 gFett: 41 gMättat fett: 25 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 12 gTransfett: 1 gKolesterol: 139 mgNatrium: 161 mgKalium: 771 mgFiber: 4 gSocker: 4 gVitamin A: 1476 IUC-vitamin: 29 mgKalcium: 453 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 David Leite. Foton © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Potatisgratänger är en familjefavorit. Min mammas recept är så gott och alla vill alltid att hon ska ta med dem till någon familjesammankomst. Jag skulle aldrig berätta för henne, men den här franska lökpotatisgratängen är bättre!

Smaken av vitlök och lök är närvarande men inte överväldigande. Timjan höjer verkligen smaken också. Dessa är också lätta att göra. Ingen omrörning av vit sås och försök att få den i rätt tjocklek utan att överdriva det. Hoppa inte över vilotiden. Det hjälper dem att “ställa upp” snyggt.

De var en bra sida med en grillad, spatchcocked kyckling. Resterna var läckra nästa dag också.

Denna franska lökpotatisgratäng var ett perfekt tillbehör till min köttfärsmacka på surdegsbröd. En sammetslen, krämig sås med lagom krydda, och potatisen var perfekt tillagad. Jag brukar inte gnälla över potatis, men de här är BRA – perfekta för en helgsmiddag eller grytor.

Eftersom jag inte hade en mandolin till mitt förfogande, valde jag min matberedare och dess skärblad som gav perfekt tjocklek till potatisen. Jag antar att jag kunde ha gjort löken och svampen på det sättet också, men jag hade tid och skivade dem för hand.

Denna franska lökpotatisgratäng är en klassiker (för det mesta), läcker och mycket rik. Receptet fungerar perfekt som skrivet och den sista rätten kommer att glädja nästan vem som helst, särskilt när den åtföljs av en grillad biff eller stekt kyckling av hög kvalitet.

Jag kanske skär ner den överväldigande rikedomen av rätten lite nästa gång genom att använda lite natriumfattig kycklingbuljong istället för åtminstone några av de 1 1/2 kopparna grädde.

Ändå, totalt sett, är detta ett gediget recept och kommer utan tvekan att pryda många semesterbord under höst- och vintermånaderna!

Detta är ett bra tillbehör för att underhålla. Den är rik och ostliknande och skulle fungera med de flesta proteiner. Tillsatsen av svamp- och lökblandningen till potatisen tar det till nästa nivå. Jag lägger till detta på min Thanksgiving-meny i år. Jag ska också göra den dagen innan och vänta med att baka den Thanksgiving Day.

Låt mig berätta för dig, denna franska lökpotatisgratäng är inte en avslappnad middagsrätt på onsdagskvällen, men den är utsökt. Jag planerar att använda den här rätten som en go-to-rätt när jag går på sammankomster. Jag serverade detta med kycklinglår och broccoli.

Ursprungligen publicerad 3 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply