Denna franska löksoppa smakar precis som den klassiska, med mycket lök och purjolök i en rik hemgjord buljong. Så här gör du det.

De flesta recept på fransk löksoppa skapar en sliskig, trådig, klängig oststudsmatta som klämmer fast på soppskålen när den smälter, vilket skapar en syn att se men en röra att äta i artigt sällskap. Inte detta recept, som kräver ett enkelt strö ost på rostat bröd snarare än över hela skålen. Detta gör det inte bara lättare att äta utan också lite mer utrymme för att uppleva komplexiteten i blandningen av karamelliserad röd och gul lök samt purjolök. Det betyder också att du kan skämma bort ditt infall för fransk löksoppa även när du inte har ost med Super Glue-liknande stick-to-it-iveness.– Renee Schettler

HUR ÄR OLIKA PÅ FRANSK OCH ENGELSK LOKSOPPA?

Du skulle bli förlåten om du trodde att det bara fanns en sort – franska – för det verkar vara vanligare. Och, för att vara ärlig, de är lika men inte ganska det samma. De är båda gjorda med MYCKET lök i en buljongbas, och båda har bröd och ost. De är båda gjorda på samma sätt, fräs lök, tillsätter buljong och steker för att smälta och bubbla.

Franska görs med nötbuljong, röd och/eller gul lök, timjan och ofta rött vin, konjak eller konjak. Engelsk löksoppa kan göras med vilken buljong du föredrar, valfri kombination av lök (röd, vit, schalottenlök, purjolök och mer), salvia och Worcestershiresås.

Till sist kommer det till bröd och ost. Båda dessa vackra soppor toppas med en knaprig brödskiva, sedan täcks det hela med en hög med riven ost. I fransk löksoppa kommer du förmodligen att använda baguette och en läcker, smält ost som Gruyère. Emmental och Swiss är andra utmärkta val. Engelsk löksoppa använder alla typer av bröd som är tillräckligt täta för att tåla den varma buljongen, men osten som väljs är Cheddar.

  • I en stor soppgryta på medelhög värme, fräs den gula och röda löken och purjolöken i smör och olivolja under omrörning då och då så att löken inte fastnar i botten av grytan och bränner tills de har börjat mjukna något och krympa i volym , 5 till 10 minuter.
  • Sänk värmen till medel eller medel-låg och fortsätt att koka löken i ungefär en timme, tills de är karamellfärgade och verkar praktiskt taget smälta. Håll ett öga på dem, du vill inte att löken ska brännas. Om det ser ut som att de är på väg åt det hållet, sänk lågan ännu mer eller stänk lite vatten över dem för att ge dig lite tillagningstid.

  • Strö över den ordentligt karamelliserade löken med mjölet, rör hela tiden så att mjölet inte klumpar sig. Fräs ytterligare 5 minuter för att få bort den mjöliga smaken.

  • Häll fonden över löken och låt koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter. Rör ner Worcestershiresås, salt och peppar. Smaka av och justera kryddorna därefter.

  • Värm ugnen till 350°F (175°C). Skiva baguetten tjockt, pensla båda sidor med olivolja, strö ut dem på en plåt, och grädda tills brödet torkar ut och kanterna är gyllenbruna. Förvärm broilern.
  • Precis innan du är redo att servera soppan, vispa i Parmigiano-Reggiano. Det är viktigt att vispa i osten i sista minuten annars sjunker den till botten av grytan och bränns. Häll den varma soppan i värmetåliga skålar eller krukor och flyt en skiva av det bakade brödet i varje skål. Strö lite Gruyère över varje brödskiva och skjut in kexen under broilern tills osten bubblar och får färg.

Servering: 1 delKalorier: 327 kcalKolhydrater: 44 gProtein: 12 gFett: 12 gMättat fett: 5 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 4 gTransfett: 1 gKolesterol: 23 mgNatrium: 2110 mgKalium: 324 mgFiber: 4 gSocker: 9 gVitamin A: 1889 IUC-vitamin: 14 mgKalcium: 302 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2003 Frank Mentesana | Jerome Audureau. Foto © 2003 JJAVA. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Uppenbarelse: Den BÄSTA franska löksoppan någonsin är INTE gjord av nötbuljong. Att använda kycklingfond var en riktig uppenbarelse. Vi njöt verkligen av denna soppa.

Tillsatsen av rödlök och purjolök gjorde verkligen en rikare soppa. Och löken skars i mindre bitar än vad som anges i andra recept, så de droppade inte ner för hakan när vi skedade upp dem ur skålen. Vi använde en kombination av vanlig Gruyère och en åldrad Gruyère till toppingen och det var fantastiskt. Vår husgäst, som hade sagt att han inte var ett fan av fransk löksoppa, åt upp sig och bad om några sekunder.

Rik och söt, soppan balanserar bra med sältan från Gruyère-krutongen på toppen. Fast det är lika bra utan krutongen.

Det tar lite tid att få ihop alla ingredienser, men det är fortfarande ett enkelt recept och definitivt värt ansträngningen. Det kommer att göra en stor snödagsmåltid, någon gång.

Ursprungligen publicerad 13 januari 2003

Source link

Rate this post

Leave a Reply