Att dra upp en sked karamelliserad fransk löksoppa i en rik buljong med knaprig ostbröd är något vi inte kan få nog av. Oavsett om du är nybörjare eller proffs kommer du att bli imponerad av resultaten. Titta på video tutorial och se hur lätt det är att återskapa denna franska löksoppa av restaurangkvalitet hemma.

Vi älskar varma, tröstande sopprecept från tomatsoppa till rejäl biffgryta och vår berömda Zuppa Toscana. Om du är en soppälskare är denna franska löksoppa ett måste-testa!

Fransk löksoppa toppad med ostliknande rostat bröd

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Det bästa receptet för fransk löksoppa

Jag är övertygad om att detta verkligen är det bästa receptet på hemlagad fransk löksoppa. Vi har fulländat detta recept i flera år (jag är ett stort fan). Efter att ha provat så många olika versioner på några av de bästa restaurangerna är den här verkligen utmärkt. Här är varför du kommer att älska det här receptet:

 • Snabbare tillagningstid – vårt tips för att tillsätta socker minskar karamelliseringstiden avsevärt. När du karamelliserar lök på spisen drar värmen ut deras naturliga sockerarter så att tillsätta bara lite extra socker gör att processen går snabbare och utvecklar en sötare och mer karamelliserad lök.
 • Förbered dig – du kan göra detta i förväg och imponera på dina gäster med sliskig, ostlik toppad soppa utan att “svettas” över löken (någon ordlek). Det smakar ännu bättre när smakerna smälter samman.
 • Vi fick smakerna rätt – det här receptet har den perfekta balansen mellan sött och salt. Du skulle bli förvånad över hur många recept som inte anger rätt lök och sherry, som kan göra eller bryta din franska löksoppa.

Fransk löksoppa video

Om du gillade den här videon för fransk löksoppa, tack prenumerera på vår Youtube-kanal (PS Klicka på klockikonen för att bli meddelad när vi lägger upp ett nytt recept).

Vad är fransk löksoppa?

Fransk Löksoppa är gjord av karamelliserad lök i en rik nöt-sherrybuljong och serveras med en signatur ostliknande rostat bröd. Den har sitt ursprung i Frankrike och det är därför den kallas fransk löksoppa och den har blivit en av de mest ikoniska franska sopporna. Precis som vår ukrainska Borsjtj är den tidlös och omtyckt.

Den här soppan finns ofta på menyn i exklusiva restauranger, men den är enkel att återskapa hemma. Föreställ dig bara att du är i Paris medan du njuter av varje tugga.

fransk löksoppa med gruyereost pull topping

Ingredienser

Ingredienserna för fransk löksoppa är enkla, så kvalitetsingredienser är viktiga. En högkvalitativ nötköttsbuljong, gruyereost och färsk timjan lyfter din soppa.

 • Lök – använd gul lök för den perfekta balansen mellan sött och salt.
 • Socker – bara 1/2 tesked hjälper till att påskynda karamelliseringsprocessen.
 • Vitlök, lagerblad och timjan – dessa aromater, plus salt och peppar är allt du behöver för smak.
 • Nötkött Stock – med nötbuljong eller buljong får du bättre smak och färg jämfört med kyckling- eller grönsaksfond.
 • Torr sherry – se till att välja ett torrt sherryvin så att din soppa inte blir för söt.
 • Baguette och Gruyereost – dessa två kombineras för att göra den ostliknande toasttoppen. Gruyere är det klassiska valet för denna soppa, men jag inkluderade några ersättningsalternativ i avsnittet “vanliga frågor” nedan.
Ingredienser till löksoppa med lök, sherry, nötbuljong, gruyere, timjan, baguette

De bästa löken för fransk löksoppa:

 • Gul lök anses koka lök och fungerar bäst för karamellisering med den perfekta balansen mellan söta och salta smaker. Vi rekommenderar starkt gul lök till fransk löksoppa.
 • Söt lök har 25 % mer socker än gul lök och kommer att resultera i en sötare soppa. Om du använder, se till att använda extra torr sherry
 • Vit lök bör undvikas eftersom de smakar platt när de karamelliseras. Spara dem till guacamole.
 • rödlökar kan bli blåaktig vid lång kokning.

Proffstips för att skiva lök: Skiva löken tunt parallellt med linjerna på löken (från rot till stjälk). Det kommer att se trevligare ut i soppan och du kommer att krossa mindre av lökcellerna som släpper ut lökångorna som får dig att gråta. Detta innebär färre tårar när du skär lök.

Skiva lök parallellt med löklinjerna

Hur man gör fransk löksoppa

Nyckeln till att göra fantastisk fransk löksoppa är att ge löken tid att karamellisera ordentligt. Förhasta inte den här processen men vi har en hemlighet (bara lite socker) för att minska tiden avsevärt.

 1. Skiva lök – skala lök och skiva lök tunt.
 2. Mjuka upp lök – låt löken “svettas” och mjukna i 10 minuter.
 3. Karamellisera lök – Tillsätt 1/2 tsk socker för att påskynda karamelliseringsprocessen. Stek på medelvärme tills löken har fått färg (40 min).
 4. Tillsätt vitlök och fräs i 1 minut tills det doftar.
 5. Tillsätt torr sherry och koka ner tills allt vin har avdunstat, skrapa botten för att avglasa pannan.
 6. Tillsätt köttbuljong tillsammans med aromater (lagerblad och timjan), salt och peppar. Sjud delvis under lock i 30 minuter.
Steg för steg hur man gör fransk löksoppa i gryta

Vanliga frågor:

Kan jag ersätta gruyereosten?

Gruyere är det klassiska valet eftersom det är mild i smaken och smälter vackert. Du kan ersätta med schweizisk ost, provolone, fontina eller en blandning av mozzarella (låg-fukthalt) och parmesan.

Kan jag göra fransk löksoppa i en långsam spis?

Du kan avsluta soppan i en slowcooker, men vi rekommenderar att först karamellisera löken och reducera sherryvinet på spishällen genom steg 5. I steg 6, överför till en långsam spistillsätt buljong och kryddor och koka under lock på låg värme i 6 timmar och krydda sedan efter smak.

Kan jag ersätta sherryvinet?

Torr sherry är traditionell för att göra fransk löksoppa, men du kan ersätta den med ett torrt vitt vin som vermouth. Tänk också på eftersom sherryn är reducerad så kokar du i princip ut det mesta av alkoholen i receptet.

Löksoppa toppad med ostliknande rostat bröd och timjan

Hur man serverar fransk löksoppa (2 sätt)

Hur du serverar din soppa beror på om du har eller inte broilersäkra skålar. Om de inte är broilersäkra kan disken spricka och skapa en röra i din ugn. Oavsett om du har skålar som är säkra för hög värme eller inte, kommer båda dessa metoder att ge läckra resultat.

Med broilersäkra serveringsskålar:

 1. Rosta brödskivorna på en plåt.
 2. Häll soppan i skålar och strö topparna med ost.
 3. Toppa med rostat bröd och täck sedan med mer ost.
 4. Stek i 2-3 minuter tills osten smält.
Hur man steker ost och rostat bröd över fransk löksoppa

Utan broilersäkra skålar:

 1. För att förbereda toppingtoasterna separat, pensla rostat bröd med olivolja och grädda.
 2. Toppa rostat bröd med högar av ost och stek i 2-3 minuter.
 3. Häll soppan i varma skålar och strö över ost så att den smälter.
 4. Placera ostliknande rostat bröd över de varma soppskålarna.
Hur man förbereder ostliknande rostat bröd för fransk löksoppa

Förberedelse:

 • Kyl – Du kan kyla fransk löksoppa i upp till 3 dagar. När soppan är klar, låt den svalna och täck sedan över och kyl tills den ska värmas upp och serveras.
 • Frysning – kyl soppan och frys sedan in i fryssäkra förvaringsbehållare eller zip-påsar i upp till 3 månader. Tina i kylen över natten innan du använder den, eller så kan du snabbtina din behållare i kallt vatten.
 • Rostat bröd – brödrostat bröd kan bakas i förväg och förvaras täckt i rumstemperatur i några dagar eftersom du i huvudsak gör krutonger. Tillsätt ost och stek precis innan servering.
 • Att återuppvärma – lägg över soppan i en kastrull och ställ på medelvärme tills den är ångande het.
fransk löksoppa tillagad i skålar redo att serveras

Alla behöver ett bra recept på fransk löksoppa. Den rika smaken och aromen av karamelliserad lök i en sherry-biffbuljong under en ostliknande rostat bröd är oemotståndlig.

Fler mysiga sopprecept

Om du älskar denna franska löksoppa, då vill du inte missa dessa tröstande, klassiska sopprecept. Det här är sopporna vi gör på repeat:

Fransk löksoppa recept

Förberedelsedags: 10 minuter

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter

Total tid: 1 timme 30 minuter

Fransk löksoppa med ostliknande rostat bröd

Denna klassiska franska löksoppa har enkla ingredienser men rik smak. Var noga med att använda gul lök och torrt sherryvin för att säkerställa den perfekta balansen mellan sött och salt.

Författare: Natasha Kravchuk

Kurs:

Soppa

Kök:

franska

Nyckelord:

fransk löksoppa, hur man gör fransk löksoppa

Skicklighetsnivå:

Medium

Kostnad att göra:

$12-$16

Kalorier: 545

Serveringar: 6 människor

 • 2
  Msk
  olivolja, plus mer för att borsta rostat bröd
 • 2
  Msk
  osaltat smör
 • 3
  lbs
  gul lök, ca 6 stora lökar, halverade, skalade och tunt skivade med säden
 • 1/2
  tsk
  strösocker
 • 2
  vitlöksklyftor, mald
 • 1/2
  kopp
  torrt sherryvin, eller använd torr vermouth eller torrt vitt vin
 • 8
  koppar
  nötköttsfond, eller buljong
 • 1
  lagerblad
 • 3
  kvistar färsk timjan, plus mer till garnering (eller 1/4 tsk torkad timjan)
 • 1 1/2
  tsk
  salt, eller efter smak, delad
 • 1/2
  tsk
  svartpeppar, eller efter smak
 • 12
  skivor
  baguette
 • 8
  uns
  gruyere ost, 1 1/2 dl strimlad, delad

Hur man gör fransk löksoppa:

 1. Skär löken på mitten, skär av ändarna, skala och skiva löken tunt (skär parallellt med lökens korn).

 2. I en stor tjockbottnad gryta eller holländsk ugn på medelvärme, tillsätt 2 msk olivolja och 2 msk smör. Lägg i skivad lök och fräs utan lock, rör om då och då i 10 minuter.

 3. Strö löken med 1/2 tsk socker som hjälper löken att karamellisera snabbare. Fräs utan lock i ytterligare 30-40 minuter, rör om då och då tills löken har karamelliserats och fått färg. Rör om oftare mot slutet för att förhindra att löken bränns eller bränns.

 4. När löken har karamelliserats, tillsätt hackad vitlök och fräs ytterligare en minut.

 5. Tillsätt 1/2 kopp sherry och avglasera grytan genom att skrapa botten. Fortsätt att röra tills all sherry har kokat ut (ca 3 minuter på medelvärme).

 6. Tillsätt 8 dl nötbuljong, 1 lagerblad, timjan och 1 tsk salt. Täck delvis över och låt sjuda i 30 minuter för att smakerna ska smälta. Tillsätt ytterligare 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar, eller krydda efter smak och ta sedan bort från värmen.

Hur man gör Crouton Topping:

 1. Medan soppan är klar, värm ugnen till 400˚F. Skiva baguetten i 1/2” tjocka skivor. Pensla båda sidor lätt med olivolja, lägg på en plåt och grädda i 6-8 minuter tills de är gyllenbruna i kanterna.

 2. När soppan är klar att servera, toppa toasterna med hälften av osten och stek i 2-3 minuter tills osten smälter och blir gyllene i fläckar.

 3. Häll soppan i varma skålar och strö resterande ost över den varma soppan. Toppa med varma ostliknande rostat bröd och servera sedan.

Näringsinnehåll

Fransk löksoppa recept

Belopp per portion

Kalorier 545
Kalorier från Fat 216

% Dagligt värde*

Fett 24g37 %

Mättat fett 11g69 %

Kolesterol 52mg17 %

Natrium 1745mg76 %

Kalium 1024mg29 %

Kolhydrater 58g19 %

Fiber 6g25 %

Socker 12 g13 %

Protein 26g52 %

Vitamin A 500 IE10 %

C-vitamin 18mg22 %

Kalcium 514mg51 %

Järn 3 mg17 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Source link

Rate this post

Leave a Reply