Hemlagad potatisgnocchi slängs med korv, tomater, ärtor och en lustig rökt mozzarella för en rejäl, fast-till-din-revbensrätt.

För några år sedan, Colleen (gravid med vår son, Roman); flickorna, Vivian och Marcella; och jag tillbringade julen på den eoliska ön Salina, strax utanför Siciliens kust. En av rätterna som vi serverades på en lokal restaurang hette Rigatoni alla Fantasia. Den feta, rörformiga pastan kläddes i en auberginepuré, ärter och röktes scamorza—en mjuk ost som är ungefär som en korsning mellan provoloneost och mozzarella.

Jag har alltid velat använda rökt mozzarella i en maträtt. Jag mindes den romerska vanan att laga korv med ärtor och trodde att dessa ingredienser skulle vara precis rätt kombination med rökt mozzarella. När den rökiga, mjuka osten smälter över gnocchin, korven och ärtorna, fantasi förverkligas.–Ron och Colleen Suhanosky

Gör gnocchin

  • Koka försiktigt potatisen i deras jackor i en stor kastrull med vatten på medelvärme tills en vass kniv passerar lätt genom den tjockaste delen. Ta bort potatisen från grytan och låt den svalna. de ska inte bli helt kalla.
  • Slå in potatisen i en kökshandduk eller bomullsservett och gnugga bort skalet. Passera potatisen genom en matkvarn försedd med en skiva med medium hål, eller genom en potatispressi en stor blandningsskål.
  • Bred ut all-purpose mjölet på en ren, torr arbetsyta. Lägg potatisen ovanpå och tillsätt salt och ägg. Använd dina händer, samla ihop ingredienserna och knåda försiktigt degen till en 10 x 8-tums stock. Låt vila i 2 minuter.

  • Pudra lätt en annan ren, torr arbetsyta med mer mjöl. Skär stocken i 4 lika stora bitar. Rulla varje bit till ett 1-tums tjockt rep. Skär varje rep i 1/2-tums breda gnocchi. Förvara gnocchin på en mjöltäckt plåt tills den ska användas. Pudra med mer mjöl.

Gör såsen

  • Värm under tiden olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. När oljan är varm, tillsätt korven och bryt upp den med en träslev. Rör om korven och koka tills det rosa försvinner och köttet är brynt, 7 till 8 minuter. Tillsätt vitlök, tomater, vatten, ärtor, salt och peppar. Sjud tills vätskan har minskat till önskad konsistens, ca 10 minuter. Fördela mozzarellan jämnt över såsen.

Sätt ihop fatet

  • När gnocchin är kokt, använd en hålslev för att ta bort dem från grytan och lägg dem direkt i kastrullen. Vik försiktigt ihop gnocchin och såsen med en slickepott. Servera genast på uppvärmda tallrikar.

Servering: 1 delKalorier: 1038 kcalKolhydrater: 96 gProtein: 43 gFett: 54 gMättat fett: 21 gFleromättat fett: 6 gEnkelomättat fett: 23 gTransfett: 1 gKolesterol: 177 mgNatrium: 3144 mgKalium: 2132 mgFiber: 11 gSocker: 8 gVitamin A: 876 IUC-vitamin: 95 mgKalcium: 410 mgJärn: 8 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Ron och Colleen Suhanosky. Foto © 2009 Ben Fink. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vi hade ett paket med härlig lokal italiensk korv som var lysande i denna raguliknande sås. Vi älskade det pikanta hos korven, vitlöken och tomaterna, medan ärtorna tillförde en ljus fräschör. Såsen, när den sked över gnocchin, fick omedelbart rätten att sjunga. Det livade upp gnocchin fullständigt, men överväldigade den inte. (Jag använde inte gnocchireceptet utan litade på mitt eget.)

Jag tog mig friheten att strö på riven färsk basilika för att lägga till den punch jag kände saknades. Kronan på verket var sprudlande, bubbelrökt mozzarella. Vilken fantastisk kombination! Rökt ost är en särskild svaghet för mig, och i det här receptet var det lockande utsökt och ett genidrag. När jag gjorde den smakade jag mer än jag brukar göra eftersom jag inte kunde hjälpa mig själv. Vår italienska korv var mycket smakrik, men om din är intetsägande måste du justera kryddningen.

Medan jag var fascinerad av kombinationen av ingredienser, var jag inte riktigt säker på vad jag skulle förvänta mig. Och vilken intressant kombination av smaker och texturer det visade sig vara.

Antydan till kryddighet från korven spelade så bra ut mot sötman i tomaterna och ärtorna och ostens rökighet, och det hela gynnades av kontrasten med den mjuka, kuddiga gnocchin.

Gnocchireceptet är enkelt om det tar tid, men mycket av tiden är hands-off – koka och låta potatisen svalna – som jag använde för att sätta ihop lite kakdeg. Och det gör mycket – jag fick 204 totalt; för oss handlar det om tio portioner! Såsen går snabbt ihop; om du har gnocchin (en förvaring i frysen är nyckeln!), är middagen på bordet på bara cirka 30 minuter.

Den här rätten var en stor hit! En av de första kommentarerna från mina middagskamrater var att gnocchin var så lätt och att den inte liknade den degiga gnocchin de hade ätit tidigare, och jag höll helt med. Dessa molnliknande dumplings hade ingen antydan till gluten och verkade bara avdunsta sekunder efter att du stoppat dem i munnen!

De var underbara slängda i den läckra såsen som var försiktigt smaksatt med den italienska korven och lite rökighet från mozzarellaosten. När det gäller effektivitet, innan du gör något annat, sätt igång potatisen först. (Som jag alltid gör när jag kokar potatis startar jag den i kallt vatten.) Eftersom min potatis var på den stora sidan tog det 50 minuter att koka den helt, men medan den kokade kunde jag ta bort höljena från korven, skiva vitlöken, krossa tomaterna och koka såsen till precis innan mozzarellan tillsätts.

Du kan också koka och risa potatisen dagen innan och göra gnocchin dagen efter. Efter att du har pudrat den skurna gnocchin, rulla mycket försiktigt gnocchibitarna så att snittytorna är lätt belagda med mjöl. Jag upptäckte att det hjälper de enskilda dumplingsna att hålla sig åtskilda när de rör sig i det kokande vattnet.

Ursprungligen publicerad 13 oktober 2009

Source link

Rate this post

Leave a Reply