Gräddade ärtor är en mysig tillbehör till varje söndagsmiddag eller helgmåltid!
I det här receptet serveras möra ärtor i en lätt gräddsås. Det hela blandas med en smörklick för den perfekta sidan.
Den här lätta favoriten är en klassiker av goda skäl, den är läcker och törs jag säga, easy-peasy!

En lätt tillbehör
Jag älskar hur det här enkla receptet på krämade ärter ger en mysig touch till varje måltid.
Gräddade ärtor börjar med en enkel kryddad gräddsås och mjuka gröna ärtor tillsätts. Det här tillbehörsreceptet behöver inte många snygga ingredienser och det smakar som god ol’ comfort food.
Hur man gör grädde ärtor
- Koka ärtor – Sjud (eller ånga) ärtorna i 2-3 minuter.
- Gör gräddsås – Gör en lätt gräddsås enligt receptet nedan.
- Krydda & njut – Kombinera ärtorna och gräddsåsen med lite smör. Krydda och njut.
Gräddade ärtor är det perfekta tillbehöret att servera med skinka, eller till och med din Thanksgiving-kalkon och är också bra bredvid köttfärslimpa eller fläskkotletter. Gräddade ärtor är också läckra över laxbiffar.

Ingredienser
Gröna ärtor: Jag använder oftast frysta ärtor då jag alltid har dem till hands! Om färska ärtor finns tillgängliga kommer de att vara bra men de tenderar att vara svåra att hitta. Om du använder färska ärtor tar de lite längre tid att koka. Du vill se till att de är möra innan servering.
Krämsås: Den här såsen börjar med mjöl och smör (för förtjockning och smak). Jag använder lätt kräm (som halv och halv eller 10-12%MF kräm). Du kan också använda helmjölk med lite tung grädde.
Kryddor: Grädda ärtor är en av de där enkla rätterna som inte behöver mycket för att smaka bra. Vi lägger till en nypa dill (valfritt) och kryddar ärtorna generöst med kosher salt & peppar efter smak. Du kan lägga till extra kryddor som lökpulver eller till och med färska örter som persilja om du vill.
Variationer
- blanda ärtorna med kokt potatis
- rör ner hackad skinka (eller bacon)
- kokta pärllökar (koka dem några minuter innan de läggs i ärtorna)
- kokta morotsskivor
Toppa krämade ärtor med riven ost om du vill!

Matrester
- Gräddade ärtor håller sig i 4-5 dagar i kylen i en förseglad behållare. Värm i mikron och servera.
- För att frysa in kylda krämade ärtor i påsar med dragkedja och skriv datum på utsidan och frys in i upp till 6 månader.
Fler favorittillbehör

Sallader

Smårätter

Smårätter

Smårätter
Älskade din familj dessa Creamed Peas? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Gräddade ärtor
Ärter slängs i en krämig, välsmakande sås på spishällen för att skapa denna smakfulla, lätta tillbehör!
Utrustning
Ingredienser
- 3 koppar frysta ärtor tinat
- 1 ½ matskedar Smör
- 1 ½ matskedar mjöl
- ½ tesked salt-
- ¼ tesked peppar
- ¼ tesked vitlökspulver
- ⅛ tesked torkad dill frivillig
- ¾ kopp lätt grädde eller efter behov
- 1 matsked Smör
Instruktioner
-
Koka upp en liten kastrull med vatten och tillsätt ärter. Sjud 3 minuter. Dränera väl.
-
Smält smör i en liten kastrull på medelvärme. Rör ner mjöl och kryddor och koka 1 minut.
-
Vispa i grädde och låt sjuda på medelvärme. Tillsätt ärter och koka tills de är genomvärmda.
-
Blanda med smör och servera varmt.
Anteckningar
Överblivna gräddärtor håller i upp till 4 dagar om de förvaras i en lufttät behållare i kylen.
Näringsinformation
Servering: 0,5kopp | Kalorier: 152 | Kolhydrater: 13g | Protein: 5g | Fett: 10g | Mättat fett: 6g | Kolesterol: 29mg | Natrium: 244mg | Kalium: 191mg | Fiber: 4g | Socker: 4g | Vitamin A: 852IU | C-vitamin: 29mg | Kalcium: 28mg | Järn: 1mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.
Gillar du våra recept?
Följ oss på Pinterest!




