Att lägga till gräddfil till potatismos ger underbar smak och fyllighet. Detta Gräddfil potatismos receptet är helt företagsvärt, men ändå enkelt att göra som vardagsmatspotatis.

Om du inte kan få nog av klassisk potatismos, vänta tills du provar detta extra smakrika och krämiga gräddfilsmos.

En skål med gräddfil potatismos toppad med smält smör och färsk hackad gräslök, med en sked.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Dessa fluffiga och smöriga gräddpotatismos är en familjefavorit tillbehör. De är helt företagsvärda men så lätta att göra att du vill ha dem på ditt bord till Thanksgiving, julmiddag och mer. Kombinera dem med Prime Rib eller Juicy Roast Turkey översållad med Turkey Gravy.

Recept på gräddfil potatismos

Vi ÄLSKAR potatis så vi blir kreativa med dem och gör allt från gratinerad potatis till potatissoppa. Vi delar med oss ​​av våra bästa tips för att göra superkrämig gräddfilsmos som hela familjen kommer att efterfråga om och om igen. Här är varför du kommer att älska det här receptet:

 • Enkel – Det här krämiga potatismoset är gjord med grundläggande köksingredienser.
 • Smakrik – Kombinationen av smör, mjölk och gräddfil gör verkligen den här potatisen till något speciellt.
 • Mångsidig – Det här fluffiga receptet på gräddfil potatismos kan göras i förväg och värms upp ordentligt (se instruktionerna nedan)

Ingredienser

Nedan är en översikt över allt du behöver för att göra denna sammetslena gräddfilsmos. Glöm inte att hänvisa till receptkortet med hela beloppen:

 • Potatisar – Vi brukar använda Yukon gold potatis till detta recept, men du kan använda nästan vilken stärkelsehaltig potatis som helst. Du behöver cirka 10 medelstora potatisar.
 • Mjölk – Att tillsätta varm mjölk (hel eller 2%) till potatismos hjälper till att lätta upp konsistensen samtidigt som den håller potatisen varm.
 • Smör – Vi använder osaltat smör. Smör av god kvalitet ger en silkeslen textur och smak till potatisen. Om du använder saltat smör, tillsätt salt efter smak senare.
 • Gräddfil – Gräddfil ger extra fyllighet och krämighet och smakar bättre.
 • Gräslök – Färsk hackad gräslök är en bra men valfri garnering, för en fin färgklick.
Ingredienserna för hemlagad gräddfilsmos.

Proffstips: När du har skalat och hackat din potatis, lägg den i en skål med vatten för att hålla potatisbitarna från att bryna.

Hur man gör potatismos med gräddfil

Så här enkelt är det att göra dessa enkla men smakrika gräddfilsmos:

 1. Koka potatisen – Skala och skär din potatis i cirka en tum stora bitar och lägg dem sedan i en stor kruka med kallt vatten. Koka upp och låt puttra tills potatisen är mjuk (se timingdiagram nedan).
 2. Värm mjölken – Värm smöret och mjölken i en separat kastrull tills det precis börjar ånga och smöret är helt smält, täck sedan över och ställ åt sidan.
 3. Mosa potatisen – Häll av den kokta potatisen och lägg tillbaka den i grytan. Mosa medan du ringlar i mjölkblandningen för att nå önskad konsistens. Var noga med att inte övermosa potatisen, den kan bli kladdig.
 4. Tillsätt gräddfil – Mosa till sist i gräddfilen och krydda potatisen med salt. Täck för att hålla dem varma tills du är redo att servera.
 5. Tjäna – Ladda ditt gräddfilsmos i ett serveringsfat. Om du vill, servera med ytterligare smör och en garnering av färsk gräslök och peppar.
Fotocollage som visar processen för att göra gräddfilsmos.

Proffstips: För att undvika gummiartad potatismos, undvik överkokning. Häll också av dem väl och mosa dem medan potatisen fortfarande är varm.

Hur länge ska jag koka potatis?

Hur lång tid det tar att koka din potatis för mosning beror på hur stor eller liten du skär dina potatisbitar. Det enklaste sättet att se om en potatis är genomkokt är att peta i den med en gaffel: om den är genomborrad med lite motstånd är potatisen kokt.

Nedan följer några genomsnittliga koktider för olika potatisstorlekar:

 • 1-tums bitar: 10-12 minuter (starta timern efter att vattnet har kokat upp).
 • Kvarterad potatis (1½ tum tjock): 15 till 18 minuter.
 • Hel, skalad potatis (medelstor): 20 till 25 minuter.
En gaffel genomborrar en bit kokt potatis i en gryta fylld med vatten.

Den bästa metoden för att mosa potatis

Du kan mosa din potatis för hand med en potatismosaremen vi har upptäckt att med en elektrisk stavmixer eller stå mixer är den snabbaste och enklaste metoden för det smidigaste potatismoset.

Ovanifrån av en potatisstötare på en bänkskiva bredvid en elektrisk handmixer.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa potatisen till potatismos?

Stärkelsehaltig potatis, som Yukon gold eller russet potatis, ger den bästa och krämigaste potatismos.

Kan jag lägga till vitlök?

Säkert. Tillsätt en nypa eller två vitlökspulver för att ge din potatismos med vitlökssmak (eller prova vårt recept på vitlökspotatismos).

Kan jag ersätta gräddfilen?

Tekniskt sett blir de inte gräddfilsmos i det här fallet, men ja. Grekisk yoghurt, creme fraiche och kärnmjölk är bra substitut för gräddfil i en nypa.

Kan jag dubbla receptet?

Om du gör tillräckligt med potatismos för att mata en liten armé, fortsätt och fördubbla receptet!

Hur många potatis per person?

Planera för 1/2 lb potatis per portion. Så om du är 8 personer vill du använda 4 kg potatis.

En skål med gräddfil potatismos toppad med smält smör och färsk hackad gräslök, med en sked.

Vad ska man servera med potatismos

Vi älskar denna krämiga potatismos som en Thanksgiving eller julrätt nästa. De är bra för att underhålla, och alla frågar alltid efter sekunder. Här är fler sätt att servera gräddfilsmos:

Make-Ahead

Så här förvarar och värmer du enkelt potatismos om du har rester eller om du gör det i förväg.

 • För att hålla potatismos varm: En slowcooker är det bästa sättet att hålla potatisen varm. Smörj rejält med smör i långsamkokaren, fördela det varma potatismoset jämnt inuti och ringla över mer smör. Täck med lock och ställ in crockpoten på “varm” inställningen så kan den hålla sig varm i 3-4 timmar.
 • För att kyla: När potatisen har svalnat, förvara den lufttät och kyl i upp till 3-5 dagar. Att förvara i en ugnssäker behållare gör det enkelt att värma upp i ugnen (se nedan).
 • Frysning: Låt potatismoset svalna helt, förslut dem sedan i en fryssäker behållare eller fryspåse och frys i upp till 2 månader. Tina över natten i kylen innan den värms upp igen.
 • För att värma i ugnen: Se till att potatisen ligger i en ugnssäker gryta, ringla över toppen med smör, täck dem sedan med folie och värm dem i ugnen vid 350ºF i 15 minuter, eller tills den är genomvarm. Du kan röra i lite extra mjölk för att hjälpa till att lossa dem efter behov.
 • För att värma upp på spishällen: Mitt favorit snabba sätt att värma potatismos är på spishällen. Överför potatisen till en stekpanna och ställ över medelhög värme, rör om då och då tills potatisen är varm.
En skål med gräddfil potatismos toppad med smält smör och färsk hackad gräslök, med en sked.

Ingen semester är komplett utan en generös portion (eller två) utsökt hemgjord potatismos. Förbered dig på att se denna gräddfilsmos försvinna från tallriken!

Fler enkla potatisrecept

Om du älskar det här receptet på potatismos, så vill du inte missa dessa andra enkla potatisrecept.

Recept på gräddfil potatismos

Förberedelsedags: 10 minuter

Tillagningstid: 20 minuter

Total tid: 30 minuter

En skål med gräddfil potatismos toppad med smält smör och färsk hackad gräslök, med en sked.

Gräddpotatismos är fylld med rikedom och smak, speciellt när den toppas med smör och färsk gräslök. Denna enkla potatisrätt kommer säkert att efterfrågas om och om igen.

Författare: Natasha Kravchuk

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

5 USD

Nyckelord:

potatismos med gräddfil, gräddfil potatismos

Kök:

amerikansk

Kurs:

Sidorätt

Kalorier: 318

Serveringar: 8 människor

 • 4
  lbs
  Yukon guldpotatis, 10 medelstora, skalade och skurna i 1-tums tjocka bitar
 • 1 1/4
  kopp
  helmjölk
 • 8
  Msk
  osaltat smör, plus mer att servera om så önskas
 • 1/2
  kopp
  gräddfil
 • 1 1/2
  tsk
  fint havssalt, plus mer efter smak
 • 2
  Msk
  finhackad gräslök, valfritt, till garnering
 • nymalen svartpeppar, valfritt, till garnering
 1. Skala och skär potatisen i 1-tums bitar. Förvara dem i kallt vatten tills du är redo att laga mat för att förhindra att de blir bruna, överför sedan potatisen till en stor kruka och tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka potatisen med 1-tums vatten. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan värmen till låg koka och koka i 10-12 minuter, eller tills potatisen lätt kan stickas igenom med en gaffel utan motstånd.

 2. Under tiden, i en liten kastrull, värm mjölk tillsammans med smöret tills smöret smält och mjölken precis börjar ånga (får inte koka). Ta bort från värmen och täck för att hålla sig varm.

 3. När potatisen är mjuk i gaffel, häll av potatisen väl och lägg tillbaka den i grytan, ställ den på mycket låg värme i 1 minut för att avdunsta eventuell extra ånga. Mosa potatisen grovt direkt med en potatismosare eller en elektrisk stavmixer för att bryta upp dem (vänta inte med att mosa, annars kan de bli gummiaktiga).

 4. Stäng av värmen och medan du mosar, ringla i den varma mjölk- och smörblandningen, tillsätt den till önskad konsistens. Om du tillsätter mer mjölk blir potatisen krämigare och mindre mjölk ger dig tjockare potatis. Mosa eller vispa tills din potatis är slät. Slå inte för mycket, annars kan potatisen bli klibbig.

 5. Mosa i gräddfil och salt, tillsätt mer salt efter smak efter behov. Förvara täckt med lock tills det är klart att servera, överför sedan till en serveringsskål, ringla över smör och garnera med nyknäckt svartpeppar och gräslök om så önskas.

Koktiderna kan variera beroende på hur stora du skär dina potatisbitar. Potatisen är klar när den lätt kan stickas hål med en gaffel. Här är några riktlinjer:

 • 1-tums bitar: 10-12 minuter när vattnet har kokat upp.
 • Kvarterad potatis (1 1/2”-tjock): 15-18 minuter
 • Hel skalad medelstor potatis: 20-25 minuter

Näringsinnehåll

Recept på gräddfil potatismos

Belopp per portion

Kalorier 318
Kalorier från fett 126

% Dagligt värde*

Fett 14g22 %

Mättat fett 9g56 %

Transfett 0,5 g

Fleromättat fett 1g

Enkelomättat fett 4g

Kolesterol 40 mg13 %

Natrium 478mg21 %

Kalium 1048mg30 %

Kolhydrater 42g14 %

Fiber 5g21 %

Socker 4g4 %

Protein 6g12 %

Vitamin A 496 IU10 %

C-vitamin 45mg55 %

Kalcium 99mg10 %

Järn 2 mg11 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.Source link

Rate this post

Leave a Reply