Det är lätt att göra söt, delikat smaksatt gräslökblomvinäger. Blommorna rengörs och placeras i konservburkar och varm vitvinsvinäger hälls över. När den har svalnat lämnas vinägern på en sval mörk plats för att infundera och bli rodnig-rosa.

En bollburk fylld med gräslökblomvinäger och blommorna

Gräslök blommar är en bitterljuv blomma för mig. Ljuv eftersom deras lavendelmaskrosliknande pompoms förebådar varmare väder – och efter den trubbiga snöstormen vi hade i oktober förra året är de verkligen en välkommen syn. Bitter eftersom vår trädgårdssäng på bakgården har varit platsen för otaliga mord, vår Devil Cat eskorterar mindre kvicka djur till deras skapare.

Bortsett från dödsfall, The One och jag har odlat gräslök i 15 år. Till en början brukade vi skynda oss att äta dem tidigt på säsongen, innan deras irriterande puffar började knoppa. Vi trodde av misstag att växterna var förbrukade när det hände, och lämnade dem därför till djurlivet. Några år senare gick vi till På Rue Tatin Cooking School, ledd av La Dame Susan Herrmann Loomis. En eftermiddag när jag slängde en sallad till klassen drog hon in mig i örtagården och instruerade mig att plocka de där pösiga syrenblommorna. “Du menar dig äta dem?” Jag frågade. “Åh, David,” sa hon och tittade på mig som om jag vore en mentalt handikappad cocker spaniel. “Bien sur.

Sedan dess drar The One och jag nästan upp våra stolar vid sidan av trädgården varje maj och väntar på blomningen. När de väl spricker strör vi dem över gröna sallader, spritsar dem på potatissallader och slänger en enda bloss i en Gibson (när vi har en Gibson-älskare på besök). I år, inspirerade av min mängd gör-det-själv-projekt, dränker vi dem i vinäger för att ge en antydan av lök till alla typer av rätter. Och varje gång vi skakar infusionen på pommes frites eller gör en vinägrett ber vi en liten bön för de dyrt avlidna.–David Leite

Vanliga frågor om gräslökblomvinäger

Behöver jag kyla min infunderade vinäger?

Nej, kylning är inte nödvändig. Förvara helt enkelt på en sval, mörk plats, borta från direkt solljus.

Hur ska jag använda min gräslökvinäger?

Använd den var som helst där du vill använda vitvinsvinäger, särskilt om du vill ha en antydan till löksmak. Den passar särskilt bra till salladsdressingar och marinader, och vi älskar den i denna marinerade linssallad.

Gräslöksvinäger

En bollburk fylld med gräslökblomvinäger och blommorna

Det är lätt att göra söt, delikat smaksatt gräslökblomvinäger. Blommorna rengörs och placeras i konservburkar och varm vitvinsvinäger hälls över. När den har svalnat lämnas vinägern på en sval mörk plats för att infundera och bli rodnig-rosa.

David Leite

24 matskedar | 1 1/2 koppar

4 kcal

  • Värm vinägern i en liten kastrull på låg värme tills den är precis varm. Håll utkik så att det inte kokar; du vill att värmen från vinägern ska förföra den mysiga, subtila smaken ur blommorna, inte förbränna dem.

  • Under tiden, sänk blommorna i en skål med kallt vatten och svep dem försiktigt runt för att spola bort all smuts och insekter som har tagit sin bostad. Dumpa blommorna i ett durkslag och slå det mot sidan av diskbänken för att skaka av överflödigt vatten.

  • Fyll pintburken med blommorna. Var inte för Martha om detta. Det är okej om blommorna krossas lite.

  • Häll tillräckligt med av den varma vinägern i burken bara för att sänka blommorna, använd en metallsked för att trycka ner eventuella felande blommor som vill flyta upp över toppen. Du kanske inte behöver all vinäger.

  • Låt vinägern svalna, lägg sedan en fyrkant med bakplåtspapper över burkens öppning och skruva på toppen. Du vill vara säker på att ättikan inte kommer i kontakt med metalllocket, eftersom syran kommer att erodera ytan på locket och göra otäcka saker till smaken av din infunderade vinäger. Naturligtvis kan du göra kort med detta genom att använda en burk med glaslock – jag kan bara aldrig hitta dem. Placera behållaren på en mörk, sval plats som är så gömd att du kommer att glömma det. Denna infusion drar nytta av en lång brant – minst 1 till 2 veckor. Tro mig, vinägern kommer att välsigna dig rikligt för ditt tålamod – eller din glömska.

  • När du är nöjd med bryggens gräslökstyrka, sila den genom en fin sil och släng de förbrukade blommorna. Häll vinägern i din favorit (helst glas) steriliserade flaska med en gummipropp och visa framträdande. Dess nyans – rodnaden av en mycket generad Rosé – är en bra konversationsstartare. Glöm bara inte att använda den.

Servering: 1matskedKalorier: 4kcalKolhydrater: 1gProtein: 1g (2 %)Fett: 1g (2 %)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 1gNatrium: 1mgKalium: 18mg (1 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 181IU (4 %)C-vitamin: 2mg (2 %)Kalcium: 5mg (1 %)Järn: 1mg (6 %)

Ursprungligen publicerad 26 maj 2012

Recept © 2012 David Leite. Foto © 2012 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply