Till denna grillade radicchiosallad delas radicchio i fjärdedelar, penslas med olivolja och grillas tills den är knaprig. Den kastas sedan med ädelost och ringla med en snabb vinägrett. Lika delar söt och rökig.

En vit tallrik, staplad med kvartad grillad radicchio toppad med smulad Gorgonzola-ost.

Att skära radicchio-huvudena på längden och grilla dem förvandlar dess smak från bitter till mjukt söt och rökig. Att duscha de varma bladen med balsamicodressing och smulad gorgonzola ger komplexiteten, men inte på ett förgyllande sätt.

Vissa livsmedel är svårare att kombinera med ett vin än andra. Det här är en av de knepiga, eftersom det finns en sött bitter komponent, en mycket sur vinäger (eller vinägrett, om du så vill) och en skarp ädelostkomponent. Jag föreslår en pinot grigio, eftersom dess gnistrande syra är en fin folie för rikedomen av Gorgonzola i salladen.–Christine Hanna

  • Förvärm en gasolgrill till medelhög eller förbered en medelvarm eld i en kolgrill.
  • Skölj radicchiokvarteren och klappa dem torra. Borsta radicchiokvartarna med olja och lägg huvudena på grillgallret. Täck över och koka, vänd vid behov, tills grillen är markerad men fortfarande krispig i mitten, 2 till 3 minuter per sida. Överför till en tallrik.
  • Vispa i en liten skål tillsammans 1/4 kopp olivolja, vinäger, senap, salt och peppar. Dela de grillade kvartarna mellan tallrikar och smula gorgonzolan över toppen. Ringla över balsamicovinägretten och servera pronto.

*Vad är radicchio?

Radicchio tillhör familjen lövcikoria (i motsats till örtcikoria) och är en bitter och kryddig, röd ådrad sallad. Och det är en sallad – även om dess tätt kompakta huvud skulle få dig att tro att den är en del av kålfamiljen. Övrig. sallad i cikoriafamiljen inkluderar belgisk endive och lockig endive. Det används flitigt i italiensk matlagning, där det ofta grillas med olivolja eller sauteras och tillsätts till risotto. Det är också populärt på hösten, eftersom smaken mjuknar avsevärt efter att det kalla vädret sätter in.

Servering: 1 delKalorier: 150 kcalKolhydrater: 1 gProtein: 4 gFett: 14 gMättat fett: 5 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 8 gKolesterol: 14 mgNatrium: 368 mgKalium: 58 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 146 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 102 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 Christine Hanna. Foto © 2010 Sheri Giblin. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Mums! Efter att ha provat många grillade radicchio-versioner blev jag glad över att finna att detta är min nya favorit. Jag bara älskar den saftiga men ändå frazzly karamelliserade radicchioen med Dijonens rynka och sötman i balsamico. Den krämiga, smuliga, lätt smältande osten gör den nästan perfekt. Extremt välbalanserad. Det ser också vackert ut. Bara jag tänker på det just nu gör mig nästan galen. Kanske skulle några rostade valnötshalvor också passa bra…

Detta radicchio-recept är mycket snabbt och enkelt att förbereda och kommer att komplettera nästan alla grillade rätter. Grillningen och vinägretten dämpar bitterheten hos radicchio för att skapa en mycket trevlig smakblandning. Detta är också mycket mottagligt för variationer. Du kan använda lite honung eller lönnsirap istället för balsamico och en rökt ost istället för gorgonzola (även om vilken rik ädelost fungerar).

Hur du än förbereder detta, prova att ta bort de sega kärnbitarna från radicchion innan servering. Den håller ihop bladen på radicchiokvarteren när de grillas, men jag har tyckt att den inte är så välsmakande.

Source link

Rate this post

Leave a Reply