Denna portugisiska grillade räkor med piri-piri kräver att räkorna marineras i en het pepparsås och sedan grillas. Ett klassiskt recept och en snabb vardagsmiddag.

Träffa nästan vilken som helst strandpromenad i Portugal, så hittar du dessa grillade räkor med piri-piri-sås på menyn. Heck, du hittar dem till och med på många bakgårdar såväl som på lyxiga restauranger. Men jag gillar dem bäst på stranden, sittande under ett enormt Sagres paraply (Sagres är ett märke av portugisiskt öl), med en bit bröd och en kall drink för att släcka den brinnande värmen.–David Leite

VAD ÄR PIRI-PIRI-PAPPER?

Piri-piri. Bara rullar av tungan, va? Det är faktiskt swahili för “peppar peppar” även om “piri-piri” också är hur det uttalas på portugisiska. Dessa heta paprika kom till Portugal via Afrika. Mycket kontroverser omger detaljerna, men det räcker med att säga, alla som har upplevt samma sås är tacksamma för att paprikorna hittade sin väg till Portugal, hur det än hände. Det tror vi att du också kommer att vara. Men leta inte efter den färska piri-piri-peppar stateside eftersom du inte kommer att hitta dem. Du kan ersätta thailändsk fågel, röd jalapeño, santaka, arbol, cayennepeppar eller tabascopeppar istället.

  • Kombinera räkor och piri-piri-sås i en stor återförslutningsbar plastpåse och rör om för att täcka. Lägg påsen i en grund form och ställ den i kylen för att marinera, vänd den några gånger, i flera timmar.

  • Värm en gas eller kolgrill till medium för indirekt värme. Trä upp räkorna och citronklyftorna på spett och smaka av med salt. Grilla räkorna på indirekt värme, vänd flera gånger, tills de är precis ogenomskinliga, cirka 6 minuter. För en extra smakpigg, pensla spetten med färsk piri-piri-sås precis innan servering.

Servering: 1 delKalorier: 297 kcalKolhydrater: 3 gProtein: 58 gFett: 4 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 1 gKolesterol: 714 mgNatrium: 3393 mgKalium: 332 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 79 IUC-vitamin: 61 mgKalcium: 422 mgJärn: 6 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 David Leite. Alla rättigheter förbehållna.


Recepttestares recensioner

Jag letar alltid efter nya sätt att ha räkor, och det här enkla receptet på grillade räkor är en vinnare. Piri-piri-sås kan vara ganska kryddig, och min butik som jag köpte var ganska varm, så när jag väl gav räkorna en skvätt färsk citronsaft precis innan jag grillade dem, och resultatet blev den perfekta balansen mellan värme och sötma från räka. Jag använde 13-15 count räkor, så de var ganska stora att stå upp mot grillen. Jag serverade den med en hemmagjord fänkålssallad. Jag kan lätt se att man placerar dessa räkor i en mjöltortilla med en avokadocrema och lite krispigt inlagd grönsak!

Det här receptet på grillade räkor med piri-piri-sås är riktigt snabbt att förbereda om du använder redan skalade och deveirade räkor som jag gjorde, så det blev den perfekta kvällsmåltiden. Tillsatsen av citronklyftorna på spetten var en första för mig och ett definitivt tillskott till framtida grillning. Det enda jag skulle vilja nämna är att om någon använder en Piri-Piri-sås som köpts i butik för att se till att det är en sås av god kvalitet och inte innehåller mycket natrium. Jag gjorde det här receptet två gånger eftersom första gången jag använde Nandos medium sås och räkorna var alldeles för salta. Så jag gjorde det igen men den här gången använde jag Macarico Piri-Piri som var lägre i natrium och räkorna blev perfekt.

Ursprungligen publicerad 10 maj 2012

Source link

Rate this post

Leave a Reply