Denna enkla chokladkaka kontrollerar alla lådor: lätt, fuktig, enkel, klassisk. Och, viktigast av allt, den har en rik chokladsmak tack vare en härlig blandning av osötad choklad och kakaopulver. Klä upp den med frosting och förbered dig på att bli tillfrågad i sekunder.

Anpassad från Emily Luchetti | Den orädde bagaren | Little, Brown & Company, 2011

Denna grundläggande chokladkaka kan ha ett blygsamt namn men den väcker reaktioner som är mycket mer passionerade än vad dess ödmjuka namn skulle få dig att tro. Vi hör många säga att detta lätt är en av de bästa chokladkakor de någonsin har upplevt, än mindre gjort själva, och att det har blivit deras bästa födelsedagstårta. Dess skapare, konditor Emily Luchetti, förklarar att den lätt kan varieras med olika glasyrer så att den verkar lite olika varje gång, precis som Luchettis Basic White Cake som så många av er ansåg vara den absolut bästa också.– Renee Schettler

VARFÖR MÅSTE JAG SIKTA TORRA INGREDIENSER?

Att sikta torra ingredienser gör ett par saker – viktigast av allt, det tar bort klumpar. Klumpar som leder till koncentrerade fläckar av ingredienser i din färdiga tårta. Allt blandas jämnt när du tillsätter vätskan, vilket säkerställer en lyckad bakning. Det hjälper också till att få din smet att jäsa till en lättare och fluffigare kaka genom att tillsätta luft till blandningen. Om du inte har en sikt, fungerar en sil eller visp eller till och med en gaffel också.

 • Värm ugnen till 350°F (176°C) och justera ugnsgallret till mittläget. Smöra bottnarna och sidorna av två 9-x-2-tums runda kakformar och belägg dem jämnt med kakaopulver, ta bort eventuellt överskott.

 • I en liten skål, rör ihop kakaopulver och vatten för att göra en pasta.

 • Lägg chokladen i en värmesäker skål över men inte vidrör en kastrull med sjudande vatten. (Fortsätt och använd a dubbelpanna om du har en.) Värm chokladen, rör om och skrapa skålens sidor då och då med en gummispatel, tills chokladen är slät och smält. Låt svalna till rumstemperatur.
 • Håll en sil eller en fin sil över en stor skål eller en bit bakplåtspapper och sikta ihop mjöl och bakpulver. (Om du använder en sil, häll helt enkelt båda ingredienserna i silen och slå försiktigt handen mot kanten.) Lägg saltet ovanpå.

 • Använd en stativmixer eller en handhållen mixer på medelhastighet, vispa ihop smör och socker tills det är slätt.
 • Skrapa ner skålens sidor med en gummispatel och blanda sedan i äggen, 1 i taget, bara tills de blandas.

 • Sänk hastigheten till låg och tillsätt kakaomassan och blanda bara tills den blandas följt av den smälta chokladen och fortsätt att blanda tills den är ordentligt blandad.

 • Med mixern fortfarande på låg hastighet, tillsätt hälften av den siktade mjölblandningen, blanda noggrant. Tillsätt sedan hälften av mjölken. Upprepa med det återstående mjölet och sedan den återstående mjölken, blanda väl efter varje tillsats. Fördela smeten mellan formarna och fördela den jämnt med hjälp av spateln.

 • Grädda kakorna i mitten av ugnen tills ett spett i mitten kommer ut rent, 25 till 30 minuter.

  ☞ TESTERTIPS: Om du behöver ställa kakformarna på två olika galler i ugnen, byt formarna halvvägs genom gräddningen för att säkerställa att de bakas jämnt.

 • Låt kakorna svalna i sina formar på galler.

 • Forma ut kakorna genom att köra en vass kniv runt innerkanten av varje form och sedan lägga en tallrik ovanpå den och vända både kakan och tallriken. Ta bort pannorna. Kyl kakorna helt innan servering eller frosting. (De inslagna tårtskikten håller sig i rumstemperatur i några dagar eller i frysen i upp till ett par månader.)

Servering: 1 skivaKalorier: 408 kcalKolhydrater: 56 gProtein: 8 gFett: 20 gMättat fett: 12 gTransfett: 1 gKolesterol: 110 mgNatrium: 205 mgKalium: 241 mgFiber: 4 gSocker: 35 gVitamin A: 499 IUKalcium: 58 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2011 Emily Luchetti. Foto © 2011 Boyloso. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Detta kommer att vara det “go-to” grundläggande receptet för chokladkaka för min familj. När jag skar i kakan var konsistensen perfekt. Det var fuktigt och lätt, tätt men inte tungt. Smakerna av kakaon och osötad choklad blandas väl ihop för att ge kakan en djup smak utan att bli alltför rik och den perfekta balansen mellan sött och choklad. Mina provare behövde inte ens, och bad inte om, ett glas mjölk. När de var färdiga med sina bitar bad de helt enkelt om en till.

Den här kakan är jättegod utan frosting och skulle nog passa lika bra till den. Receptet ger en kaka som bakar upp högt men som inte droppar över sidorna av pannan och på botten av ugnen. Jag bakade mina i 2 hjärtformade formar och de blev vackert. Mina kakor krävde 30 minuters gräddningstid men det kan ha berott på formen på mina formar.

Detta grundläggande recept på chokladkaka är väldigt enkelt och snabbt att göra, även för en icke-bagare som jag själv. Själva kakan var underbar — fuktig, lätt, chokladig men inte överdrivet så och långt ifrån för söt. Mitt litet barn ville lägga till lite glasyr, men jag bestämde mig istället för att göra en blandning av färskost, socker och mosade jordgubbar och det var en stor hit för alla – min äldre dotter bad mig till och med göra den här tårtan till hennes födelsedag nästa månad.

Inte säker på om detta har med min ugn att göra, men efter 20 minuter var mitten av kakan fortfarande ganska flytande. Jag lämnade den i 7 minuter till och det gjorde susen. Även om jag smörade kakformarna väldigt bra hade jag lite problem med att få ut kakorna. Nästa gång ska jag använda springformar.

Source link

Rate this post

Leave a Reply