Den här gula tårtan med chokladglasyr är en vink till den allestädes närvarande 50-talets kakmix och konserverad glasyr men förlitar sig på riktiga, igenkännliga ingredienser – inklusive mjöl, smör, ägg, socker, mjölk och vanilj – som du förmodligen redan har till hands . Lätt att göra med all välbekant smak, enkelhet och idiotsäkra resultat men utan de mystiskt klingande ingredienserna. Och exponentiellt mer spektakulärt.

Något så här läckert kommer naturligtvis från Caitlin, den geniale konditorn bakom kokboken Modern konst efterrätter. Denna ödmjukare tårta är en hyllning till Caitlins ensamstående pappa, eftersom den återskapar smakerna från den köpta tårtblandningen och konserverad glasyr som han använde för att göra hennes födelsedagstårtor. Caitlin säger att kakan kan gräddas i förväg, men glasyren bör göras precis innan glasyr.–Claudia Wu

HUR GÖR JAG EN TRELAGERSKAKA?

För att göra en ännu mer imponerande version av denna tårta, använd en djupsidig 8-tums (20-cm) kakform med 3-tums (8-cm) sidor. Gör bara en kaka – du ska baka kakan i 55 till 60 minuter. Trimma toppen av kakan enligt receptinstruktionerna ovan och använd sedan en tandad kniv för att skiva kakan horisontellt i 3 lika stora lager. Lägg det nedre lagret på ett tårtställ och frosta toppen av det. Stapla mellanlagret ovanpå och frosta det. Stapla det sista lagret ovanpå och frosta toppen och sidorna av kakan. Eller, om du föredrar det, kan du till och med göra 24 cupcakes (minska tiden i ugnen till 18-20 minuter) och låt dem svalna 10 minuter innan frosting.

Till chokladfrostingen

Gör den gula kakan

 • Värm ugnen till 350°F (175°C).

 • Smör och mjöl två vanliga 8-tums (20 cm) runda kakformar. Klä botten av formarna med bakplåtspapper klippt för att passa.
 • I en medelstor skål, vispa tillsammans äggulor, 1/2 kopp mjölk och vanilj.
 • I skålen med en stående mixer försedd med paddelfästet på låg hastighet, blanda mjöl, strösocker, bakpulver och salt i cirka 30 sekunder. Tillsätt den återstående 1/4 kopp mjölk och blanda tills den precis är fuktad, cirka 15 sekunder.
 • Tillsätt smöret och vispa på medelhastighet tills det är slätt och luftat, 1 1/2 till 3 minuter. Skrapa ner skålens sidor med en gummispatel. Tillsätt äggblandningen i 3 omgångar, blanda på medelhastighet i 20 sekunder och skrapa ner skålen efter varje tillsats.

 • Skrapa smeten i de förberedda formarna och jämna till ytan med en förskjuten spatel. Grädda, rotera formarna en gång under gräddningen, tills kakan fjädrar tillbaka när den trycks försiktigt i mitten eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren, 25 till 30 minuter.

 • Låt kakan svalna i formarna på galler i 30 minuter. Kör sedan spateln runt pannornas kanter. Vänd upp kakorna på gallret och ta bort formarna och bakplåtspappret. Låt svalna tills du kan hantera dem, ca 20 minuter.

 • Vänd försiktigt på kakorna igen så att de hamnar med rät sida upp. Låt svalna helt, slå in tätt i plastfolie och ställ i kylen i minst 3 timmar innan du sätter ihop.

Gör chokladfrostingen

 • Placera chokladen i en metallskål över en kastrull med knappt sjudande vatten, med botten av skålen nära, men inte vidrör, vattnet. Vänta tills chokladen smält.

 • Kombinera konditorernas socker, kakaopulver och salt i skålen på en stavmixer utrustad med paddelfästet på låg hastighet.

 • Tillsätt den smälta chokladen, mjölken och vaniljen och blanda tills alla ingredienser är kombinerade, cirka 1 minut. Öka hastigheten till medium och blanda i ca 1 minut. Använd en gummispatel och skrapa skålens sidor.

 • Tillsätt smöret och blanda på medelhög hastighet tills frostingen är lätt och fri från klumpar, 2 till 5 minuter. Glasyren är bäst när den används direkt.

Montera den gula kakan med chokladfrosting

 • Lägg de avsvalnade kakorna på en plan, stabil arbetsyta. Använd en lång, tandad kniv och skär av den rundade toppen av varje kaka så att ovansidan är perfekt jämn. Placera 1 tårta på ett tårtställ och frosta toppen av den. Stapla det återstående lagret ovanpå och frosta toppen av det såväl som sidorna. Skiva, servera och sluka.

Servering: 1 skiva/skivaKalorier: 515 kcalKolhydrater: 77 gProtein: 6 gFett: 23 gMättat fett: 14 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 7 gTransfett: 1 gKolesterol: 118 mgNatrium: 265 mgKalium: 183 mgFiber: 3 gSocker: 56 gVitamin A: 616 IUKalcium: 115 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2017 Kerry Diamond | Claudia Wu. Foto © 2017 Alpha Smoot. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Ett perfekt recept för tårta och frosting att ha i bakfickan för hemlagade födelsedagsfirande. Jag var angelägen om att testa detta recept eftersom min favorit kakmix alltid har varit Betty Crocker Yellow Cake mix. Ibland köpte jag mixen bara för att äta upp smeten. Jag älskade smeten ännu mer än den färdiga kakan (som jag alltid parade ihop med en burk krämig chokladfrosting och strössel och den överblivna frostingen var jättebra för att doppa kringlor etc.).

Jag blev positivt överraskad när jag smakade på den här smeten. Ingen lögn, den smakade precis som boxmixsmeten på ett icke-tillverkat sätt och det är en total komplimang! Glasyrreceptet är 10 gånger bättre än en konserverad version och det lilla tillskottet av koshersalt är perfekt och gjorde det så mycket mer läckert.

Det enda jag skulle ändra nästa gång är att helt enkelt göra den till en 2-lagerstårta. Kakformen jag använde var en springform som mätte närmare 9 tum i diameter och 2 1/2 tum på höjden. Mina lager blev något tunnare än om jag hade en 8-tums panna som var 3 tum djup, som rekommenderas i receptet, men de tunna lagren möjliggjorde mer frosting i varje tugga. Detta eliminerade också behovet av att köra en spatel runt kanterna på pannan eftersom de separerade naturligt.

Kakan var så lätt att skiva och manövrera. Det fick mig att känna mig säker på mina tårtlagerförmågor. Glasyren var väldigt lätt att breda ut och gav exakt den mängd jag behövde för att täcka varje lager och hela kakan. (Var inte orolig över hjärnmembranets utseende på toppen av kakan. Den här delen kommer att trimmas av senare för att få en snygg platt topp.)

Vad roligt! Denna gula tårta med chokladfrosting är avsedd för att fira. Chokladfrostingen ger efter för en fuktig gul kaka. Det smakar lika gott som det ser ut. Glasyren är härlig och fyllig med subtilt sötad choklad. Vaniljkakan och chokladfrostingen kompletterar varandra perfekt. Du vill ha en gaffel med både kaka och frosting i varje tugga.

Jag använde två 8-tums hjärtformade kastruller. Jag har ingen kakform med 3-tums sidor så jag bestämde mig för att använda 2 formar. Jag bakade kakorna i 30 minuter. Topparna var släta och en tandpetare kom ut ren. Jag lät kakorna svalna i formarna i 30 minuter och sedan ut ur formen i 30 minuter och lindade sedan in dem i plast och frös in dem i 1 timme istället för att kyla dem eftersom jag inte hade 3 timmar att vänta.

Eftersom jag använde 2 formar och de kom ut med en fin slät topp behövde jag inte skära kakorna. Glasyren gick lätt och hade fått nog om jag hade gjort 3 lager.

Source link

Rate this post

Leave a Reply