Denna hallonmandelsmuletårta är gjord med rostad mald mandel, färska eller frysta hallon och en farinsockerstreusel-toppning. Det är en enkel efterrätt, men vi njuter gärna av det till frukost också.

En hallon-mandel smulkaka, med en skiva på sidan på en cirkel av bakplåtspapper

Anpassad från Ana Zelić | The Cake Chronicles | Page Street Publishing, 2021

Även om jag älskar att göra lagerkakor, ibland behöver du bara en enkel, snabb och läcker efterrätt. Och det är precis vad denna hallonmandelsmuletårta handlar om. Den är mör, fuktig, smörig och toppad med min favoritfrukt och knaprig streusel. Det kan nästan gå över till en frukostmåltid, eller hur? För en rikare smak, hoppa inte över att rosta nötterna. Tro mig, det gör hela skillnaden.— Ana Zelić

Vanliga frågor om hallonmandelsmuletårta

Hur rostar man mald mandel eller mandelmjöl?

Häll ner den malda mandeln eller mandelmjölet i en liten stekpanna. Vrid värmen till medelhög och använd en värmebeständig spatel, bryt upp eventuella klumpar och rör om kontinuerligt. Mandelmjölet kommer att ta ett tag att rosta, men när det gör det händer det väldigt snabbt. Så gå inte iväg eller kolla texter, annars kommer det att svida.

Så snart du ser mandelmjölet ta färg, ta bort kastrullen från värmen och fortsätt att röra om. Om mjölet inte är så rostat som du vill, sätt tillbaka stekpannan till värmen en kort stund, ta bort den och rör om. Upprepa tills önskad rostighet uppnåtts och överför sedan till en tallrik för att svalna helt.

Hur förvarar du denna tårta?

Som Ana säger, den här kakan är godast när den är varm. Men om du har överbliven tårta, täck över den väl och skjut in den i kylen. Det håller i flera dagar. Se bara till att låta kakan bli rumstemperatur igen innan servering.

Hallonmandelsmuletårta

En hallonmandelsmuletårta, med en skiva på sidan på en cirkel av bakplåtspapper

Denna hallonmandelsmuletårta är gjord med rostad mald mandel, färska eller frysta hallon och en farinsockerstreusel-toppning. Det är en enkel efterrätt, men vi njuter gärna av det till frukost också.

Prep 30 minuter

kock 50 minuter

Total 1 timme 20 minuter

Gör streuseln

  • I en medelstor skål, sikta ihop mjöl, farinsocker och salt. Tillsätt gradvis det smälta smöret under omrörning med en gaffel tills blandningen börjar klumpa ihop sig. Ställ in i kylen medan du gör kakan.

Gör tårtan

  • Värm ugnen till 350°F (175°C). Spraya eller smör en 9-tums (23 cm) rund springform och klä med en cirkel av bakplåtspapper.
  • I en medelstor skål, sikta ihop mjöl, bakpulver, kanel och salt. Tillsätt den rostade malda mandeln eller mandelmjölet och vispa ihop. I en liten skål, vispa lätt gräddfil, vegetabilisk olja, mjölk och vanilj tillsammans.

  • I en stor skål, med hjälp av en elektrisk handmixer, eller i skålen på en stavmixer utrustad med paddeltillbehör, vispa smör och farinsocker på medelhög hastighet tills blandningen blir blek och fluffig, 3 till 4 minuter.

  • Tillsätt äggen, 1 i taget, och se till att alla är helt blandade innan du tillsätter nästa. Skrapa skålens sidor ett par gånger med en silikonspatel för att se till att allt blandas ordentligt.
  • Sänk hastigheten till låg och vispa i mjölblandningen i tre tillsatser, omväxlande med gräddfilsblandningen. Efter varje tillsats, vispa blandningen bara tills allt är införlivat för att undvika övermixning av smeten.

  • Skrapa ner smeten i den förberedda pannan och fördela jämnt. Strö över hallonen och strö över den kylda streuseln.

  • Grädda tills kakan är spänstig ovanpå och ett spett som sticks in i mitten kommer ut mestadels rent, 40 till 50 minuter.

Att tjäna

  • Ta ut kakan från formen och lägg den på ett serveringsfat. Pudra lätt med konditorsocker och toppa med skivad mandel och hallon, om du använder. Även om den bäst serveras färsk och varm, håller kakan i kylen i flera dagar, täckt, men se till att ta ut den ur kylen minst en timme innan servering.

Servering: 1skivaKalorier: 401kcal (20 %)Kolhydrater: 44g (15 %)Protein: 6g (12%)Fett: 23g (35 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 1gKolesterol: 74mg (25 %)Natrium: 209mg (9 %)Kalium: 189mg (5 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 21g (23 %)Vitamin A: 490IU (10 %)C-vitamin: 4mg (5 %)Kalcium: 101mg (10 %)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 22 februari 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply