Detta recept på hamantaschen, från Rose Levy Beranbaum, gör söta mjuka kakor fyllda med en syltig vallmo- och aprikosblandning. Perfekt för Purim eller när du vill ha något speciellt.

Tio hamantaschen - syltfyllda, triangelformade bakverk - på en vit bakgrund.

Anpassad från Rose Levy Beranbaum | Cookiebibeln | Skörd, 2022

Hamantaschen är kakorna som traditionellt görs för den judiska högtiden Purim.

De är lätta att forma men inte lika lätta att baka för om degen är mjuk – som den ska vara – tenderar den vackra triangelformen att kollapsa. Bagare kompenserar ofta genom att göra en kraftigare deg, som då blir mindre god.

Jag är glad över att kunna erbjuda den här enkla lösningen: Gör återanvändbara “pannor” av aluminiumfolie för att ge stöd för bildperfekta små bakverk.

Fyllningar med aprikos och katrinplommon är också gott, men jag sträcker mig alltid efter vallmofröhamantaschen. Jag älskar den lite knapriga vallmofröfyllningen med den knapriga, möra, smöriga degen. Jag tycker att en mindre kaka är mest tilltalande och lättast att äta, och ingen kommer att hindra dig från att äta två eller ens tre!–Rose Levy Beranbaum


Varför våra testare älskade detta

Linda P. gladde sig över att ”kakorna blev precis som jag tänkt mig, med en mör, flagnande degoch en perfekt kompletterande fyllning.”

Nadine B. höll med Linda om att degen var “lätt, flagnande och läcker,” och hon älskade att de “såg ut som små juveler.”

Anteckningar om ingredienser

 • Vallmofrön– Vallmofrön har en hög oljehalt och är därför benägna att härskna, särskilt om de köps malda snarare än hela. När vallmofrön börjar vända smakar de väldigt bittert. För att undvika det, förvara hela eller malda vallmofrön i en lufttät behållare i frysen. Om du köper malda vallmofrön och inte har en våg, mät upp 3/4 kopp.
 • Honung–Använd mildsmakad honung här, eftersom starka sådana, som bovete eller kastanj, kommer att övermanna smaken av fyllningen.
 • Aprikoskonserver–För att förbereda aprikosfyllningen, placera ca 1/4 kopp aprikoskonserver i en mikrovågsugn behållare och koka upp. (Alternativt, placera konserverna i en liten kastrull och låt koka upp på medel-låg värme, under konstant omrörning.) Använd baksidan av en sked och tryck in konserverna genom en sil till en liten skål; kassera den lilla mängden massa.

Hur man gör detta recept

 1. Förbered smör, grädde och mjölblandningar. Tärna och kyl smöret. Vispa grädden och äggulan. Vispa mjöl och salt.
 2. Gör degen i en matberedare. Blanda sockret. Tillsätt smörblandningen och sedan mjölet, pulsera mellan varje tillsats. Tillsätt äggblandningen och pulsera tills det precis blandas.
 3. Slå ihop degen och knåda tills den är slät. Dela degen på mitten och slå in den i plast. Kyl tills den stelnar.
 4. Gör fyllningen. Mal vallmofrön och rör ner dem i mjölken. tills mjölken absorberats. Rör ner socker, honung, citronskal och lite sylt.
 5. Förbered äggglasyren. Blanda ihop ägget och mjölken och sila sedan ner i en liten skål.
 6. Rulla degen mellan två stycken plastfolie. Skär ut runda kakor.
 7. Doppa fyllningen i mitten av varje kaka.
 8. Forma kakorna till trianglar. Pressa foliecirklar runt utsidan av varje för att hjälpa dem att behålla sin form. Kyla.
 9. Grädda hamantaschen tills gyllenbrun.

Vanliga frågor om recept

Vad är hamantaschen?

Som författaren Rose Levy Beranbaum förklarar, “Hamantaschen är kakorna som traditionellt görs för den judiska högtiden Purim. De är triangelformade för att representera hatten som bars av skurken Haman i Purimberättelsen.”

De gjordes ursprungligen med en jästbaserad deg, men har med tiden, med tillgången på bakpulver, blivit mer av en kaka. Vallmofröfyllning är vanligast, dock är fyllningar gjorda med dadlar, samt aprikossylt eller hallonsylt populära. Du kan till och med hitta dem med choklad, Nutella eller till och med salta fyllningar.

Kan man frysa hamantaschen?

Bakad och kyld hamantaschen kan frysas i en lufttät behållare i upp till 3 månader. Tina helt innan servering.

Kan jag göra dessa i förväg?

Ja. Monterade, obakade hamantaschen kan förberedas en dag i förväg och förvaras i kylen tills du är redo att baka dem. Hamantaschen-degen kan förberedas upp till 3 dagar före gräddning, eller frysas i upp till 6 månader. Tina i kylen över natten innan du rullar.

Hjälpfulla tips

 • Det bästa sättet att mala vallmofrön är i en specialdesignad vallmofrökvarn. En mixer kommer att fungera, men inte riktigt lika bra, och glöm en matberedare.
 • Äggglasyren kan bytas ut mot vatten.
 • Som alla delikata bakverk serveras dessa bäst dagen de görs. Men de kommer att hålla, lätt täckta, i rumstemperatur i upp till 5 dagar, eller frysta för längre lagring.

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Hamantaschen

Tio hamantaschen - syltfyllda, triangelformade bakverk - på en vit bakgrund.

Dessa populära judiska kakor är fyllda med en söt fyllning av vallmofrön och aprikoskonservering och gräddade tills de är gyllene. De är en perfekt njutning för Purim, eller vilken timw du vill ha en söt bit.

Prep 50 min

kock 25 min

Total 2 timmar 15 min

Till den söta kakdegen

Till vallmofröfyllningen

Gör den söta kakdegen

 • Skär smöret i tärningar och ställ i kylen i minst 30 minuter. Vispa grädden och äggulan i en vätskemätare. Täck över och kyl.

 • I en medelstor skål, vispa ihop mjöl och salt.

 • Blanda sockret fint i en matberedare. Häll i de kalla smörtärningarna och pulsa tills sockret försvinner. Tillsätt mjölblandningen och pulsa tills smörbitarna inte är större än små ärtor.

 • Tillsätt äggblandningen och pulsera bara tills den är inkorporerad, cirka 8 gånger. Degen blir i smuliga bitar.

 • Töm degen i en plastpåse och använd utsidan av påsen för att trycka till den precis tills den håller ihop. Ta ut degen från plastpåsen och lägg den på ett mycket stort ark plastfolie. Använd plastfolien och knåda degen några gånger tills den blir en slät bit och det inte finns några synliga smörbitar.

 • Dela degen på mitten. Slå in varje bit löst i plastfolie och tryck till för att platta till en 4 tums (10 cm) skiva. Ställ i kylen i minst 30 minuter, eller tills den är tillräckligt fast för att rulla.

Gör vallmofröfyllningen

 • Mal vallmofrön i en kryddkvarn eller mixer. Om du använder malda vallmofrön, mät 3/4 kopp.

 • Värm mjölken på låg värme i en liten kastrull tills den är varm. Tillsätt vallmofrön och rör tills mjölken absorberats.

 • Ta bort kastrullen från värmen och rör ner socker, honung, citronskal och 1 matsked aprikoskonserver tills det är inkorporerat. Kyl fyllningen till rumstemperatur. Reservera och täck över de återstående 1 msk aprikoskonserver.

Gör glasyren

 • Vispa ihop äggulan och mjölken i en liten skål. Sila av blandningen i en annan liten skål, tryck igenom den med baksidan av en sked. (Om det inte flyter smidigt, låt det sitta i rumstemperatur i några minuter.)

Rulla degen

 • Ta bort en degskiva från kylen. Om degen har svalnat i mer än 30 minuter, låt den stå tills den är mjuk nog att rulla, 5 till 10 minuter.

 • Pudra lätt en stor bit plastfolie med mjöl. Lägg degen ovanpå och mjöla lätt toppen. Täck med ytterligare en bit plastfolie och rulla degen till en 1/8-tum (3 mm) tjock oval.

 • Ta bort den översta biten av plastfolien och skär ut kakorna med en 3-tums (8-cm) skärare. Lägg var och en på en folieskiva. Samla ihop resterna och knåda ihop dem lätt. Forma till en platt biff, linda in i plastfolie och kyl tills den är tillräckligt fast för att rulla om.

 • Upprepa med den återstående degskivan.

Sätt ihop hamantaschen

 • Pensla de yttre 6 mm (1/2 tum) av varje degrund med ett tunt lager av äggglasyr. Lägg 2 tsk vallmofröfyllning i mitten av rundan.

 • Nyp ihop degen ordentligt på tre jämnt fördelade ställen för att bilda en hatt-effekt med tre hörn. Tryck folien mot sidorna av degen för att anpassa sig till formen, vik sedan in överflödig folie i varje hörn för att säkra den. Böj tillbaka de övre kanterna på folien något så att de inte reser sig över degen.

 • Klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper. Placera hamantaschen ca 1 1/2 tum (4 cm) från varandra på bakplåten. Kyl, täckt med plastfolie, tills den är fast, minst 30 minuter eller upp till över natten.

Grädda hamantaschen

 • Värm ugnen till 350°F (180°C) med ett galler i mittläget.

 • Grädda tills hamantaschen är lätt brynt, rotera bakplåten en gång under tillagningen, 15 till 20 minuter. Ställ bakplåten på ett galler. Använd kanterna på “pannorna” för att lyfta hamantaschen till ett separat galler för att svalna helt.

 • När kakorna är svalna, pensla vallmofröfyllningen med den återstående 1 msk aprikoskonserver. Rör eventuellt i lite aprikosbrännvin eller varmt vatten för att göra det mer flytande. Ta bort hamantaschen från folien innan servering.

 1. Mala vallmofrön –Det bästa sättet att mala vallmofrön är i en specialdesignad vallmofrökvarn. En mixer kommer att fungera, men inte riktigt lika bra. Glöm en matberedare.
 2. Byten –Äggglasyren kan bytas ut mot vatten.
 3. Lagring-Dessa serveras bäst dagen de görs, men håller sig lätt täckta i rumstemperatur i upp till 5 dagar, eller kan frysas i en lufttät behållare i upp till 6 månader.
 4. Gå framåt –Den söta kakdegen kan förberedas upp till 3 dagar före gräddning. Den obräddade hamantaschen kan monteras upp till 1 dag före gräddning.

Servering: 1hamantaschenKalorier: 141kcal (7 %)Kolhydrater: 17g (6 %)Protein: 2g (4 %)Fett: 8g (12%)Mättat fett: 4g (25 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0,2gKolesterol: 34mg (11 %)Natrium: 20mg (1 %)Kalium: 51mg (1 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 7g (8%)Vitamin A: 210IU (4 %)C-vitamin: 0,5mg (1 %)Kalcium: 63mg (6 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply