Harissa bakade ägg med getost kommer att göra dina morgnar (eller kvällar) exponentiellt bättre. 30 minuter senare får du en krämig och ostliknande, rökig och kryddig måltid som är tröstande och krångelfri.

Anpassad från Rebecca White | The Ultimate 5 Ingredient Cookbook | Page Street Publishing 2021

När de bakas i en unik maträtt – jag gillar att använda en tårtaform med räfflade kant – blir äggen en charmig mittpunkt på bordet. Den här rätten är mättande för alla måltider på dagen. Om du serverar detta till frukost, servera med bacon; till lunch och middag, servera med en grönsallad. Oavsett när du äter den här rätten, servera alltid knaprigt bröd.–Rebecca White

VAD ÄR HARISSA SÅS VS. KLISTRA?

Detta recept kräver harissasås, inte den traditionella nordafrikanska harissapastan, som tenderar att vara mer koncentrerad och salt. Både harissapasta och sås är gjorda av mald varm paprika, cayennepeppar, paprika, kummin, koriander och spiskummin men såsen har en tunnare konsistens och mindre salt.

De flesta livsmedelsbutiker har båda men om du inte kan hitta sås och råkar ha tillgång till harissapasta kan du bara späda ner den med en rejäl klick olivolja tills den har en bättre konsistens.

  • Justera ett ugnsställ till cirka 15 cm från broilern. Förvärm broiler till 550°F (288°C). Om broilern inte når 550°F (288°C), kan tillagningstiden bli något längre för båda stegen av tillagningsprocessen.

  • Knäck ägg i en skål och ställ sedan åt sidan. Kombinera harissa och grädde i en 9-tums (23 cm) keramisk tårtform eller broilersäker ugnsform. Fördela bitar av smör jämnt över harissa gräddblandningen.

  • Stek tills harissa börjar koka och smöret börjar få färg, 4 till 5 minuter.

  • Ta ut pannan från ugnen och tillsätt hälften av den hackade vitlöken, hälften av getosten och hälften av saltet. Rör om väl för att kombinera.

  • Häll försiktigt ägg i pannan, se till att de är jämnt fördelade. Fördela resten av saltet, vitlöken och getosten jämnt ovanpå harissan och äggen.

  • Sätt tillbaka pannan i ugnen och stek tills äggen är kokta till önskad form, 5 1/2 minuter för rinnande gulor, 7 minuter för fasta gulor. Titta noga på ägg. Vid stekning går övergången från brunt till bränt snabbt.

    ☞ TESTERTIPS: Om din broiler blir varm, eller om din ugn är mycket effektiv, börja kontrollera dina ägg cirka 4 minuter.

  • Ta ut från ugnen och låt stå i 1 minut. Toppa med färska örter, om du använder. Servera med knaprigt bröd.

Servering: 1 serveringKalorier: 375 kcalKolhydrater: 16 gProtein: 18 gFett: 25 gMättat fett: 13 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 8 gTransfett: 1 gKolesterol: 416 mgNatrium: 1324 mgKalium: 421 mgFiber: 4 gSocker: 8 gVitamin A: 1593 IUC-vitamin: 12 mgKalcium: 112 mgJärn: 3 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Rebecca White. Foto © 2021 Rebecca White. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Ägg är min allra favoritingrediens. Varje chans att lägga till nya äggrecept till min redan omfattande lista tas med iver. Dessa harissa-bakade ägg med getost gjorde ingen besviken! På ett ögonblick blev det frukost…

Det här receptet var lätt att följa, snabbt att tillaga och supergott. Mina broilerinställningar är hög och låg broil och jag glömde att ändra andra steget till lågt för äggen. Konsekvensen blev fasta äggulor och bruna fläckar efter 4 minuters stekning. Receptet var dock inte bortskämt. Nästa gång ska jag justera temperaturen för mina föredragna rinnande ägg. Jag glömde också lägga till den andra hälften av getosten. Detta visade sig vara ett välkommet misstag eftersom den mjuka smältosten gav en fräsch smak till de fastkokta äggen. För örter använde jag en blandning av min trädgårds färska koriander, mynta, persilja och salladslök.

För att spara tid och dra nytta av en varm ugn kokade jag baconstrimlor på nedersta hyllan och rostade sedan skivor av potatisbröd. Serverade en skiva bröd och 1 skiva bacon med en grönsallad klädd i citronvinägrett. Sedan slukade vi tre harissaäggen. Tom ugnsform. Nytt äggrecept. Win-win.

Den färdiggjorda harissasåsen är en bra bas för denna enkla rätt som är full av smak. Rätten går snabbt ihop för en enkel kvällsmåltid eller brunchförrätt.

Den milda harissasåsen kan vara svår att hitta men går att beställa online. Jag har inte ätit det tidigare men det skulle vara en fin sås att ha i skafferiet till detta recept eller som tillbehör till grillade grönsaker eller kött. Se till att arbeta snabbt när såsen kommer ut ur ugnen för att tillsätta de återstående ingredienserna och äggen medan såsen är rykande het.

Väl tillbaka i ugnen, låt det gå i minst de rekommenderade 5 1/2 minuterna. Äggen kan se färdiga ut ovanpå men vitorna måste fortsätta tillagas för att säkerställa att de är genomstekta. Rinnande gulor är läckra men okokta vita, inte bra! Att servera med knaprigt bröd är ett måste för att få i sig den smaskiga såsen.

Ursprungligen publicerad 28 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply