Hasselnötstimjantändstickor är tunna, krispiga kex gjorda av malda hasselnötter, ost och smör. Perfekt för mellanmål.

Under de senaste åren har Paris sett nya typer av matevenemang dyka upp: galleriöppningar där den serverade buffén matchar utställningen; mat- och vinprovningar på ovanliga platser (pråmar, museer, antika slaktare); kända kockar som lagar mat på gatan eller från marknadsstånd och erbjuder sin mat gratis; ätbara skulpturer som försvinner ner i tittarnas magar och måste byggas om dagen efter. Dessa initiativ härrör från en önskan att se på mat på ett lekfullt sätt och tas entusiastiskt emot av allmänheten.

Jag har haft möjlighet att delta i några sådana evenemang, inklusive ett i ett berömt parisiskt varuhus, där min partner Marion Chatelain och jag arrangerade en serie provningar som vi kallade Bar à Veloutés (“velouté” betyder “sammetslen” soppa”). Från den här baren serverade vi en färgstark variation av söta eller salta soppor i små shotglas, med ett urval av pålägg och doppare, så att folk kunde experimentera med smak och konsistens.

Dessa provningar innebär mer planering och logistik än man kan tro, men de är roliga och glädjande. Du får se smakarnas reaktioner på nära håll och får omedelbar feedback på dina idéer; de flesta besökare är nyfikna och uppskattande (bortsett från några graciösa karaktärer, men dessa är också underhållande), och maten försvinner alltid på nolltid, som gratis mat kommer att göra.

Bland de ätbara omrörarna vi skapade för Bar à Veloutés var dessa tvåbits tändstickor av hasselnötstimjan, tunna och smuliga och fräscha i smaken. Jag blev så tagen av dem att de snart lades till min repertoar som en ofta tillagad och älskad aperitifbit.–Clotilde Dusoulier

Vanliga frågor om tändstickor av hasselnötstimjan

Kan jag göra dessa tändstickor i en annan form?

För snabbare förberedelse, forma degen till två stockar (cirka 1 tum i diameter), lägg i frysen i 15 minuter och skiva tunt för att bilda runda kex.

Kan jag göra glutenfria tändstickor?

Du kan! En av våra testare använde en 1 till 1 ersättning och fann att hon bara behövde lite mer vatten för att få detta recept att fungera. Vi föreslår att du tillsätter en tesked vatten åt gången tills du når önskad konsistens (förmodligen 3 eller 4 teskedar totalt.)

  • I en stor blandningsskål, gnid ihop mjöl och smör tills blandningen bildar grova smulor. Tillsätt osten, hasselnötterna, timjanoch 1/2 tesked av saltet. Blanda väl. Tillsätt ägget och blanda med en gaffel. När ägget har absorberats, knåda degen lätt tills den går ihop och bildar en boll. Den ska vara så slät att den kan kavlas ut: om den är för torr, tillsätt lite kallt vatten, tesked för tesked, tills den når önskad konsistens.
  • Dela degen i två bollar, slå in i plast och ställ i kylen i 30 minuter eller upp till ett dygn. (Om du kyler den i mer än 2 timmar, ta bort den från kylen cirka 15 minuter innan du använder den, annars blir den för svår att arbeta med.)

  • Värm ugnen till 350°F (175°C) och klä en plåt med bakplåtspapper.

  • Ta bort en degboll från kylen. Kavla ut den tunt på en väl mjölad yta för att bilda en rektangel cirka 6 gånger 8 tum och 1/6 tum tjock. Vispa äggulan med 1 msk färskvatten i en liten skål. Pensla den här blandningen lätt över degrektangeln och strö över 1/4 tsk salt.
  • Vänd degen så att den längsta kanten är vänd mot dig. Använd en vass kniv för att dela den i vertikala remsor ca 1/4 tum breda. Skär rektangeln på mitten horisontellt så att varje tändsticka är 3 tum lång. Överför tändstickorna på det förberedda arket, lämna 1/2 tum avstånd mellan dem. Upprepa med den andra degbollen.

  • Grädda hasselnötstimjantändstickarna i 13 till 16 minuter tills de är lätt gyllene. Lägg över till ett galler för att svalna helt. De kommer att hålla i en vecka i en lufttät behållare i rumstemperatur.

Servering: 1 krackerKalorier: 26 kcalKolhydrater: 1 gProtein: 1 gFett: 2 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gTransfett: 1 gKolesterol: 8 mgNatrium: 47 mgKalium: 12 mgFiber: 1 gSocker: 1 gVitamin A: 42 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 15 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2007 Clotilde Dusoulier. Foto © 2007 Clotilde Dusoulier. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa var helt läckra! För att inte tala om hur snabbt de kom ihop. Jag ska erkänna att de var lite utmanande till att börja med att skära dem i tändstickor, men när jag väl rullade det gick det ganska snabbt. En sak att notera är att hasselnötterna verkligen behöver finhackas. Ett par av dem gick sönder på grund av de större bitarna av nöt.

Ett glas med ett tiotal hasselnötstimjantändstickor

Jag gjorde den första bollen i tändstickorna och den andra skar jag i kex. Men jag älskar bara hur söta tändstickorna är. Jag använde färsk timjan och jag kan inte vänta med att prova dem med citrontimjan. De var fantastiska serverade med en jordgubbs- och spenatsallad.

Dessa små timjanhasselnötständstickor är förtjusande. De är ungefär som en kex i pinneform. Räkna med att de är torra med en underbar smak. Kombinationen av smak och konsistens var en smakrik upplevelse. Jag serverade dem tillsammans med en klassisk fransk löksoppa och de var jättegoda. Jag kunde också se dem som en aptitretare tillsammans med ett sortiment av frukter och ostar.

De tog mig cirka 45 minuter från början till slut. Degen gick ihop vackert. Jag tillsatte bara en tesked vatten.

Här ändrade jag tekniken för receptet och jag skulle föreslå det eftersom det skulle göra receptet enklare och mer tidseffektivt. När jag knådat degen lätt, la jag en bit plastfolie ca 20 tum lång på min bänk. Jag lade sedan min deg på den nedre halvan och vek den övre halvan av plastfolien över den. Sedan rullade jag min deg lätt till en 6 x 8 tums rektangel. Jag lade in degen i frysen i 5 minuter, tills den var stel men inte frusen. Jag tog bort den från plastfolien och lade den på bakplåtspappret som låg på bakplåten. Jag använde äggsköljningen och sprintade med salt. Det var här jag skar min deg i skivor och lätt gled isär dem, redo att bakas.

De blossar lite när du bakar, så om du vill ha en tunnare tändsticka kan du rulla den till en 7 x 8-tums rektangel. Jag gräddade varje sats i 16 minuter i originaltjocklek. Jag fick 70 tändstickor.

Dessa är beroendeframkallande små godsaker som jag har varit tvungen att lägga utom räckhåll för att inte sluka. De är lite ostliknande, lite nötiga och salta, och timjan ger precis rätt touch för att komplettera allt annat.

Jag använde Bob’s Red Mill Gluten Free 1–1 mjöl och gjorde båda formerna. Det slutade med att jag tillsatte cirka 3 teskedar vatten till degen och önskar faktiskt att jag hade tillsatt minst en till för att ge degen mer återfuktning. Som det var gick en del av mynten och tändstickorna sönder under skärningen och jag tror att lite mer fukt hade löst det problemet. Degen kavlade ut lätt och de sista måtten för tändsticksdelen var perfekta. Att överföra tändstickorna till pannan var lätt med en spatel. Jag samlade helt enkelt flera åt gången och separerade dem när de väl låg på bakplåten. Det tog nästan 20 minuter för mynten att börja brunna och tändstickorna något längre vid 21 minuter.

De är definitivt värda att göra och servera till drinkar eller som mellanmål. Och på dag 3 verkar de fortfarande hålla sig bra.

Dessa kex är så läckra. Jag är ett stort fan av en ostfärgad kex och hasselnöten i dessa ger en fin rik smak överlag. Jag gillar att du kan justera gräddningstiden för dessa kex för din favoritnivå av krispighet (den föreslagna gräddningstiden på 12-16 minuter var perfekt för ett mjukt till knaprigt spektrum; 12 minuter för en mjukare kex, 16 minuter för en snabbis kracker). Det är ett gediget recept och blir riktigt snygga tändstickor eller rundor.

Det var väldigt lätt att dra ihop den här degen. Degen höll ganska bra utan vatten, men jag tillsatte bara en matsked för att göra det lite lättare att forma degbollarna.

Kavla ut degen: måtten verkade korrekta. Jag skar degen i en rektangel för att vara säker på att jag kunde få 3-tums storlekarna. Jag tyckte inte alls att de var svåra att flytta till kakbladet.

Jag provade både tändstickor och rundlarna, men istället för att kavla min deg till en stock använde jag bara en kexfräs för att få rundlar. Baserat på min erfarenhet av världsfredskakor och andra sådana kylskåpsdegar tror jag inte alls att den här degen skulle skivas till tunna kex så lätt, så det skulle jag inte rekommendera.

Vilka läckra bitar att nappa på! Jag älskar tanken på att servera dem stående i en tumlare. Det var jättekul att experimentera med detta recept. Jag använde hälften av degen för att göra tändstickor och den andra för att göra runda kex, och jag är glad att kunna rapportera att båda var en succé. Jag lämnade några av tändstickorna oskurna och lämnade dem 6 tum långa som miniatyrgrissini, dessa krispiga italienska brödpinnar. De obräddade pinnarna var lite ömtåliga, men överlag var de lätta att överföra till bakplåten. Jag förde bara min offset spatel under för att lyfta flera pinnar åt gången. (Om de går sönder är det bara att försiktigt slå ihop bitarna med fingrarna. De blåser upp något och binder sig i ugnen och blir ganska stadiga när de gräddas.)

Jag skulle dock hoppa över äggtvättningen nästa gång – den klibbiga ytan gjorde det besvärligt att skära degen i tunna stavar. Stocken för kexen var cirka 10 tum lång, 1 tum i diameter, och frysning av den i 15 minuter gjorde den perfekt för att skära den i 1/4 tum tjocka rundor. Stängerna gräddades på 16 minuter men jag lämnade dem i ugnen i 2 minuter till för en rikare färg. Jag gjorde samma sak med kexen: klar på 18 minuter med de ytterligare 2 minuterna för färg.

Prova pecorino Romano om du föredrar en skarpare ostsmak, och du kan säkert använda en starkare ört som oregano eller rosmarin för att komplettera sältan. Tändstickor och kex förvaras i minst 5 dagar.

Dessa tändstickor visade sig vara en ganska enkel och mångsidig godbit att göra. Kombinationen av nötter med ost och timjan är en favorit hos oss. Vi använde dem på en ostbricka och som ett komplement till en salladsrätt. Jag frös till och med in resten och har dragit ut dem och lagt till middagar som inte innehåller bröd. Kommer göra dessa om och om igen!

Jag behövde tillsätta 2 tsk vatten till min deg. Jag hade inga problem med att föra över pinnarna till bakplåten. De höll och frös väldigt bra.

Ursprungligen publicerad 25 november 2009

Source link

Rate this post

Leave a Reply