Havssalt-rosmarin sötpotatischips är absolut en uppgradering till din mellanmålsrutin. Jordnära, salt, lite söt och full av smak – gör dig redo för några av de mest eleganta potatischipsen hittills.

När mina barn var ganska små brukade jag göra dessa chips i ett (kanske missriktat) försök att få dem att prova nya grönsaker. Naturligtvis slukade de dem; vad ska man inte älska med stekt sötpotatis? Det kryddade saltet, smaksatt med en hint av rosmarin, klär upp dem bara lite. (Och när jag är på humör för något lite annorlunda, kryddar jag chipsen med chili, som anges i varianterna under receptet.)– Domenica Marchetti

KAN JAG GÖRA sötpotatischips i förväg?

Dessa chips kan stekas och saltas flera timmar i förväg och förvaras utan lock i rumstemperatur. Om de behöver bli knapriga, ställ in dem i låg ugn i 10 minuter. Och om du har rester eller vill göra dem waaaaaay i förväg, kan de förvaras i en lufttät behållare i upp till flera dagar, även om vi allvarligt tvivlar på att du kommer att kunna hålla händerna från dem tillräckligt länge för att använda någon av dessa instruktioner.

  • I en liten skål, blanda ihop havssalt och rosmarin. Avsätta.
  • Häll tillräckligt med olja i en stor kastrull för att nå ett djup av 1 tum. Sätt pannan på medelvärme och värm oljan till 350°F (175°C). Klä en plåt med hushållspapper eller skär upp en stor brun papperspåse. Testa oljan genom att droppa i en klyfta sötpotatis. Det ska fräsa direkt.

  • Använd en mandolin eller en vass kockkniv, skiva potatisen på tvären i mycket tunna rundlar, cirka 1/16 tum tjocka. Släpp försiktigt ner en liten näve potatisskivor i den heta oljan, var noga med att inte tränga ihop pannan. Använd en skummare eller stor hålslev för att vända potatisskivorna ofta när du steker dem tills de är gyllenbruna, cirka 2 minuter totalt. De blir bruna snabbare än vanlig potatis på grund av sockret i sötpotatisen.

  • Flytta försiktigt men snabbt chipsen från oljan till bakplåten eller en stor brun papperspåse för att rinna av. Fortsätt att steka resterande sötpotatis i omgångar. Låt chipsen svalna till rumstemperatur.

  • Strö lite av rosmarinsaltet över chipsen och lägg chipsen i en skål eller servettkorg. Servera i rumstemperatur.

Variationer av sötpotatischips

Kasta chipsen med cirka 1 tsk anchopulver (eller annat milt rent chilepulver), upp till 1/2 tsk cayennepepp (mindre om du vill att det ska antända färre bränder) och 1/2 tsk salt.
En nypa chipotlepulver eller rökt paprika är också trevligt eftersom det ger chipsen en rökig smak. För en twist använder hon ibland torkat New Mexico grönt chilipulver i stället för det röda chilipulvret; den är inte alls lika kryddig och har ett fint bittert bett.
Lika delar spiskummin och chilipulver med 1/2 del salt (till exempel 1 tsk spiskummin, 1 tsk rent chilipulver och 1/2 tsk salt).

Servering: 1 delKalorier: 73 kcalKolhydrater: 17 gProtein: 1 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 919 mgKalium: 287 mgFiber: 3 gSocker: 4 gVitamin A: 12059 IUC-vitamin: 2 mgKalcium: 26 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2008 Domenica Marchetti. Foto © 2008 Susie Cushner. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar sötpotatischips även om jag aldrig hade smaksatt med havssalt och rosmarin. Jag gillade verkligen idén att inkorporera örter och att använda flingor av havssalt var bra för att skapa den snygga looken.

Alla sötpotatisälskare skulle njuta av dessa friterade pärlor. Samspelet mellan sötman i potatisen och rosmarinsaltet är en perfekt kombination av smaker som skulle tillfredsställa allas smaker när som helst på året.

Jag har gjort dessa många gånger tidigare och bakat dem istället för att steka dem. Jag föredrar den metoden men gillade ändå verkligen smaken och krispiga konsistensen på dessa. Ett bra mellanmål. De är också jättegoda helt enkelt med mycket havssalt och nymalen svartpeppar.

Dessa sötpotatischips är fantastiska. Återigen, all saltad, stekt mat smakar fantastiskt. Ju tunnare du kan få chipsen desto bättre. Prova att lägga lite timjan till chipsen utöver rosmarin. Detta är ett bra mellanmål när som helst. Gör flera omgångar eftersom de går väldigt snabbt.

Vad kan det finnas att inte gilla? Friterad sötpotatis och havssalt och rosmarin. Man kan nästan säga att dessa var bra för dig, sötpotatis är en superfood och allt. Den som satte avkastningen på 8 till 10 skojade helt och hållet och är en mästare på självbedrägeri.

Dessa chips var fantastiska. Jag har gjort mina egna potatischips förut, men jag hade aldrig testat det här med sötpotatis. En mandolin gör det korta arbetet med att skiva potatisen och jag gillade att vi skulle lämna skalen på. Rosmarinsaltet lekte verkligen bra med sötpotatisen. Mitt enda klagomål är att det var lite för mycket salt för antalet chips när du kom till botten av skålen, men det är ett mindre problem i ett roligt snacksrecept.

Ursprungligen publicerad 16 november 2008

Source link

Rate this post

Leave a Reply