
Hel rostad lök är förvånansvärt möra, mjuka, söta och nästan helt enkelt. Så här gör du dem, inklusive exakt hur länge du ska rosta löken.
Plocka lök på en plåt utan att bry dig om att skala dem. Sätt in i ugnen. Kom tillbaka senare för smärtsamt söt, öm, mjuk lökgodhet. Acceptera utmärkelser. Se hur lätt det var?! Även om helrostad lök inte riktigt kan konkurrera med sina karamelliserade kusiner när det gäller sötma, överträffar dessa rostade lökar definitivt karamelliserad lök i termer av lätthet. Och de är lika mångsidiga. [Editor’s Note: Some may scoff at the notion of calling this clever little tactic or technique a recipe. We’re aware of this. We consider it a wonderful reminder of just how simple it can be to coax onions to superlativeness.]– Renee Schettler
HUR MAN ANVÄNDER HELROSTAD LÖK
Vi gillar dessa helrostade lökar precis som de är. Du kan också gussa upp dem med allt möjligt gott när de kommer ut ur ugnen, om du vill, med alla möjliga läckerheter.
En klick smör.
En klick crème fraîche.
En klick olivolja.
En klick balsamvinäger eller sherryvinäger.
En smula ädelost.
Ett stänk färska timjanblad.
Mycket svartpeppar.
En skvätt varm sås.
En klick smör, en smula ädelost, och en klick crème fraîche.
Du förstår idén. Eller så kan du hacka dem och lägga dem till alla möjliga andra rätter för att föra deras spektakulära ljuvlighet till andra ingredienser.
Hamburgare
Tacos
Smörgåsar
Tillbehör för fullkorn
Pansåser eller sås
Grillad kyckling
Rostbiff
*Vilken typ av lök kan jag rosta?
Det fina med detta recept är att du kan använda allt du har till hands. Tänk på att du kommer att få olika resultat, dock baserat på vad du använder. Sötare lök karamelliseras bättre, medan en rödlök behåller lite mer fasthet och en smak som passar vackert med lite balsamvinklad.
Prova vad du än har och se vilka du gillar bäst. Kom ihåg att schalottenlök och de där små pärllökarna också är fantastiska kandidater.
Servering: 1 serveringKalorier: 15 kcalKolhydrater: 4 gProtein: 1 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gNatrium: 2 mgKalium: 55 mgFiber: 1 gSocker: 2 gVitamin A: 1 IUC-vitamin: 3 mgKalcium: 9 mgJärn: 1 mg
Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.
Recepttestares recensioner
Enkelhet när den är som bäst! Jag valde att steka dessa hela lökar på min gasolgrill utomhus. Jag värmde upp hela grillen med alla fyra brännarna flammande, stängde sedan av två av dem och de andra två till låg. Detta höll temperaturen på en stadig 450°F. Jag placerade de oskalade löken direkt på sidan utan låga och grillade i drygt en timme tills de var mjuka vid beröring.
Efter att ha svalnat lite skivade jag upp dem, strö över dem med salt och åt löken direkt på plats. Jag kunde inte fatta hur söta och möra dessa var. Jag hackade upp resterna jag hade med grillad broccoli och grillade tomater, slängde med beredd couscous, citronsaft, olivolja, fetaost och salt och peppar. Det här är vad jag vill kalla en “bountysallad” – i princip allt som blir över från bondemarknaden, grillat och hackat till en sallad. Dessa var det perfekta tillägget till mixen och kommer att vara ett perfekt tillskott till vilken hamburgare, taco, burrito, smörgås, lätt mellanmål som helst – ja, ni förstår poängen.
Det här receptet på hela rostad lök är så enkelt, det är synd. Ploppa bara ett gäng hela lök på ett bakplåtspapper i en timme, och där har du det. Perfekt krämig, läcker, rykande lök redo att ätas tillsammans med allt annat som fanns i ugnen eller på grillen. Perfekt med lite smör, salt och mycket svartpeppar.
Det här var ett så underbart recept – vad spännande att sätta en lök i ugnen själv och låta den stekas. Jag använde röd och gul lök bara för att testa skillnaden. De blev båda underbara och karamelliserade.
Tillagningstiderna var precis inställda. När de var klara ringlade jag över dem med olivolja, 1 msk smör, 1/2 tsk salt och 1 msk timjan. Det här receptet får dig verkligen att känna dig italiensk. Älskade det!
När jag först såg detta recept på hela rostad lök var min första reaktion, “det här måste vara ett recept?” Jag hoppade direkt över det. Efter att ha tänkt på det igen bestämde jag mig för att jag kanske gick miste om något så uppenbart bra. Den aningen var korrekt.
Det här receptet slår verkligen en trifekta av god matlagning – lätt nog att göra, gör att huset luktar gott och smakar fantastiskt. Begränsa dig inte till att bara lägga till en av de pålägg som Återanvändning föreslår. Jag fyllde en lök med crème fraîche, ädelost och smör. Himmel.
Jag ska erkänna, jag gråter, gråter, gråter när jag skär lök – big time, till den grad att jag försöker undvika dem när det är möjligt. Så när jag ser ett recept som absolut inte innebär någon hackning av lök blir jag extatisk! Det här receptet på hela rostad lök kunde inte ha varit enklare, och det fyllde mitt kök med härliga aromer.
Jag hade inte tålamodet att hacka de rostade löken och lägga dem i en ordentlig maträtt så istället stod jag över min skärbräda och skar bort bitar och ringlade över dem med balsamvinäger och havssalt. Jag hällde också i lite honungssmör. Definitivt träffade plötsligt.
Jag följde receptet exakt, och även om skinnen inte blev blåsor, tror jag inte att det är ett problem. Jag toppade löken med utmärkt balsamico och lite ädelost. De var gudomliga!
Det här är ett så enkelt sätt att förbereda lök, men du slutar med mjuka, söta som bara glider ur skalet. Självklart tar små lök mindre än en timme, men min tog en bra timme att mjukna hela vägen igenom. Jag skar lite från botten (så att de skulle sitta platt) och skar sedan av topparna.
Jag använde lite smör och lät det smälta igenom lagren och strö sedan på lite salt. Löken får inte karamelliserade kanter som rostade lökbitar gör, men konsistensen är väldigt sammetslen. Jag kunde se olivolja och vinäger vara en fin touch också.
Detta recept ger dig mycket bang för den mängd arbete som krävs. Jag rostade löken i 1 timme och 10 minuter. Efter att jag tagit ut dem ur ugnen skar jag av topparna och lade till en smörklick till varje. Jag lät dem svalna något innan jag skalar och skär.
Jag ringlade på lite balsamvinäger och strödde dem med nymalen svartpeppar. Det blev ett mycket trevligt tillbehör. Jag kunde se att använda dem på pizza.
Dessa lökar är så enkla att förbereda och absolut läckra! Jag använde Vidalia lök. De gjorde sin egen söta sirap när de bakade. Salt behövs definitivt vid bordet eftersom det inte finns något sätt att tillsätta kryddor under bakningsprocessen. Jag strö över dem med salt och ringla över dem med lite olivolja (en fin avslutningsolja).
Dessa lökar kan vara en tillbehör till vad som helst – nötkött, fisk, fläsk, fågel, etc. Ett förslag är att skära av en tunn del av rotänden innan bakning för att få löken att sitta platt i pannan.
Detta var en utsökt “sallad.” Det tog ungefär en timme eftersom min lök inte var särskilt stor. Efter gräddningen låter jag dem svalna en stund och skär dem sedan i kvartar. Jag lade dem på en tallrik och tillsatte olivolja, balsamico, salt, peppar och några färska, lockiga bladpersilja. Det var utmärkt – det såg trevligt ut och var väldigt gott med grillad kyckling och andra sidor till middag.
Ursprungligen publicerad 12 juni 2011