Denna stekta fläskrumpa, eller fläskaxel, belagd med en enkel gnidning av farinsocker, paprika, spiskummin och rödpepparflingor, är otroligt lätt att göra och ger tillräckligt med pulled pork för att mata en liten armé. Den rostas lågt och långsamt i ugnen tills den faller sönder mjuk.

En delvis strimlad fläskstek i en långpanna med en kopp barbecuesås och två gafflar.

Anpassad från Nick Evans | Älska dina rester | Lyons Press, 2014

En helg i början av hösten lagade jag mat till några vänner och deras föräldrar som råkade vara i stan. Målet var att koppla av, titta på lite fotboll och äta god mat. Istället tillbringade vi dagen med att vaka över en grillad åtta punds fläskaxel.

Vi sex satte oss ner för att äta senare och fyllde ansiktet med utsökt pulled pork, tunnbröd, coleslaw och kanske mer än en öl. Det viktiga är att jag trodde att vi dödade fläskaxeln. Hur kunde det finnas någon kvar?

Sedan gick jag in i köket och upptäckte att vi knappt hade bucklat suget. Vi var alla helt fyllda, och fläsket skrattade nästan åt oss som för att säga: “Är det allt du fick?!” Det var faktiskt allt vi hade.

Nu är det din tur.

Även om det kan vara skrämmande att köpa en fläskaxel (eller fläskrumpa – samma köttbit) i butiken, kan det inte vara lättare att laga mat. Oavsett om du gör det på grillen, i ugnen eller i Crock Pot är det svårt att skruva ihop, och du kommer att ha gott om mat för många underbara måltider. Faktum är att du förmodligen kommer att vilja frysa in några, eftersom att äta en hel fläskaxel på en vecka är en stor beställning för en enda familj.

Visst, en långsamstekt fläskrumpa tar lite tid i ugnen. Det tar faktiskt ungefär en dag att göra rätt, men det är det värt. Det är väldigt svårt att skruva ihop, och resterna är några av de bästa du hittar.– Nick Evans

Vanliga frågor om stekt fläskrumpa

Vi har lärt oss ett och annat om långsamt rostad fläskaxel/rumpa genom åren, och därför vill vi dela dessa knep med dig. Hör gärna av dig och lägg till en kommentar nedan med alla sanningar du har upplevt i dina fläskrumpaeskapader.

Är fläskrumpa verkligen grisens rumpa?

: ilonitta
Fläskrumpa är faktiskt inte grisens rumpa. Det är mer som fläskaxeln. Även om det blir förvirrande eftersom du kan hitta någon av eller båda dessa termer på etiketten i butiken. Och båda kommer att fungera i detta recept. Men fläsk “rumpan” är faktiskt placerad högre på ryggen av grisen och “axeln” är lite lägre. Förvirrande, eller hur?! Du vill få rumpan när du kan. Som en av våra recepttestare Suzanne Fortier förklarar, “Jag fick lära mig av min fransk-kanadensiska mormor och far att begära axelns bakdel, eller Boston-rumpan. Den andra änden kallas ibland picknickaxeln, och den tenderar att vara grisligare. Boston-rumpan är den enda vägen att gå/”

Hur köper jag en fläskrumpa eller fläskaxel?

När du köper en fläskaxel, leta efter en runt åtta till tio pund. Du kan hitta dem trimmade ner till fem eller sex pund, men normalt tar de bort mycket fett för att göra den vikten, och fett är inte en dålig sak, särskilt om du grillar eller steker det. Försök också att få in rumpan med benet i (ibland märkt som en picknickrumpa). Oavsett vilken metod du använder ger benet köttet mycket mer smak när det tillagas. Behåll det om du kan.

Är en fetare fläskrumpa bättre?

ja! Vi känner på samma sätt som en av våra recepttestare Jackie Gorman gör. Med hennes ord, “Med fläskrumpa tror jag inte att smaken är beroende av benet, utan mängden fett den har.” Fläsk har fötts upp för att bli magrare och magrare genom åren. Vårt råd är att skaffa dig en fin arvsfläskrumpa som är välmarmorerad och har ett tjockt lager fett på sig, precis som Gud hade tänkt sig. För när fläsket steks smälter fettet långsamt och ständigt badar det underliggande köttet i vad vi gärna tänker på som essentiella fettsyror av en annan, fläskigare, men ändå hälsosam sort.

Vad kan jag servera till min fläskstekt?

Denna pulled pork är häpnadsväckande och oerhört magnifik i sig. Och det är utan tvekan ännu bättre att skölja med en vinägerbar barbecuesås och fylla på hemgjorda bullar (kanske till och med med en eller tre sked krämig coleslaw under den översta bullen). Svära.

Helstekt fläskrumpa

En delvis strimlad fläskstek i en långpanna med en kopp barbecuesås och två gafflar.

Denna fläskrumpstek, tillagad i ugnen, är belagd med en enkel gnidning av farinsocker, paprika, spiskummin och röda paprikaflingor, är otroligt lätt att göra och ger tillräckligt mycket för att mata en liten armé. Den är rostad låg och långsam tills den faller sönder mjuk. Perfekt för Super Bowl, helgfester och vardagsmiddagar.

Nick Evans

Prep 20 min

laga mat 9 timmar 40 min

Total 10 timmar

  • I en liten skål, rör ihop salt, socker, paprika, pepparflingor, spiskummin och svartpeppar.

  • Gnid in fläskrumpan överallt med kryddblandningen. Fläskrumpan ska vara helt täckt på alla sidor. Om du har tid, slå in fläsket hårt i plastfolie, lägg det på en kantad tallrik eller behållare av något slag och ställ i kylen över natten för att låta smakerna blandas.

  • Värm ugnen till 250°F (121°C). Lägg ett galler i en långpanna.

  • Lägg din fläskrumpa, med feta sidan upp, på gallret. Rosta fläsket utan lock tills innertemperaturen når 190 till 195°F (88 till 91°C). Vid det här laget ska exteriören vara krispig och torr – det här liknar det som kallas “bark” när man röker på en grill. Detta kan ta allt från 4 till 10 timmar, beroende på din ugn och storleken på din fläskrumpa. [Editor’s note: This recipe is almost impossible to pull off without a meat thermometer. You really can’t judge the pork by sight or feel. A thermometer is the only way to know. Personally, we prefer a digital probe thermometer that can be left in the pork as it roasts or grills. When you insert the thermometer, stick it into the thickest part of the pork butt, and be sure not to have it next to any bone or you’ll get a false reading.]

  • Ta ut steken från ugnen och låt den vila i 15 minuter.

    Om du är sugen på ett superfuktigt kött för pulled pork, ta bort pannan från ugnen, slå in fläskrumpan ordentligt i ett par lager kraftig aluminiumfolie och låt den vila i 30 till 45 minuter för att mjuka upp utsidan .

  • Strimla fläskstekten med ett par gafflar, se till att blanda de knapriga, torra kanterna jämnt med det vansinnigt fuktiga, möra fläsket inuti. Du kommer förmodligen att vilja skölja över pulled pork med lite barbecuesås för att ge lite smak och sauciness. Använd pulled pork i smörgåsar eller förvara det för att användas i andra recept eller bara stå där vid disken och nosh på det. (Pulled pork kommer att förvaras bra i kylen i 7 dagar. Om du fryser in det till senare, dela upp det i portioner på 1 pund och frys in det i förvaringspåsar.)

Variation av grillad fläskrumpa

Värm ugnen till 250°F (121°C). Vi rekommenderar starkt att du använder en ugnstermometer på grillytan för att se till att din temperatur är så nära den som möjligt.
Om du använder en gasolgrill, detta kommer förmodligen att innebära att du stänger av alla brännare utom en och sätter på den brännaren på medel-låg till låg.
Om du använder en kolgrill, förbered din grill för indirekt värme och bygg en bra kolbas innan du lägger till fläsket. Du kommer med största sannolikhet att behöva tillsätta kol några gånger under hela tillagningstiden för att hålla en fin jämn värme. Det är inte heller en stor grej om din grill blir varmare eller svalnar lite. Gör bara ditt bästa för att hålla den låg och stadig.
Lägg din fläskrumpa, med feta sidan upp, direkt på grillgallret. Tillaga fläsket vid 250°F (121°C) tills den inre temperaturen når 190 till 195°F (88 till 91°C). Vid det här laget ska utsidan vara krispig och torr. [Editor’s note: This recipe is almost impossible to pull off without a meat thermometer. You really can’t judge the pork by sight or feel. A thermometer is the only way to know. Personally, we prefer a digital probe thermometer that can be left in the pork as it roasts or grills. When you insert the thermometer, stick it into the thickest part of the pork butt, and be sure not to have it next to any bone or you’ll get a false reading.] Du behöver absolut en kötttermometer för att se till att den är färdig. Detta kommer med största sannolikhet att ta mellan 7 och 10 timmar även om vi har fått det att ta upp till 14 timmar på en petig kolgrill. För superfuktigt pulled pork, ta bort det från grillen och linda in det tätt med ett par lager kraftig aluminiumfolie och låt det vila i 30 till 45 minuter innan du försiktigt packar upp folien. Strimla fläsket enligt anvisningarna ovan.

Servering: 6unsKalorier: 485kcal (24 %)Kolhydrater: 2g (1 %)Protein: 41g (82 %)Fett: 34g (52 %)Mättat fett: 12g (75 %)Kolesterol: 152mg (51 %)Natrium: 561mg (24 %)Kalium: 617mg (18 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 119IU (2 %)C-vitamin: 2mg (2 %)Kalcium: 62mg (6 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 30 juni 2015

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply