Bolognesesås är en lättlagad köttsås perfekt till alla typer av pasta!

En rik, zesty sås av nötkött, fläsk, lök, vitlök och kryddor får puttra på spisen tills den är tjock och fyllig. Kasta detta med pappardelle eller din favoritpasta för en utsökt vardagsmat.

Det här receptet fryser och värms upp bra, vilket gör det till den perfekta kvällsmåltiden!

en tallrik bolognese toppad med parmesanost

Vem älskar inte pasta med hemgjord köttsås? Den har en speciell smak av hem som du bara inte kan få från en burk. Från en typisk marinara till denna Bolognese-sås, hemlagad är alltid bäst!

Vad är Bolognese?

Så, vad gör Bolognese annorlunda än en typisk spaghettisås? Medan båda är tomatbaserade köttsåser gjorda på vitlök och lök, innehåller bolognese även tillsats av selleri och morot plus lite mjölk. Det kan låta ovanligt, men dessa ingredienser ger en distinkt smak, lite fyllighet och lite sötma.

Den här såsen passar utmärkt till pasta, och den är också ett utsökt tillskott till hemlagad lasagne eller till och med en favorit när den läggs till bakade kassler som ziti!

Ingredienser & variationer

Grönsaker: En mirepoix är en blandning av lök, morötter och selleri och är traditionell i en bolognese. Om du vill ha andra grönsaker, hacka dem fint och lägg i dem.

Kött: En kombination av malet fläsk och nötkött ger bra smak, men detta recept fungerar med bara nötkött eller tillsats av malet kalvkött.

Tomater: Konserverade hela tomater har lite tjockare konsistens än tärnade tomater så jag föredrar dem i det här receptet. San Marzano-tomater är det bästa valet för smak. Om du bara har tärnade tomater på burk så fungerar de också (liksom krossade tomater) men de kan ändra konsistensen något.

Vin: En torr röd är bra (men vilken röd som helst duger). Jag brukar använda en cabernet eller merlot. Vin tillför mycket djup till denna sås (och alkoholen avdunstar). Om du inte kan använda vin kan du använda lite nötbuljong men det kommer att ändra smaken något.

Mjölk: En ovanlig men traditionell ingrediens i en autentisk bolognesesås.

Hur man gör Bolognese sås

Den här bolognesesåsen tar tid att göra men den är verkligen enkel! När förberedelserna är klara puttrar det här receptet bara tills det tjocknar.

 1. Koka grönsaker och kött: Bryn de hackade grönsakerna och köttet och häll sedan av eventuellt fett.
 2. Tillsätt vin/mjölk: Tillsätt vinet och låt det puttra. Tillsätt sedan mjölken och låt det också puttra.
 3. Sjuda: Tillsätt resterande ingredienser (enligt recept nedan) och låt det puttra tills det är tjockt.

Medan såsen puttrar, koka pastan enligt anvisningarna. Salta och peppra och parmesan, servera och njut!

en holländsk ugn av kokt bolognesesås

Vad man ska servera med

Jag gillar att servera denna bolognese över pappardelle eller tagliatelle, men vilken typ av lång pasta som helst är bra. Vill du bjuda på glutenfri pasta skulle den här såsen passa bra till. (Se bara till att kontrollera dina kryddor och andra ingredienser.)

Servera den här rätten med samma sidor som du lägger till spagetti och köttbullar.

en tallrik bolognese pappardelle toppad med parmesanost

Lagring av överbliven Bolognesesås

Det här är en fantastisk pastasås att göra i förväg, rätter med tomater och kryddor “samla och gifta sig.” när de sitter och har ännu bättre smak (som ett chilirecept).

 • Förvara i kylen i en lufttät behållare i upp till 4 dagar.
 • Frysa i upp till 3 månader i en förseglad behållare, vilket lämnar ungefär en tum för expansion. En tätt försluten fryspåse med dragkedja fungerar också. Tina i kylen över natten.
 • Värm upp igen på spishällen eller i mikron, rör om då och då tills det är varmt.

Mer italiensk inspiration

Tyckte du om denna hemgjorda Bolognese-sås? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

en tallrik bolognese toppad med parmesanost

4,93 från 251 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Hemlagad Bolognesesås (Pappardelle)

Rik tomatbaserad köttsås med nötkött och fläsk kombineras med alla de traditionella ingredienserna i pasta bolognese för en smakrik veckokvällsmåltid som kan vispas ihop på nolltid!

Förberedelsedags 20 minuter

Tillagningstid 1 timme

Total tid 1 timme 20 minuter

 • I en stor holländsk ugn, stek löken i olja på medelvärme tills den mjuknat, ca 3-4 minuter.

 • Tillsätt vitlök, morot och selleri och koka tills det mjuknat, cirka 5 minuter.

 • Tillsätt nötkött och fläsk och koka, bryt upp med en sked, tills ingen rosa finns kvar. Tappa av fett.

 • Tillsätt vinet och låt sjuda utan lock tills det har avdunstat, cirka 10 minuter. Tillsätt mjölk och låt sjuda utan lock tills det har avdunstat, cirka 8 minuter.

 • Rör i tomatpuré, italiensk krydda, tomater med juice och lagerblad. Bryt tomaterna med en sked. Täck över och låt sjuda i 30 minuter eller tills det tjocknat. Smaka av med salt & peppar efter smak.

 • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av, spara 1 ½ koppar pastavatten.

 • Kasta pasta med sås, tillsätt pastavatten för att tunna ut den om det behövs.

 • Servera varm med parmesanost.

Tomater: Hela tomater ger lite tjockare konsistens, bryt upp dem med en sked eller med händerna innan de sjuder. Om möjligt, San Marzano-tomaterSan Marzano tomater ha den bästa smaken.
Vin: När du använder vin i matlagning, använd ett vin du skulle dricka (inte matlagningsvin).
Spara lite pastavatten när du tappar pastan. Den kan inte bara användas för att justera konsistensen på såsen, om man lägger till lite i såsen hjälper den också att fästa bättre vid pastan. Se till att inte skölja pastan efter tillagning.
För en tjockare sås, låt sjuda lite längre. För en tunnare sås, tillsätt pastavatten.

 • Kylskåp – förvara i en lufttät behållare eller täck med plastfolie i upp till 4 dagar.
 • Frys – förvara i en lufttät behållare, lämna ungefär en tum för expansion, eller i en fryspåse med dragkedja i 2-3 månader.

Att värma – Tina i kylen. Värm den på spishällen eller i mikrovågsugnen, rör om var 15:e till 20:e sekund, tills den är genomvärmd.

Kalorier: 359 | Kolhydrater: 14g | Protein: 26g | Fett: 18g | Mättat fett: 6g | Kolesterol: 78mg | Natrium: 571mg | Kalium: 929mg | Fiber: 3g | Socker: 8g | Vitamin A: 2112IU | C-vitamin: 18mg | Kalcium: 126mg | Järn: 4mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.

Kurs Pastasås
Kök amerikansk, italiensk
skål med hemgjord bolognesesås med en titel
Hemlagad Bolognese sås på pasta i en skål med en titel
närbild av hemlagad Bolognese sås med skrift
Hemlagad Bolognesesås tillagad i grytan och på pasta med skrift

Source link

Rate this post

Leave a Reply