En hälsosam skål med soppa gör en fantastisk middag eller rejäl lunch.

Denna hemgjorda linssoppa receptet är mysigt, mättande och laddat med näring. Med bara en kastrull och en handfull vanliga ingredienser är denna favoritsoppa en go-to!

Budgetvänligt, lätt att göra och frysvänligt, detta är en stapelvara i mitt hus!

en sked i en skål med hemgjord linssoppa med ett bröd

Vad är linssoppa?

Linssoppa är en tröstande och tillfredsställande måltid som fyller en punch av näring och smak. Tillverkad med linser, grönsaker och kryddor, är denna soppa ett rejält och gott sätt att få i sig en portion protein och fibrer.

  • Om du gillar bönsoppa kommer du förmodligen att älska det här receptet på linssoppa med en kruka!
  • Linser är en stor källa till protein och laddad med näring
  • Detta är en budgetvänlig måltid och den värms upp och fryser vackert.
  • Hemlagad linssoppa använder bara en handfull vanliga ingredienser och har fantastisk smak.
  • Den rika och salta smaken av linssoppa kommer säkerligen att vara en publikbehaglig och ett hälsosamt alternativ för alla måltider.
Ingredienser till hemlagad linssoppa

Ingredienser till linssoppa

  • Baljväxter (linser): Du kan använda alla sorters torkade linser, som gröna linser, bruna eller en blandning. Dessa sorter kommer att behålla sin form och konsistens väl i soppan.
  • Grönsaker: Detta recept innehåller lök, morot, vitlök, selleri och tomater för att skapa en välsmakande buljong. Konserverade hela eller tärnade tomater ger extra smak. För att öka dess näringsvärde kan du lägga till några bladgrönsaker som grönkål eller spenat.
  • Buljong: Kycklingbuljong används i detta recept för att ge en rik och smakrik bas. Du kan använda hemgjord kycklingfond eller köpt kycklingbuljong. För ett vegetariskt alternativ kan du istället använda grönsaksbuljong eller svampfond.
  • Örter & Kryddor: Lagerblad, currypulver och spiskummin ger denna soppa en läcker och unik smak. Koriander används som garnering och kan ersättas med färsk persilja andra örter och kryddor för att passa din smak. En skvätt färsk citronsaft kan tillsättas.

Hur man gör linssoppa

En grönsakssoppa med linser är ett enkelt recept med bara några få steg.

  1. Koka morot, lök och selleri i olivolja enligt receptet nedan. Tillsätt kryddor och buljong.
  2. Sjud med linser och lagerblad skumma eventuellt skum.
  3. När den är mjuk, smaka av med salt och svartpeppar.

För en tjockare soppa kan den puttras utan lock lite längre eller så kan du mixa en del av den med en stavmixer.

Servera den med knaprigt bröd eller en tjock skiva hembakat vitlöksbröd eller majsbröd.

en gryta hemgjord linssoppa med en slev

Fler sätt att älska linser

Överbliven linssoppa?

  • Kyl soppan innan du lägger den i en lufttät behållare i kylskåp. Den håller sig fräsch i upp till 5 dagar.
  • För längre förvaring, frysa soppan i en fryssäker behållare och märk den med datum då den gjordes. Den håller i upp till 3 månader i frysen.
  • För att värma soppan, använd spishällen eller mikrovågsugnen. Värm den tills den når önskad temperatur.
2 skålar hemgjord linssoppa med en limpa

Fler rejäla sopparecept

Har du gjort den här hemmagjorda linssoppan? Var noga med att lämna ett betyg och kommentera nedan!

en sked i en skål med hemgjord linssoppa med en limpa

5 från 19 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Hemlagad linssoppa

Närande, tröstande och smakrik linssoppa är en enkel måltid som är värmande och mättande.

Förberedelsedags 20 minuter

Tillagningstid 1 timme 10 minuter

Total tid 1 timme 30 minuter

  • Värm olivolja på medelvärme i en stor gryta. Tillsätt tärnad lök, morot, selleri och hackad vitlök. Koka tills löken är mjuk, ca 5 minuter.

  • Rör ner spiskummin och curry och koka tills det doftar, ca 1 minut till.

  • Häll i kyckling- eller grönsaksbuljong, vatten och tomater (med juice) i grytan. Bryt tomaterna med en sked. Koka upp på medelhög värme.

  • Sänk värmen och tillsätt linser och lagerblad. Sjud utan lock i 1 timme, rör om då och då och tillsätt mer buljong om det behövs och skumma bort eventuellt skum efter behov.

  • När linserna är mjuka, kassera lagerbladet och tillsätt hackad koriander eller persilja efter smak.

Om linssoppan är för tjock kan du tillsätta lite vatten eller buljong för att späda ut den till önskad konsistens. Och om det är för tunt, låt det puttra lite längre för att tjockna.
En bredare kruka kommer att avdunsta lite snabbare än en högre, tunnare kruka.

Kryddor kan ändras baserat på önskemål. Byt ut curry och spiskummin mot italiensk krydda, basilika eller oregano om så önskas.

Förvara resterna i en täckt behållare i kylen i upp till 5 dagar. Värm på spishällen eller i mikron.

Kalorier: 186 | Kolhydrater: 30g | Protein: 11g | Fett: 3g | Mättat fett: 0,4g | Fleromättat fett: 0,5g | Enkelomättat fett: 1g | Kolesterol: 2mg | Natrium: 611mg | Kalium: 681mg | Fiber: 13g | Socker: 5g | Vitamin A: 4004IU | C-vitamin: 14mg | Kalcium: 78mg | Järn: 4mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.





Source link

Rate this post

Leave a Reply