Detta Old Bay krydda recepten favorit i Maryland, är en blandning av sellerisalt, paprika, svartpeppar, cayennepeppar, kanel, ingefära och andra kryddor som är precis vad du vill strö på räkor, krabbor, fisk, pommes frites, kyckling…fan, du kan dumpa den här hemmagjorda kryddblandningen på vad som helst.

Ett handstänk av hemgjord Old Bay-krydda i en liten glasskål.

Du kanske känner till Old Bay-krydda bäst som en oumbärlig ingrediens i en klassisk langustkok. Och det är inte felaktigt. Men det är så enkelt att tänka på det uteslutande inom skaldjursområdet. Fortsätt. Skaka kryddningen på allt annat…


Varför våra testare älskade detta

Testarna strö detta på allt de kan hitta, och det av goda skäl. De älskade det här hemlagad Old Bay kryddblandning smakar autentisk, men innehåller inga konserveringsmedel. Många av dem ser fram emot att lägga till detta till sin arsenal av hemlagade matpresenter att delas med vänner och familj.

Brenda C. ”njöt av färskhet i den hemgjorda versionensom var väl avrundad och komplett.

Anteckningar om ingredienser

Fem glasskålar som innehåller alla de kryddor som krävs för att göra Old Bay-krydda.
  • Selleri salt-Detta bidrar med mycket sälta till kryddblandningen i Old Bay-stil. Tänk på detta när du kryddar din mat, eftersom den kanske inte behöver något extra salt.
  • Paprika-Detta ger djup av smak till kryddblandningen. Vi rekommenderar vanlig paprika här.
  • mald muskot-Detta mals från den yttre beläggningen av muskotnötsfröet. Du kan byta ut mald muskot om det behövs.

Hur man gör detta recept

En glasskål med kryddorna för hemgjord Old Bay-krydda i och en person som använder en sked för att blanda dem alla.
  1. Blanda alla kryddorna i en liten skål.
  2. Rör om tills det är helt blandat. Överför till en lufttät burk eller behållare och förvara i rumstemperatur i upp till 2 månader.

Vad kan jag använda Old Bay-krydda till?

– Blandas till krabbakakor, natch
– Strö på majskolven
– Skakad eller omrörd till en Bloody Mary
– Dumpade på pommes frites
– Inkorporerad i mjölet för muddring av stekt fisk eller stekt kyckling
– Dumpas i skaldjursgumbo
– Rört ut i spansk gazpacho
– Strödd ovanpå en bakad potatis
– Dammade nätt över naan
– Rört ut i äggsallad
– Gnids på grillad fisk som är avsedd att slås in i mjuka majstortillas (det vill säga grillad fisktacos)
– Smält till varm krabbadopp
– Slängd med popcorn
– Vispad till äggvitomelett
– Virvlade in i skaldjurssoppor och grytor
– Virvlas i hemgjord tartarsås
– Upplöst i en saltlake för fläsk eller fågel
– Strö i ströbröd till, ja, precis vad som helst
– Mosade till devilade ägg Injiceras i kyckling eller kalkon
– Blandas in i beläggningen för lökringar
– Ropad på hemmagjorda potatischips
– Tillsatt i majonnäs för ett snabbt dopp
– Mosad med smör, vitlök och Parmigiano-Reggiano och häll på varmt bröd
– Gnuggas in mellan köttet och skinnet på en höna före stekning
– Strö på hemmagjorda tortillachips när de dras ur oljan
– Slängd med frukostugnspommes
– Tillsatt till fyllning eller, om du föredrar, dressing (och vi är ganska säkra på att du vet skillnaden mellan dem… eller hur?)
– I kombination med hummus
– Strödd på languster vad som helst
– Och, om du bor i Maryland, slösar du på nästan allt annat du kan tänka dig att äta

Hur länge kommer det att hålla?

Som de flesta kryddblandningar håller den i några månader om den förvaras i en lufttät behållare på en sval, mörk plats. Med tanke på alternativen som anges ovan tvivlar vi på att det kommer att hålla dig i närheten av så länge.

Var kom Old Bay-krydda ifrån?

De original Old Bay kryddblandning skapades 1940 av Gustav Brunn, en tysk kryddtillverkare som kom till USA som en judisk flykting under andra världskriget.

Kryddblandningen skapades i Maryland och såldes ursprungligen under namnet Delicious Brand Shrimp and Crab Seasoning, innan den ändrades till Old Bay Seasoning. Rättigheterna till kryddblandningen köptes av McCormick 1990.

Hjälpfulla tips

  • För den starkaste smaken, mal dina egna kryddor. Mät alltid upp kryddorna efter malning.
  • Om du planerar att använda denna kryddblandning ofta, dubbla eller tredubbla receptet.
  • Om du föredrar att vara mer exakt i dina mätningar, kan en “nypa” mätas som 1/16 tesked.
  • Förvara kryddblandningen i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.
Ett handstänk av hemgjord Old Bay-krydda i en liten glasskål

Fler bra recept på kryddblandningar

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Hemlagad Old Bay krydda

Ett handstänk av hemgjord Old Bay-krydda i en liten glasskål.

Detta Old Bay-kryddarecept är en blandning av sellerisalt, paprika, svartpeppar, cayennepeppar, kanel, ingefära och andra kryddor som är precis vad du vill strö på räkor, krabbkoka, fisk, pommes frites, kyckling…fan, du kan dumpa denna hemmagjorda kryddblandning på vad som helst, egentligen.

Prep 5 minuter

Total 5 minuter

  • Rör ihop alla ingredienser i en liten skål. Överför till en behållare av något slag som har ett tättslutande lock—en glasburk med skruvlock fungerar spektakulärt.

  • Ställ åt sidan på en sval, mörk plats och använd inom ett par månader.

  1. Skala upp receptet–Om du planerar att använda kryddblandningen ofta, dubbla eller tredubbla receptet.
  2. Lagring–Old Bay krydda bör förvaras i en lufttät behållare på en sval mörk plats i upp till 2 månader.
  3. Mal dina kryddor –För den starkaste smaken, mal dina egna kryddor. Mät alltid upp kryddorna efter malning.
  4. Mäter en “nypa”-Om du föredrar att vara mer exakt i dina mätningar, kan en “nypa” mätas som 1/16 tesked.

Servering: 1matskedKalorier: 7kcalKolhydrater: 1gProtein: 0,2gFett: 0,4g (1 %)Mättat fett: 0,1g (1 %)Fleromättat fett: 0,1gEnkelomättat fett: 0,2gNatrium: 3489mg (152 %)Kalium: 16mgFiber: 0,4g (2 %)Socker: 0,1gVitamin A: 77IU (2 %)C-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 8mg (1 %)Järn: 0,2mg (1 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2009 Todd Wilbur. Foton © 2021 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.


Source link
Rate this post

Leave a Reply