Uppkomsten av cocktailkännare har också varit en välsignelse för den klassiska ingrediensmarknaden. För inte så länge sedan kunde man knappast hitta något utöver skimrande grenadin eller sötsur mix. Nu finns det hantverksmässigt allt, producerat av någon skäggig kille som bär hängslen och förmodligen åker enhjuling till och från sitt kollektiv (jag skämtar – men bara lite). Det här är bra när du känner dig lat. Men när du är ambitiös tar du upp manteln själv och gör dina egna blandare. Ungefär som Homemade Orgeat!

rosta mandel i panna

mäta socker

Låt oss få det uppenbara ur vägen uppåt: ja, du kan köpa helt ok orgeat. Jag skulle rekommendera en av de dyrare utan några udda fyllmedel och konstiga saker som inte låter som ingredienser för god mat.

Heck, vi har gjort det, köpt några och de är helt tillräckliga.

Det roliga ligger dock i resan och att göra din egen ger dig kraften att skapa orgeat precis som du vill! Här gillar vi smak. Subtilt är trevligt, jag är ett fan av subtilt, bara inte när det kommer till mina drinkar, skämt, konversationer, berättelser eller något som faller inom den mer intressanta kategorin.

Okej, så orgeat är, i sin mest grundläggande, lätt att tänka på form mandelsirap.

Det betyder att den enklaste formen av Homemade Orgeat är pulveriserad mandel som har genomsyrats av enkel sirap. Ta da! Magi. Jazzhänder.

För de där pedanterna där ute, kanske du blir lite svullen just nu, “Men en sann, autentisk orgeat har apelsinvatten i sig! Du behöver den där extra smaken eftersom den finns där inne!” Visst, ja, det finns det. Det är det bästa med när du gör din egen: du får styra vad du vill ha i den.

För vårt recept testade vi med olika sockerarter: vitt, brunt (roligt faktum: visar sig att det är vitt med melass tillsatt tillbaka till det) och turbinado. Efter några tester kom vi fram till att vi gillar en kombination av vitt och turbinado – det vita ger det söta och turbinado framhäver mandlarnas jordnära egenskaper.

mal mandel i matberedare

mald mandel

Efter den söta faktorn är det själva mandeln. Här är en annan sak som du kanske redan har lagt märke till: vår hemlagade orgeat är inte ogenomskinlig eller mjölkvit. Nej, den är brun. Det är tack vare turbinadosockret (smak, se, det är bra) och för att vi lämnade skalet på mandeln.

Här igen, ledsen till er pedantiska människor där ute som föredrar en vitare version. Du kan göra det, ta bara bort skalet från mandeln — du får mindre smak, men jag antar att det blir mer estetiskt tilltalande (för dig, jag, jag är bra med brunt). Det är det roliga med att göra det själv, du får styra ditt öde.

Hur som helst, vi tar våra mandlar och rostar dem. Det kommer att öka den nötiga smaken, ta fram några av de eteriska oljorna och låta dem bli mysiga med sirapen.

Den sista anmärkningen är att när allt är klart, om du vill lägga till en skvätt eller två vodka för lite livslängd (för dig och den hemlagade orgeat), gör det. Du kan också tillsätta det där apelsinvattnet (det gör vi inte, men det gör vi gärna). Åh, om det bara inte är tillräckligt mandelaktigt för dig kan du också lägga till lite mandelextrakt. Men jag är lugnt övertygad om att detta kommer att ha mycket av den mandelsmaken som du har missat från din vanliga butiksköpta orgeat.

använd ostduk för att sila sirap

häll sirap i burken

Nästa stopp: Mai Tai. Eller japansk cocktail. Eller egentligen, ett mandelmjölkste till frukost (jag älskar de)!

Nu ska vi börja med vår hemlagade orgeat!

Hemlagad Orgeat

Författare: Drinkbloggen

Typ av recept: Drycker

Förberedelsedags:

Tillagningstid:

Total tid:

Serverar: 1

 • 18 oz. mandlar
 • 10 oz. vitt socker
 • 10 oz. demerara socker
 • 15 oz. vatten
 • Frivillig:
 • 1 msk. (eller så) apelsinblommavatten
 • 2 tsk. (eller så) mandelextrakt
 • 2-3 oz. vodka
 • Utrustning:
 • Pott
 • Ostduk
 • Sil
 • Fartyg för att hålla
 1. Kom ihåg att vi gillar smak.
 2. Rosta mandlarna (hud på, måste få igång de eteriska oljorna).
 3. Slipa.
 4. Tillsätt vatten och socker i grytan.
 5. Låt sjuda.
 6. Inte en böld, vi försöker få dem att smälta, inte förvandlas till stengodis.
 7. Tillsätt den malda mandeln.
 8. Sjud 3-4 minuter — låt det inte koka.
 9. Gör det bara inte.
 10. Låt svalna och sitta i 3-12 timmar.
 11. Jag brukar gå över natten.
 12. Sila den med en snygg sil, ostduksuppsättning.
 13. När du blir otålig för att det går långsamt, pressa ostduken.
 14. Jag gör.
 15. Smaka den.
 16. Jag brukar trivas här.
 17. Om du vill vara officiell, tillsätt apelsinvattnet.
 18. Jag gillar det inte.
 19. Om det inte är tillräckligt med mandel för dig, tillsätt lite mandelextrakt (men du kommer förmodligen inte att behöva det).
 20. För ett konserveringsmedel, tillsätt vodka.
 21. Flaska och gör några tikidrinkar!

3.2.2885

7 augusti 2016 | av MorganSource link

Rate this post

Leave a Reply