Hemlagad paneer är lätt att göra och kräver bara två ingredienser – mjölk och citronsaft. Den är perfekt att strö över ägg eller tacos, röra i curryrätter eller lägga till chouriço potatissallad.

Kuber av färsk hemlagad paneer i ett vitt tyg.

Anpassad från Nik Sharma | Säsong | Chronicle Books, 2018

När jag tänker på ost kommer indisk mat sällan att tänka på. Men den enda typen av ost som sticker ut i indisk matlagning är paneer. Jag använder inte fettfri mjölk eftersom ostmassan inte håller lika bra när panern formas. Till skillnad från vanlig ost smälter paneer inte; den behåller sin form när den värms upp. Du kan smula sönder den och använda den som topping i sallader eller lägga till bitar till grytor eller till och med rosta kuber med grönsaker till en sallad. [Editor’s Note: This homemade paneer is designed to have a much sturdier, drier consistency than store-bought, allowing you to effectively crumble it and use it in place of queso fresco or feta. So devour at will. Kindly let us know how you used your homemade paneer in a comment below.]– Nik Sharma

KAN JAG FRYSA PANEER?

Om du har gjort en stor sats paneer och finner dig själv med mer än du kan äta på några dagar, ta det lugnt eftersom du kan frysa denna läckra ost. För att frysa paneer för långtidsförvaring, slå in den i plastfolie och förvara den sedan i en lufttät plastpåse i frysen. Var medveten om att upptinad paneer är lite smuligare så planera därefter för hur du ska använda den.

  • Klä ett stort durkslag med ett dubbelt lager ostduk, muslin eller annat poröst vitt tyg.
  • Koka upp mjölken i en stor gryta på medelvärme, rör om mjölken och skrapa botten för att förhindra skållning.

  • Rör ner citronsaften. Mjölken kommer omedelbart att stelna och separera. Om mjölken inte stelnar helt, tillsätt lite mer citronsaft. Fortsätt att koka i cirka 30 sekunder, rör långsamt för att förhindra att de stora klumparna går sönder.

  • Ta av grytan från värmen och häll allt – vasslen med osten – genom det fodrade durkslaget. Skölj under kallt rinnande vatten i 15 till 20 sekunder för att ta bort alla spår av citronsaften.

  • Samla ihop kanterna på tyget, knyt ihop dem och krama ur så mycket vätska du kan.

  • Häng tyget genom att knyta kanterna i handtaget på en träslev och lägg skeden över durkslaget. Låt vattnet rinna av helt från osten i rumstemperatur i 1 till 2 timmar.
  • För att forma paneren, lägg den avrunna osten, fortfarande i duken, på en platt tallrik. Placera en tung vikt, till exempel en holländsk ugn, på osten. Låt det sitta tills överflödigt vatten har släppts och osten är fast vid beröring, 30 till 60 minuter.
  • Ta bort panelen från duken och klipp och använd efter behov. (Du kan förvara paneren, inslagen med plastfolie i en lufttät behållare, i kylen i upp till 5 dagar.)

Servering: 2 unsKalorier: 145 kcalKolhydrater: 12 gProtein: 7 gFett: 8 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gKolesterol: 24 mgNatrium: 102 mgKalium: 316 mgFiber: 1 gSocker: 12 gVitamin A: 384 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 268 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2018 Nik Sharma. Foto © 2018 liubomirt. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag använde helmjölk och jag behövde tillsätta lite mer citronsaft – kanske 1 tsk till. Den hemmagjorda paneraren höll ihop riktigt bra, så den kunde ha skärats i kuber, men den var också lätt att bryta av och smula.

Jag strödde den på ägg, tacos och skar den i bitar till en curryrätt. Jag tror att det är ganska mångsidigt för indiska och mexikanska rätter. Jag har sett recept som rekommenderar att man använder vinäger för att göra paneer men jag älskar den mycket subtila citronsmaken som finns kvar i osten. Det var så fräscht och lätt.

Jag har gjort ost tidigare så jag blev inte skrämd av det här receptet på hemlagad paneer. Det slutade med att jag använde saften från 3 citroner, vilket var mer än 1/4 kopp. Jag började med 1/4 kopp och la sedan till mer för att få det att stelna. Det tog cirka 2 timmar att rinna ut vätskan och sedan ytterligare en timme efter att den pressats med en kastrull ovanpå. Jag fick några stora bitar som jag frös in för att använda i ett recept någon gång.

Source link

Rate this post

Leave a Reply