Detta hemgjord pastadeg är idiotsäker och lätt att göra för hand eller med din stavmixer med bara ägg, mjöl, olivolja och salt. Italienska rakt igenom. Så här gör du pasta hemma.

Hemlagad pastadeg i 5 färger, vanligt bläckfiskbläck, spenat, betor och saffran på vit bakgrund.

Hemlagad pastadeg – vi pratar om färska saker som görs från grunden i ditt eget kök enligt italiensk tradition. Den har en smak och konsistens som är varje dugg så spektakulär som du kan föreställa dig.

Det finns otaliga varianter på hur man gör färsk pasta. Vissa mer komplicerade än andra. Ändå bygger detta enkla recept på bara fyra ingredienser – mjöl, ägg, salt och olivolja. Äkta italienska genom och igenom. Och vacker och öm nog att få dig att gråta.–David Leite

Vanliga frågor om hemlagad pasta

Vad är 00 mjöl?

Magin med just detta recept kan hittas i dess blandning av 50% Italienskt “00” mjöl* (som har lägre glutenhalt än de flesta amerikanska mjölsorter, det är ett exceptionellt lätt, nästan pulverformigt mjöl som ger en deg som är mjukare och smidigare och lättare att arbeta med) och 50 % Farina di Semola (finmalt, ljusgult, hårt durumvete mjöl för att göra pasta och lite bröd). Det kan vara lite knepigt att hitta 00-mjöl i vissa regioner men chansen är stor att du hittar det i de flesta specialbutiker, vissa livsmedelsbutiker och, natch, online.

Behöver jag knåda pastadeg?

Den hemgjorda pastadegen som blir resultatet har precis den perfekta fastheten – vänligen notera att pastadegen bör kräva en rejäl ansträngning när den knådar den. När du knådar eller rullar degen, var noga med att inte tillsätta för mycket mjöl, annars blir din pasta seg och smakar mjölig.

Om jag bara vill göra en portion pasta, hur mycket mjöl och hur många ägg ska jag använda?

Det är enkelt. Författaren föreslår att man tillåter cirka 1 ägg till 3/4 kopp mjöl per entréportion.

Hur ska jag servera denna färska pasta?

Använd den i något av dina favoritpastrecept, eller klä den helt enkelt med marinarasås, alfredosås, eller släng den med lite olja eller smör och strö över parmesanost.

Hur förvarar du färsk pasta?

Denna hemgjorda pasta är bäst att använda efter en kort vila för att torka den något. Om du vill förvara den längre, pudra bon av färsk pasta lätt med mjöl och stoppa i en återförslutbar plastpåse i frysen. Koka från fryst.

Hemlagad pastadeg

Hemlagad pastadeg i 5 färger, vanligt bläckfiskbläck, spenat, betor och saffran på vit bakgrund.

Denna hemgjorda pastadeg är idiotsäker och lätt att göra för hand eller med din stavmixer med bara ägg, mjöl, olivolja och salt. Italienska rakt igenom. Här är hur.

Maxine Clark

Prep 45 min

Resten 30 min

Total 1 hr 30 min

Gör den hemgjorda pastadegen

 • Sikta mjölet på en ren arbetsyta och använd näven för att göra en brunn i mitten.

 • Bryt äggen i brunnen. Tillsätt oljan och en nypa salt i brunnen. Om du färgar din hemmagjorda pastadeg, vill du lägga till ingrediensen nu. (Se Hur man färgar hemgjord pastadeg nedan.)

 • Blanda gradvis äggblandningen i mjölet med ena handens fingrar, föra samman ingredienserna till en fast deg. Om degen känns för torr, tillsätt bara lite vatten, några droppar i taget, upp till ett par matskedar; om degen känns för blöt, tillsätt lite mer mjöl. Oroa dig inte, du kommer snart att vänja dig vid hur degen ska kännas efter att du har gjort den några gånger.) Observera att du inte vill tillsätta för mycket mjöl annars blir din pasta seg och smakar mjölig.

 • Knåda pastadegen tills den är slät, 2 till 5 minuter. Massera lätt in den med en touch av olivolja, stoppa in degen i en återförslutbar plastpåse och låt den vila i rumstemperatur i minst 30 minuter. Pastan blir mycket mer elastisk efter vila än den var innan.

Passera den hemgjorda pastadegen genom pastamaskinen

 • [Editor’s Note: You could opt to roll the pasta dough by hand using a long wooden rolling pin, although a pasta machine makes for far less work.] Mata pastadegen genom en pastamaskin inställd på den bredaste inställningen. När arket med pastadeg kommer ut ur maskinen, vik det till tredjedelar och mata det sedan genom rullarna igen, fortfarande på den bredaste inställningen. Passera pastan genom samma inställning totalt 4 eller 5 gånger. Detta tar platsen för att knåda pastadegen och säkerställer att den resulterande pastan blir silkeslen.

 • Passera arket med pastadeg genom maskinen igen, upprepade gånger, gradvis minska inställningarna, en passage i taget, tills pastan uppnår önskad tjocklek. Ditt ark med pastadeg kommer att bli ganska långt – om du har problem med att hålla degen från att vika sig på sig själv eller om du gör ravioli, skär degarket på mitten och mata igenom varje halva separat. I allmänhet är den näst-från-sista inställningen bäst för tagliatelle och den sista inställningen är bäst för ravioli och andra former som ska fyllas.

 • Efter att arket med pastadegen har nått den erforderliga tjockleken, häng det över ett kvastskaft eller stolsryggen för att torka lite – det gör det lättare att skära den i fuktigt väder, eftersom den inte blir så klibbig. Eller, om du har bråttom, kan du pudra pastan med lite mjöl och lägga den på rena kökshanddukar och låta den vila en kort stund.

 • Forma pastan för hand (se instruktionerna nedan) eller passera pastan genom de utvalda skären (tagliolini, tagliatelle, etc.) och dra sedan den skurna pastan över kvastskaftet eller stolen tillbaka igen för att torka lite, tills den ska tillagas . (Alternativt kan du slänga den skurna pastan lätt igen i mjöl — gärna mannagrynsmjöl — och lägg ut den i lösa knippen på en bricka klädd med en ren kökshandduk.) Använd pastan så snart som möjligt innan den klibbar ihop eller lägg den i en återförslutbar plastpåse och förvara den i frysen.

Forma den färska hemgjorda pastadegen för hand

 • Tagliatelle På en lätt mjölad yta, rulla eller vik ena sidan av degarket löst mot mitten av arket, upprepa sedan med den andra sidan så att de nästan möts på mitten. Vik försiktigt ena sidan ovanpå den andra, men tryck inte ner vecket. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv, skär genom den vikta degen snabbt och skickligt i en enda rörelse. (Det krävs väldigt lite övning för att få kläm på detta.) Rasta omedelbart upp skivorna för att avslöja pastabanden. (Du kan göra detta genom att sticka in den slöa sidan av en stor kniv i varje skiva och försiktigt skaka loss den. Om du väntar kommer de att klibba ihop. Lita på oss.) Häng pastan att torka lite innan tillagning eller pudra den väl med mannagrynsmjöl och arrangera i lösa holkar på en bricka klädd med en ren kökshandduk.

 • Pappardelle Skär degen i breda band på en lätt mjölad yta med hjälp av en räfflad konditor. Häng pastan att torka lite innan tillagning.

 • Tortellini På en lätt mjölad yta, stämpla ut rundlar av pasta med en rund kakform. Pipa eller skeda din favoritfyllning i mitten av varje varv. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik försiktigt ihop rundan till en halvmåneform, tryck degen runt fyllningen för att trycka ut eventuell instängd luft. Använd fingertopparna och böj de två hörnen på halvmånen runt så att de möter varandra i mitten och tryck ordentligt för att täta. Upprepa med den återstående degen. Låt torka på mjölad kökshandduk i ca 30 minuter innan tillagning.

 • Ravioli Om din pastadeg fortfarande är i ett enda ark, skär den i 2 lika stora delar. Täck en del av degen med en ren kökshandduk eller plastfolie medan du arbetar med resten av degen. Skeda små högar (cirka 1 tsk) av fyllning på degen i jämna rader, fördela dem med 1 1/2-tums mellanrum. Belägg degen lätt mellan högarna med uppvispat ägg med en konditoriborste. Använd en kavel och dra försiktigt det reserverade degarket ovanpå högarna, tryck ned ordentligt mellan fickorna på fyllningen för att trycka ut eventuell luft som har instängts. Använd en tandad ravioli fräs, en konditor eller en vass kniv, skär raviolin i rutor. Lägg över raviolin i en mjölad kökshandduk för att vila i 1 timme innan tillagning.

Koka den färska hemgjorda pastadegen

 • Du behöver cirka 4 liter vatten och 3 matskedar salt för varje 13 till 18 uns färsk eller torkad pasta. Det är den stora mängden vatten som gör att pastan inte klibbar ihop. Koka upp det saltade vattnet i en stor kastrull eller kastrull. Kasta ner pastan i vattnet. Rör om pastan direkt efter att du har lagt den i vattnet och kanske en gång till. Rör om pastan bara en eller två gånger. Om du har använt tillräckligt med vatten och du rör om pastan när den åker i, bör den inte fastna.

 • TÄCK INTE grytan, annars kommer vattnet att koka över. Koka snabbt tillbaka pastan, rör om och koka tills den är al dente, eller fast till bettet, cirka 2 minuter. Pastan ska inte ha en hård mitt eller vara blöt och floppig. Om du följer en angiven tillagningstid, beräkna den från det ögonblick då pastan börjar koka igen och ha ett durkslag redo att rinna av.

  Tillagningstider för färsk och torkad pasta varierar beroende på pastans storlek och kvalitet. Det enda sättet att kontrollera är att smaka. Den grundläggande matlagningsmetoden förblir dock densamma.

 • Häll av pastan, håll tillbaka 2 till 3 matskedar av kokvattnet. Lägg tillbaka pastan i pannan (den lösta stärkelsen i vattnet hjälper såsen att fästa vid pastan). Klä pastan direkt med såsen direkt i pannan. (Det italienska sättet är ALLTID att slänga den kokta, varma pastan med såsen innan servering.)

 • Servera den varma pastan direkt med din favoritsås. Till och med en riklig klick olivolja eller smält smör – tillagad så att den får en lätt nötaktig, rostat brun nyans – och en klick färska örter utgör en sås när pastan är så mör och smakrik som denna.

Hur man färgar hemgjord pastadeg

Spenat Följ grundreceptet för pastadeg. Sikta mjölet på en ren arbetsyta. Mosa sedan 3/4 kopp fryst kokt bladspenat (pressad för att ta bort så mycket fukt som möjligt) i en matberedare. Tillsätt det i brunnen i mjölet. Fortsätt enligt Basic Pasta Dough-metoden.
Tomat Följ grundreceptet för pastadeg. Tillsätt 2 matskedar köpt eller hemmagjord tomatpuré eller soltorkad tomatpuré i brunnen i mjölet. Fortsätt enligt receptet för Basic Pasta Deg.
Beta Följ grundreceptet för pastadeg. Rosta 1 rödbeta tills den mjuknat, ca 45 minuter. Låt svalna. Skala och riv eller puré i en matberedare. Tillsätt 2 msk riven kokt betor i brunnen i mjölet. Fortsätt enligt receptet för Basic Pasta Deg.
Saffranspasta Följ grundreceptet för pastadeg. Blötlägg 1 påse pulveriserat saffran i 2 matskedar varmt vatten i 15 minuter. Sila av vattnet och kassera det fasta ämnet. Vispa äggen med det livliga saffransvattnet innan du lägger till brunnen i mjölet. Fortsätt enligt receptet för Basic Pasta Deg.
Ört Följ grundreceptet för pastadeg. Tillsätt minst 3 matskedar finhackade färska gröna örter i brunnen i mjölet.
Pasta med svart bläckfiskbläck Följ grundreceptet för pastadeg. Tillsätt 1 påse bläckfiskbläck till äggen och vispa ihop innan du lägger till mjölet. Du kan behöva tillsätta lite extra mjöl i pastadegen.

Servering: 1delKalorier: 475kcal (24 %)Kolhydrater: 72g (24 %)Protein: 16g (32 %)Fett: 13g (20 %)Mättat fett: 3g (19 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 7gTransfett: 1gKolesterol: 186mg (62 %)Natrium: 73mg (3%)Kalium: 169mg (5 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 270IU (5 %)Kalcium: 42mg (4 %)Järn: 5mg (28%)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 20 maj 2010

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply