Om tanken på att göra hemlagad portugisisk chouriço verkar skrämmande, var inte rädd. Med lite tid och tålamod kommer du att belönas med en rökig korv som konkurrerar med allt från den portugisiska marknaden.

Fyra länkar av hemgjord portugisisk chouriço hängande

Anpassad från Ana Patuleia Ortins | Portugisisk husmanskost | Interlink Books, 2021

Förmodligen, chouriço (uttalas sho-rdee-så i Portugal, men kallas sha-dise eller ska-reese in America) är affischpojken för portugisisk korv. Det är allestädes närvarande på fastlandet, Madeira och Azorerna, för att inte tala om tidigare portugisiska kolonier, som Brasilien. Så älskad är korven att den kan hittas vid varje måltid i en mängd förberedelser och recept. Dess rökighet och vitlökiga paprikasmak och nyans ger så många rätter den omisskännliga portugisiska smaken.

Nu med detta underbara recept från den portugisiska gudinnan själv, Ana Patuleia Ortins, kan du också göra din egen hemlagade chouriço på din egen bakgård. Bom Preveito!–David Leite

Hemlagad portugisisk Chouriço Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan portugisisk choriço och mexikansk och spansk chorizo?

Först likheterna. Alla tre korvarna är gjorda av fläsk och olika kryddor. Nu är mexikanska chorizolänkar och lös korv råa. De måste kokas innan servering. Spansk chorizo ​​är en torrtorkad korv, ibland rökt, som hängs på tork (därav namnet “torrtorkad”) tills den tappar fukt och stelnar. När den är botad är den redo att ätas.

Portugisisk chouriço, å andra sidan, röks alltid. Vissa versioner av chouriço är kraftigt rökta, vilket gör dem redo att ätas, medan andra är lätt rökta och kräver tillagning. Till skillnad från mexikansk chorizo ​​kräver portugisisk choriço inte chilipulver och förlitar sig på mindre paprika än spansk chorizo.

Vilken fläskstyckning används för att göra chouriço?

Pork shoulder (eller Boston-rumpa) är den styckning av fläsk som alltid används i chouriço. Den har rätt mängd fett-till-kött-förhållande.
Ett slaktardiagram som visar olika styckningsdelar av fläskfläskrumpa är i rött.

Finns det fyllmedel i portugisiska chouriço?

Varken hemmagjord eller bättre kvalitet köpt chouriço har fyllmedel. Billig kommersiell korv kan ofta innehålla fettfri torrmjölk som fyllmedel/bindemedel. Mald havre, brödsmulor och maltodextrin används ibland. Anledningen är att de alla hjälper korven att behålla fukten. Vi säger använda naturens fukt: fettet som finns i fläskaxeln.

Hemlagad portugisisk Chourico
: David Leite

Hemlagad portugisisk Chouriço

Fem länkar av vanliga portugisiska korvar, inklusive hemgjord chouriço, hängande från krokar på en träpinne

Om tanken på att göra hemmagjord portugisisk chouriço verkar skrämmande, frukta inte. Med lite tid och tålamod kommer du att belönas med en rökig korv som konkurrerar med allt från den portugisiska marknaden.

Prep 3 timmar

kock 7 timmar

Total 2 dagar

Förbered fläskrumpan

 • Fyll en extra stor skål till tre fjärdedelar med is och ställ in en stor skål av rostfritt stål i den. Arbeta i små omgångar, skär snabbt fläsket i 1/2- till 1-tums (13- till 25-mm) kuber och lägg i skålen. Ta bort eventuella senor eller brus. Ta bort körteln också, om möjligt, eftersom den är bitter. Du bör ha cirka 20% fett till 80% kött. Alternativt kan du låta din slaktare skära köttet i förväg enligt dina specifikationer, med hjälp av den extra stora malningen på deras maskin.

  Den körtel Ana syftar på är preskapulär lymfkörtel. Det kan se rosa eller grönaktigt ut. De flesta marknader och slaktare tar ut det innan de säljs.

En dag framåt

 • Lägg fläskrumpan i en stor skål.

 • I en separat blandningsskål, kombinera vitlök, paprika och pepparpasta. Tillsätt vinerna och vattnet och rör om tills det blandas. Häll över det processade köttet och blanda väl. Om det behövs, tillsätt mer vin och vatten i lika delar så att köttet är blött men inte simmar i vätska. Blanda noga och marinera i 24 timmar i kylen, vänd då och då.

Förbered höljena

 • Blötlägg höljena i kallt vatten i 15 minuter. Skölj dem sedan under kallt rinnande vatten: öppna ena änden och låt vattnet rinna igenom till den motsatta änden. Förvara höljena i kylen, täckta med kallt vatten, tills de ska användas.

Fyll på höljena

 • Om du använder, linda in din kvarn och korvtillbehör i plast och förkyla i flera timmar.

 • Strax innan du fyller på tarmen, ta bort köttet från ditt kylskåp och blanda i saltet. Ta bort en liten mängd kött och stek tills det är genomstekt. Smaka av efter smaksättning och justera vid behov.

 • Fyll skalen för hand med en tratt som har en bred utgångsände eller använd korvtillbehöret på en köttkvarn utan skärbladet. Applicera de färdiga höljena och väta fästmunstycket med vatten så att höljena lätt glider på tillbehöret.

 • Bind av den nedre änden av höljet och lämna kvar en 8-tums (20 cm) längd av snöret.

 • Stuff, mata köttet genom tratten eller kvarnen. Krama försiktigt ut köttet till änden av höljena, men fyll inte för mycket. Häll en liten mängd av marinaden i tillbehöret då och då för att underlätta förflyttning av köttet längs höljet.

 • Använd en steriliserad nål och stick eventuella luftbubblor som skapas. Ge korven en mycket försiktig kläm för att stänga utrymmet där det fanns en luftficka. Korvarna ska kännas fasta men ha en liten giv för att tillåta krympning av tarmen under rökning.

  Stick din korv utanför för att undvika en stökig städning i ditt kök.

 • Använd snöret i änden av höljet, bind av den motsatta änden, lämna ett 2-tums (5 cm) mellanrum av snöret och bilda en ögla. Snörets gap kommer att vila på den hängande stången. Fortsätt med resterande kött.

 • Häng korvöglorna på en träpinne för att låta höljena lufttorka i ett svalt rum i 12 till 15 timmar. Höljena kommer att mörkna något när de torkar.

  Lägg en skål eller en bit kartong under korvarna för att fånga upp eventuella droppar när de torkar.

Rök korvarna

 • Dessa rökinstruktioner är avsedda för användning med en elektrisk eller gas rökare. Tänk på att anvisningarna för din rökare kan skilja sig åt.

 • Förvärm rökaren till 100°F (38°C) till 110°F (43°C).

 • Tillsätt korvarna, låt spjället stå öppet och luckan lite på glänt och håll denna temperatur tills tarmen är torr vid beröring, ca 1 timme.

 • Stäng rökluckan och höj sedan temperaturinställningen till 130°F (54°C), öka temperaturen långsamt. Korvarna kommer inte att ryka ordentligt om utsidan fortfarande är fuktig, om värmen är för varm för tidigt eller om processen är påskyndad; de är mer benägna att ånga. Långsam rökning gör en mer mör korv.

 • När korvens innertemperatur når 100°F (38°C), höj temperaturinställningen till 150°F (66°C), stäng sedan spjället halvvägs.

 • Efter att höljena är bruna, lägg till en kastrull med fuktat (inte blötläggning) sågspån; stäng spjället så att det bara är en fjärdedel öppet.

 • När rökmängden från spjället minskar, lägg till ytterligare en kastrull med fuktat sågspån. Upprepa två eller tre gånger till, totalt fyra eller fem gånger. Ta bort kastrullen helt när korvfärgen är mörk.

 • Om korvarna inte har nått en innertemperatur på 125°F (52°C) vid denna tidpunkt, justera temperaturinställningen för rökaren till 160°F (71°C) till 165°F (74°C) och fortsätt att röka korvarna tills de når 125°F (52°C).

 • Fortsätt att röka korvarna tills en innertemperatur på 152°F (67°C) har uppnåtts. För att nå korvarnas slutliga innertemperatur kan det vara nödvändigt att fylla den tomma sågspånspannan med kokande vatten och placera den i rökaren.

 • Ta bort korvarna från rökaren. Skölj med kallt vatten, sänk den inre temperaturen till 100°F (38°C). Häng korvarna på träpinnar för att torka i 20 till 25 minuter; korvarna kommer att mörkna – eller blomma – när de torkar.

 • När det svalnat helt, täck med vaxpapper och ställ i kylen. De håller sig i upp till 2 veckor, väl inslagna. Du kan också lägga individuellt inslagna korvar i fryspåsar och frysa in tills de behövs.

Servering: 1länkKalorier: 482kcal (24%)Kolhydrater: 11g (4 %)Protein: 55g (110 %)Fett: 18g (28 %)Mättat fett: 6g (38 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 7gTransfett: 1gKolesterol: 170mg (57 %)Natrium: 1944mg (85 %)Kalium: 1318mg (38 %)Fiber: 5g (21 %)Socker: 2g (2 %)Vitamin A: 6654IU (133 %)C-vitamin: 2mg (2 %)Kalcium: 84mg (8%)Järn: 6mg (33 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 9 mars 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply